Politici de Sanatate

Creșterea vaccinării: consultare publică privind posibile acțiuni ale UE

08 ianuarie
17:40 2018
Creșterea vaccinării: consultare publică privind posibile acțiuni ale UE

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la posibilele activități care urmează să fie incluse într-o propunere de cooperare mai puternică la nivelul UE împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, care va fi adoptată din acest an. Persoanele și organizațiile interesate pot contribui la dezvoltarea acestei inițiative  prin completarea chestionarului structurat pe trei piloni: combaterea ezitării vaccinării, politicile de vaccinare durabile în UE, precum și coordonarea UE, inclusiv promovarea dialogului cu părțile interesate și contribuția la sănătatea globală.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a subliniat faptul că “în luna septembrie, președintele Juncker a declarat că este inacceptabil faptul că în 2017 încă mai există copii care mor de boli care ar fi trebuit să fie eradicate în Europa. Nu numai că sunt ecoul declarației președintelui, dar sunt și pe deplin angajat să sprijin statele membre să mărească acoperirea vaccinării în UE. Consultarea pe care o lansăm astăzi este o oportunitate pentru dumneavoastră – cetățeni și organizații – să ne spuneți ce acțiuni ale UE considerați că sunt utile pentru consolidarea cooperării împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Dar permiteți-mi să fiu clar: aceasta nu este o dezbatere despre meritele vaccinării. Beneficiile vaccinurilor sunt o chestiune de fapt, nu o chestiune de opinie. Scepticismul în creștere față de vaccinuri amenință să inverseze pașii pe care i-am făcut în domeniul sănătății publice. Mă bazez pe contribuția voastră constructivă. ”

Consultarea va dura până pe 15 martie 2018, după care va fi întocmit un raport.

Comisia Europeană își consolidează sprijinul pentru eforturile naționale de vaccinare în vederea creșterii gradului de acoperire, inclusiv prin pregătirea unei acțiuni comune privind vaccinarea, cofinanțată prin Programul de sănătate în valoare de 3 milioane de euro.

Acțiunea comună care va fi lansată în acest an va fi coordonată de INSERM (Franța), iar 24 de țări (dintre care 20 UE) vor fi partenere. Scopul său este de a îmbunătăți acoperirea vaccinării în UE prin:

– consolidarea interacțiunii sistemelor de informații imunologice (IIS) pentru a spori capacitățile de supraveghere și pentru a spori acoperirea cu vaccinuri

– implementarea gestionării aprovizionării stocurilor prin armonizare și cartografiere

– elaborarea procedurilor și a metodelor de stabilire a nevoilor și achizițiilor de vaccinuri

– analiza și evaluarea mecanismelor de finanțare pentru achiziții și stocuri durabile

– elaborarea unui plan de anticipare a schimbărilor în recomandările și cererea vaccinurilor

– dezvoltarea unui concept pentru un depozit de date pentru partajarea vaccinurilor la nivelul întregii UE

– stabilirea unei platforme de colaborare pentru definirea priorităților pentru cercetare și dezvoltare

– identificarea mecanismelor de îmbunătățire a finanțării și de creștere a cooperării în domeniul cercetării pe tot parcursul lanțului valoric

– dezvoltarea unei prezentări sistematice și a unei analize a climatului actual de vaccinare, activități și bune practici

– crearea de mecanisme durabile pentru analizarea cercetării privind barierele/acceleratoarele în ceea ce privește acoperirea cu vaccinuri

– furnizarea și analizarea datelor din mediile sociale și din resursele web pentru a informa monitorizarea în timp real a încrederii publicului în vaccinuri.

Acțiunea comună va contribui la consolidarea cooperării grupurilor consultative naționale de imunizare (NITAG) în vederea creșterii transparenței și a încrederii în procesul de luare a deciziilor privind introducerea de noi vaccinuri.

Roxana Maticiuc

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: