Politici de Sanatate

„Construirea spitalelor regionale reprezintă un obiectiv major”

11 aprilie
15:42 2018
„Construirea spitalelor regionale reprezintă un obiectiv major”

Interviu cu Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Din punctul de vedere al managerului de spital, ajuns acum ministru al Sănătății, care sunt neajunsurile sau problemele cu care v-ați confruntat și pe care acum vă doriți să le rezolvați?

Este adevărat, de-a lungul timpului m-am confruntat cu o mulțime de probleme. Însă, înainte de toate, aș vrea să spun că nu există nicăieri în lume un sistem de sănătate perfect. Cu siguranță că și alte țări se confruntă cu diverse neajunsuri. Ca manager de spital, o parte dintre problemele cu care m-am confruntat au fost cauzate de necesitatea corelării multitudinii de reglementări existente astăzi în Legea Sănătății. Din 2006 și până în prezent, au apărut foarte multe modificări în Lege și este nevoie de multă atenție ca să te poți descurca în hățișul de reglementări. Tocmai de aceea, consider absolut necesară o nouă lege a Sănătății, așa cum, de altfel, prevede și programul de guvernare. De asemenea, este necesară o organizare mai clară a sistemului de sănătate din România pentru aplicarea în mod unitar a legislației, lucru care, deocamdată, nu funcționează, iar lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Însă, în primul rând, este nevoie de oameni care să miște totul și să facă sistemul de sănătate cât mai performant. Și chiar avem resursa umană necesară, dar nu ne folosim de ea cât ar trebui.

Mandatul meu este până în 2020. Un mandat scurt, în care, eventual, putem crea noua politică de sănătate. Însă reforma sistemului necesită continuitate în aplicarea unei strategii foarte clare, pentru a ajunge la rezultatele dorite. De când am preluat funcția de ministru, am observat că multe dintre problemele cu care ne confruntăm zi de zi în sistem nu ar trebui să existe, pentru că ele nu sunt cauzate de lipsa de fonduri sau de lipsa unor reglementări foarte clare. Ar putea fi evitate, uneori, cu un management de calitate sau cu o altă abordare.

Dar aș vrea să amintesc că s-au făcut și lucruri bune în sistem și că se fac în continuare. Până la urmă, trebuie să încercăm să schimbăm și din mers ce nu merge. Nu putem stopa totul și să o luăm de la capăt, trebuie să avem grijă de tot ceea ce avem bun în sistem.

„Soluțiile concrete refuză să apară”

De când ați preluat mandatul, ați participat deja la o serie de evenimente și conferințe de presă unde ați răspuns întrebărilor venite din partea jurnaliștilor. Din punctul dumneavoastră de vedere, agenda zilei, creată de jurnaliști, cuprinde cu adevărat temele majore de discuție?

În general, da, pentru că societățile non-guvernamentale care organizează diverse evenimente și întâlniri, precum și jurnaliștii specializați în domeniul sănătății știu foarte bine care sunt problemele momentului. În general, am observat că întâlnirile și conferințele sunt axate pe probleme de actualitate, pe identificarea unor soluții. Însă, din păcate, nu am constatat că se caută cu adevărat soluții. Se dezbat problemele, dar soluțiile concrete refuză să apară. În general, se așteaptă rezolvarea lor la Ministerul Sănătății, de către oficialii de aici, de către politic. Să nu uităm că, până la urmă, sănătatea este a tuturor. Eu am mari așteptări de la astfel de întâlniri la care sunt invitată. De exemplu, la întâlnirile cu asociațiile de pacienți, aceștia vin cu probleme punctuale și propun și soluții. În conferințe, se discută mai mult generalități: că ar trebui să facem, că ar trebui să ne implicăm… dar o facem de pe margine. Ar fi de preferat ca la astfel de evenimente, după ce este semnalată problema, să existe și propuneri pentru soluționarea ei, din partea celor prezenți.

De exemplu, toată lumea spune că avem nevoie de legi ale Sănătății. Eu am spus cod de legi și îmi place că a fost preluată această sintagmă, pentru că, într-adevăr, avem nevoie de un cod de legi. Însă n-a venit nimeni cu o propunere foarte clară. Discutăm pentru că trebuie. Se așteaptă soluții din partea ministerului și evident că le vom oferi, dar eu aș vrea să ofer soluții bazate și pe o largă dezbatere publică, pentru că sănătatea este a tuturor. Am cerut astfel de propuneri și încă le aștept, am lansat niște invitații, dar, din păcate, nu am avut niciun rezultat până în acest moment. Invitațiile au fost adresate unor instituții private care, cu siguranță, ar putea veni cu propuneri de soluții pentru problemele cu care s-au confruntat de-a lungul timpului. Și din nou vă voi da ca exemplu asociațiile de pacienți, ai căror membri cunosc foarte bine problematica bolii lor, astfel încât cele mai multe vin și cu soluții. Bineînțeles, unele poate că sunt nefezabile, dar este un capăt de ață, este un început de care trebuie să ne legăm și să mergem înainte.

În încercarea de a identifica soluții pentru diversele probleme din sistem, trebuie să ținem cont și de nivelul de finanțare pe care îl avem în acest moment, pentru că o parte din bani sunt risipiți și va trebui să găsim soluții să eficientizăm utilizarea lor. Eu caut aceste soluții împreună cu echipa mea și sunt convinsă că le vom găsi, dar în momentul în care le vom aplica, bineînțeles că vor fi discuții. Mi-aș dori să avem o amplă dezbatere pe tema gestionării fondurilor din sistem și pe cea a legilor Sănătății.

La ce ne va folosi faptul că vom avea noi legi, dacă oricum nu le aplicăm?

Avem reguli în sistem, dar ele sunt ignorate de multe ori pentru că nu sunt urmate de măsuri coercitive, în cazul în care nu se respectă. Scopul unor astfel de măsuri nu este acela de a aplica amenzi, ci de a determina responsabilii să respecte aceste reguli. Intenționez să modific indicatorii de performanță care nu mai sunt relevanți pentru sistemul de sănătate actual și nici nu mai permit o evaluare corectă a managerilor de spitale.

Pe ce anume v-ați dori să se pună accentul în spațiul public?

Modul de combatere, de exemplu, al infecțiilor asociate actului medical, modul în care raportăm infecțiile asociate actului medical. Sunt foarte multe probleme arzătoare pe care ar trebui să le discutăm și pe care le discut în conferințele la care particip. Un alt subiect care cred că ar trebui supus mai mult atenției este necesitatea vaccinării, cu riscurile nevaccinării. Mi-aș dori ca mai multe voci avizate să fie prezente în spațiul public cu aceste subiecte.

„România are nevoie de o nouă lege a transplantului”

Ați declarat recent că veți respecta planul de guvernare, mai ales că o parte din el este scris de dumneavoastră. Care este această parte la care ați făcut referire și care sunt cele mai importante lucruri de pe „to do list”?

Aplicarea Programului de guvernare PSD-ALDE în domeniul Sănătății va duce, cu siguranță, la îmbunătățirea sistemului de sănătate. În primul rând, legile Sănătății sunt un prim pas în normalizarea sistemului. Apoi, demararea unor programe regionale de screening, care însumează 177 de milioane de euro din fonduri europene, au o importanță majoră în depistarea precoce a unor afecțiuni cu impact major asupra sănătății publice. Vorbim despre șapte mari programe de screening care vizează tuberculoza, cancerul de col uterin, cancerul de sân, mama și copilul, hepatita, afecțiunile cardiovasculare, cancerul colorectal. Este foarte important că toate aceste programe de screening au incluse dotări cu aparatura necesară efectuării serviciilor specifice fiecărei patologii. Prevenția și tratamentul precoce ale acestor afecțiuni cu incidență ridicată aduc imense beneficii populației și determină scăderea costurilor în sistemul de sănătate. Construirea spitalelor regionale reprezintă un obiectiv major. Chiar dacă pentru unii acest obiectiv pare imposibil de atins, eu sunt convinsă că aceste spitale se vor construi. Este extraordinar că pentru o parte din aceste spitale beneficiem și de finanțare de la Uniunea Europeană. De asemenea, avem în vederereabilitarea, modernizarea, dotarea și, acolo unde este necesar, chiar extinderea a 150 de ambulatorii de specialitate, pentru care accesăm fonduri europene. Beneficiem de finanțare europeană și pentru reabilitarea a peste 40 de Unități de Primiri Urgențe (UPU). Nu în ultimul rând, vom continua dotările în unitățile din sistemul public de sănătate cu aparatură de înaltă performanță, necesară pentru investigații și tratament. Acestea sunt cele mai importante lucruri la care lucrăm în prezent, pentru că programul de guvernare urmărește să pună în centrul sistemului de sănătate pacientul, acolo unde îi este, de fapt, locul. Dorim să asigurăm accesul populației la servicii medicale de calitate. Acest program de guvernare nu este doar pentru Partidul Social Democrat, este pentru întreaga populație a României.

Și totuși, opoziția spune că de la Bruxelles se vede că România nu este în stare să construiască spitalele regionale și că este foarte aproape să piardă cele 150 de milioane de euro. De ce credeți că avem această imagine?

Este adevărat, sunt întârzieri și, categoric, nerespectarea termenelor ridică semne de întrebare, este și normal. Dar am recuperat destul de mult din aceste întârzieri și eu cred că în trimestrul al patrulea vom putea depune proiectele pentru semnare. Din câte știu, suntem singura țară din Europa care are un proiect atat de mare în implementare, construirea în paralel a trei spitale regionale. Este un proiect ambițios, dar, până la urmă, dacă nu gândim ambițios, nu vom putea realiza decât pe măsura gândirii noastre. Eu aștept sprijin în îndeplinirea programului de guvernare și din partea opoziției, pentru că este un plan bun pentru Sănătatea din România.

Care sunt proiectele de care vă ocupați în prezent și ce măsuri urmează să luați în perioada imediat următoare?

Implementarea programului de guvernare reprezintă în sine agenda mea zilnică. Asigurarea medicamentelor necesare pacienților este o preocupare permanentă. Dorim să eliminăm discontinuitățile în aprovizionare. Știți bine ce probleme sunt în acest moment. De asemenea, România are nevoie de o nouă lege a transplantului, pentru că este nevoie de transparență în acest domeniu. Trebuie să regândim puțin această activitate medicală, astfel încât cei care au nevoie să poată beneficia de transplantul care le poate salva viața.

Spuneam la începutul mandatului meu că îmi doresc să schimb mentalități. Mi-am păstrat aceeași dorință, pentru că avem nevoie de asta, și m-am convins tot mai mult de acest lucru după două luni de minister. Sunt conștientă că această schimbare necesită timp, nu se poate realiza peste noapte. Însă în fiecare zi mai facem un mic pas.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: