Politici de Sanatate

Contribuția biotehnologiei la economia Uniunii Europene

28 septembrie
13:30 2023
Contribuția biotehnologiei la economia Uniunii Europene

Principalele aplicații ale biotehnologiei în economia UE pot fi clasificate în trei grupuri mari.

În domeniul sănătății și aplicațiilor farmaceutice: biotehnologia a condus la descoperirea și dezvoltarea de medicamente avansate, terapii, diagnosticare mai precisă și dezvoltarea de noi vaccinuri. De exemplu, descoperirile biotehnologice au creat noi medicamente pentru pacienții care suferă de cancer, boli de creștere, boli metabolice, scleroză multiplă, artrită reumatoidă, boala Alzheimer.

În agricultură, zootehnie, produse veterinare și acvacultură: biotehnologia a îmbunătățit hrana animalelor, a produs vaccinuri pentru animale și a îmbunătățit diagnosticul pentru detectarea bolilor precum encefalopatia spongiformă bovină, febra aftoasă și salmonela. De asemenea, a permis utilizarea enzimelor pentru o procesare mai eficientă a alimentelor și a îmbunătățit reproducerea plantelor pentru a obține caracteristicile dorite.

În procesele industriale și în producție: biotehnologia a condus la utilizarea enzimelor în producția de detergenți, celuloză și hârtie, textile și biomasă. Folosind fermentația și biocataliza enzimatică în locul sintezei chimice tradiționale, se poate obține o eficiență mai mare a procesului, scăzând astfel consumul de energie și apă. Acest lucru determină o reducere a deșeurilor toxice pentru mediul înconjurător.

Comisia Europeană își propune să identifice și să remedieze obstacolele din calea industriilor care utilizează biotehnologia în procesul de producție. În acest context, Comisia a introdus domeniul științelor vieții și al biotehnologiei în „Strategia Europa 2020” și în programul emblematic „O Uniune a Inovării”.

Crearea unui ecosistem biotehnologic mai eficient, care să se concentreze pe elementele fundamentale și să urmeze o nouă cale înainte, va implica abordarea multor provocări și transformări, dintre care unele sunt explorate în Raportul recent EY „A complex path forward: Biotechnology Report 2023”.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: