Politici de Sanatate

Controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România

30 septembrie
16:00 2022
Controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România

Specialiștii au anunțat că este în curs de lansare o platformă de e-learning care va conţine cursuri de instruire referitoare la problematica rezistenței la antibiotice (AMR) şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM) pentru diverse categorii de medici şi asistenţi medicali, în cadrul proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”.

La proiect participă cinci spitale-pilot: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

„Au fost elaborate Cadrul naţional strategic şi Planul naţional de acţiune pentru combaterea fenomenului de rezistenţă la antibiotice (AMR) şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM). Experţii medicali angajaţi în proiect au elaborat trei ghiduri pentru prevenirea şi limitarea fenomenului AMR şi IAAM: Boli infecţioase, Epidemiologie, Microbiologie”, a spus managerul de proiect, prof dr. Sorin Aramă.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, pentru a limita rezistenţa bacteriilor, este esenţială prescrierea raţională a antibioticelor, atât din punct de vedere al tipului de antibiotic, cât şi al duratei tratamentului.” O politică raţională de prescrierea a antibioticelor atât din punct de vedere al tipului de antibiotic cât şi al duratei tratamentului, regulilor după care se face tratamentul antibiotic, este esenţială pentru a limita cât mai mult emergenţa rezistenţei bacteriene la acest tip de substanţe. Important este să cunoaştem realitatea şi acţionăm acolo unde tipul acestor infecţii sau germenii care produc aceste infecţii sunt foarte periculoşi şi pot să pună în pericol sănătatea şi viaţă pacienţilor „, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila. (V.G.)

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: