Politici de Sanatate

Costul bolilor netransmisibile în UE

21 septembrie
15:57 2018
Costul bolilor netransmisibile în UE

În funcție de perspectiva adoptată într-o evaluare economică, de exemplu cheltuielile publice pentru asistență medicală sau o perspectivă mai largă a societății, costul bolii poate fi estimat din costurile asociate cu furnizarea asistenței medicale și costurile non-medicale, care reflectă, de asemenea, pierderile de productivitate cauzate de morbiditate sau mortalitate, precum și costurile îngrijirii informale. Povara economică a bolilor netransmisibile (NCD) este în creștere și se estimează că va arăta creșteri mai abrupte în viitor, în special în economiile mai puțin dezvoltate și în rândul celor săraci din țările cu venituri mijloc si ridicate. Ratele de mortalitate scăzute la toate vârstele contribuie la creșterea speranței de viață; totuși, scăderea mortalității în detrimentul creșterii morbidității înseamnă mai mulți ani petrecuți cu boli cronice.

Elementele cheie asociate cu costul socio-economic ridicat al bolilor netransmisibile sunt detaliate mai jos, după 3 nivele diferite:
– Costurile la nivelul persoanelor fizice și ale gospodăriilor: invalidități și decese premature în creștere, venituri scăzute ale gospodăriilor, cheltuieli sporite, inclusiv plăți „informale” pentru servicii de sănătate, pierderi în economii și active și oportunități reduse;
– Costurile de livrare a asistenței medicale: mai multe persoane care trăiesc cu aceste boli duc la o utilizare sporită a serviciilor de asistență medicală legate de ele ceea ce înseamnă costuri ridicate ale tratamentului medical și cererea de tratamente mai scumpe;
– Costurile pentru economiile naționale: inclusiv reducerea ofertei de forță de muncă, scăderea rezultatelor procesului muncii (de exemplu, absenteismul), venituri fiscale mai mici și rentabilitatea redusă a investițiilor în capitalul uman.

Cheltuielile pentru sănătatea publică se numără printre cele mai mari și mai dinamice elemente de cheltuieli pentru guverne. În 2015, cheltuielile publice pentru sănătate au reprezentat 7,8% din PIB în UE în ansamblu, cu peste 70% din cheltuielile finanțate de sectorul public în două treimi din statele membre. În 2013, decesele prematură cauzate de  bolile netransmisibile majore (boli cardiovasculare, cancer, afecțiuni respiratorii și diabet) costă economiile UE 0,8% din PIB, cu pierderi suplimentare cauzate de ratele scăzute de productivitate și ocupare a persoanelor care trăiesc cu probleme cronice de sănătate. Din cauza îmbătrânirii populației, bolilor cronice și difuzării noilor tehnologii de diagnosticare și terapeutică, se estimează că va crește ponderea cheltuielilor PIB pe sănătate în următorii ani. În majoritatea țărilor cu venituri mari și medii, bolile netransmisibile sunt responsabile de cea mai mare parte a acestor costuri de asistență medicală.

Cheltuieli de asistență medicală
Studiile privind costul bolii au estimat costul sistemelor de sănătate din UE pentru bolile cardiovasculare (CVC) și pentru cancer. Estimările includ costurile aferente îngrijirii primare, îngrijirilor în ambulatoriu, accidentelor și situațiilor de urgență, îngrijirii spitalicești și medicamentelor. Costurile de asistență medicală pentru CVC și cancer au fost estimate după cum urmează:
– bolile cardiovasculare a costat sistemele de sănătate ale UE sub 111 miliarde € în 2015, aproximativ 19 miliarde € din cauza bolii cardiace ischemice și 20 de miliarde € din cauza accidentului vascular cerebral. Alte afecțiuni cardiovasculare cum ar fi hipertensiunea arterială și alte forme de boli cardiace pot reprezenta o parte semnificativă din costurile totale;
– cancerul a costat UE 51 miliarde de euro în 2009;
Estimările cheltuielilor pentru sănătate datorate diabetului la populația adultă (cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani) au fost, de asemenea, efectuate pentru regiunea europeană și înseamnă 181 miliarde dolari.

Costurile non-medicale
Bolile netransmisibile conduc, de asemenea, la costuri non-medicale, de exemplu pierderi de productivitate cauzate de morbidități sau mortalități și costuri de îngrijire informală. Studiile au estimat aceste costuri după cum urmează:
– pierderile de producție cauzate de mortalități și morbidități asociate cu bolile cardiovasculare (CVC) au costat UE 54 miliarde EUR în 2015, iar costul total al furnizării îngrijirii informale pentru persoanele cu CVC a fost de 45 miliarde EUR;
– cancerul a costat pierderi de productivitate de peste 50 de miliarde de euro din cauza mortalității și a morbidității în 2009 și peste 20 de miliarde de euro în cheltuielile informale/de îngrijire a familiei.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: