Politici de Sanatate

Contract- Cadru: cotă de prescriere de 50% pentru medicamentele biosimilare

24 mai
15:27 2023
Contract- Cadru: cotă de prescriere de 50% pentru medicamentele biosimilare

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) solicită atingerea unei cote de 50% medicamente biosimilare din prescrierile pe o anumită moleculă.

Prevederile sunt menționate în noul Contract- Cadru (art. 159 alin. 1-3), care va intra în vigoare la 1 iulie 2023. ” Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient. Noul contract-cadru, care urmează să fie analizat de Guvern, prevede ca obligativitate de recomandare de primă intenţie a biosimilarului la iniţierea tratamentului. De asemenea, este menționată respectarea autonomiei şi independenţei medicului în luarea deciziei în schema terapeutică a pacientului, astfel încât există în continuare şi posibilitatea prescrierii biologicului, dar cu justificare din punct de vedere medical. Există recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50%, cu monitorizarea și informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Mesajul cel mai important este că nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici, care, în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului, vor decide să continue schema iniţială de tratament. Interesul nu este de a îngrădi accesul la anumite preparate preferate, poate, până acum ci, din contră, de a lărgi accesul la medicația specifică unor afecțiuni grave  și de a asigura continuitatea tratamentului”, a explicat conf. dr. Adela Cojan, președintele CNAS.

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) spun că decizia de creștere a cotei de switch la pacienții aflați în terapie cu medicamente biologice la 50%, începând cu 1 iulie 2023, poate genera economii de cost în valoare totală de 27,9 mil euro pentru perioada 2023-2026.

Aproximativ 22% se vor înregistra în aria terapeutică Oncologie și vor fi generate de 11 medicamente biosimilare, iar diferența de 78% în clasele terapeutice: Tract digestiv si metabolism, Sânge și organe hematopoietice, Aparat genito-urinar.

”Utilizarea acestor produse în România, la fel ca şi în alte ţări din Uniunea Europeană, este esenţială pentru că îmbunătăţeşte pe de o parte accesul la medicamente, în cazul nostru biosimilare, iar pe de altă parte produce economii de bani care pot fi utilizaţi pentru extinderea programelor existente şi pentru accesul mai multor pacienţi la programele desfăşurate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a explicat ministrul  sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Conform ‘’IQVIA  Biosimilars competition in Europe 2020’’, până în anul 2030, aproximativ 100 de molecule biologice își vor pierde dreptul de exclusivitate, iar o adopție corectă a medicamentelor biosimilare poate genera optimizări bugetare de 40 miliarde euro la nivel european.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și șefii Agențiilor de Reglementare a Medicamentului (Heads of Medicines Agencies -HMA) au transmis în 2022 o poziție comună, confirmând că medicamentele biosimilare aprobate în Uniunea Europeană sunt interschimbabile cu medicamentul de referință sau cu un alt medicament biosimilar. Un medicament biosimilar este un medicament biologic înalt similar cu un alt medicament biologic deja aprobat în UE (cunoscut ca „medicament de referință”).

”Odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a măsurilor de stimulare a prescrierii și utilizării biosimilarelor, aceste procente pot să se modifice destul de rapid. O creștere a ratei de prescriere de la 15-20% până la 50% se poate întâmpla pe parcursul a un an, maximum doi. Obținerea acestor procente duce la creșterea reală a accesului la terapii pentru pacienți”, a afirmat și dr. farm Răzvan Prisada, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: