Nivelul speranței de viață a crescut moderat în Uniunea Europeană, în perioada 2002 -2013, fapt care demonstrează un progres în domeniul sănătății publice, arată cel mai recent raport privind Strategia de Dezvoltare Durabilă a Uniunii Europene publicat de Eurostat. Documentul mai arată îmbunătățiri semnificative în trei domenii: productivitatea resurselor, nivelul de angajare în câmpul muncii a lucrătorilor în vârstă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Potrivit noilor statistici Eurostat, o fată născută în UE în 2013 se poate aștepta să trăiască în medie 83,3 ani, în timp ce un băiat are o speranță de viață de 77,8 ani. Prin urmare, comparativ cu anul 2004, în 2013 s-a înregistrat o creștere a speranței de viață cu 1,8 ani în cazul femeilor și cu 2,6 ani în cazul bărbaților. În schimb, calitatea vieții nu s-a îmbunătățit, nici la bărbați și nici la femei. Prin urmare, se estimează că europenii nu-și vor petrece anii de viață câștigați sănătoși, ei fiind nevoiți să trăiască fie cu o anumită afecțiune, fie cu un fel de dizabilitate.
Raportul Eurostat arată că rata de ocupare a lucrătorilor în vârstă, un indicator cheie în domeniul schimbărilor demografice, a crescut continuu din 2002, iar în 2013 a atins, în cele din urmă, obiectivul de ocupare de 50% pentru angajații în vârstă, stabilit inițial pentru anul 2010. În ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, se observă o scădere constantă pe termen lung, adică din anul 2000 încoace. Potrivit experților europeni, dacă această tendință continuă este posibil să se depășească obiectivul stabilit până în 2020 de a reduce emisiile cu 20%, comparativ cu nivelurile din 1990 în UE.
Evoluții nefavorabile pentru cinci din cei zece indicatori principali
Indicatorul principal din domeniul incluziunii sociale a avut o evoluție nefavorabilă pe termen lung, statisticile arătând că aproape unul din patru europeni este în continuare expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
Rezultate ușor nefavorabile s-au înregistrat și în privința evoluției următorilor indicatori de dezvoltare durabilă: consumul de energie din surse regenerabile, consumul de energie a transportului în raport cu produsul intern brut (PIB), abundența populațiilor de păsări comune și asistența oficială de dezvoltare.
Sursa: www. ec.europa.eu
Mirabela Viașu