Politici de Sanatate

Controale mai flexibile pe lanțul agroalimentar

31 martie
16:22 2020
Controale mai flexibile pe lanțul agroalimentar

Comisia Europeană a publicat o măsură care permite statelor membre să efectueze controale oficiale pe lanțul agroalimentar pe o bază mai flexibilă, pentru a face față provocărilor specifice ale situației cauzate de COVID-19.  Măsura contribuie la prevenirea răspândirii bolii prin mișcările personalului de control și la facilitarea circulației animalelor, plantelor, alimentelor și furajelor în și din UE, în ciuda circumstanțelor actuale. În același timp, măsura nu modifică norme substanțiale ale legislației UE care reglementează sănătatea publică și animală, siguranța alimentelor și furajelor și bunăstarea animalelor.

Controalele veterinare și fitosanitare asupra animalelor, plantelor, alimentelor și furajelor pot fi efectuate în mod excepțional, folosind persoane special desemnate (de exemplu, în cazul în care personalul autorităților competente nu poate ajunge la locul unde ar trebui efectuat controlul, din cauza restricțiilor de circulație menite să împiedice răspândirea virusul Corona). Laboratoarele desemnate în mod specific pot fi utilizate în mod excepțional atunci când laboratoarele oficiale utilizate de obicei nu sunt disponibile. Pentru verificările la frontieră, documentele transmise electronic pot fi acceptate în mod excepțional pentru completarea verificărilor, dacă persoana responsabilă se angajează să furnizeze originalul cât mai curând posibil.

Întâlnirile fizice cu operatorii pot fi înlocuite cu contacte care utilizează mijloacele de comunicare disponibile. Măsura este inițial limitată la două luni și va fi revizuită în funcție de experiența obținută prin aplicarea sa. Statele membre care doresc să utilizeze măsura trebuie să informeze Comisia și celelalte state membre.

 Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: