Deputații europeni doresc să extindă mandatul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pentru a anticipa, pregăti și gestiona mai bine viitoarele amenințări la adresa sănătății.
Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) a adoptat marți, 29 iunie, cu 67 de voturi pentru, 8 împotrivă și 1 abținere, poziția sa privind consolidarea mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Raportul urmează să fie votat în plen în septembrie. Printre subiectele abordate se numără bolile netransmisibile, dar și coordonarea și implicarea la nivel european.
Includerea principalelor boli netransmisibile
Deputații europeni propun ca, pe lângă bolile transmisibile, mandatul ECDC să acopere și principalele boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, cancerul, diabetul și bolile mintale. Centrul ar trebui să aibă printre atribuții evaluarea impactului pe care bolile infecțioase îl au asupra sistemelor de sănătate în general și a efectului acestor comorbidități, așa cum s-a observat în timpul pandemiei COVID-19.
O mai bună coordonare și implicare a statelor membre
Pentru a sprijini activitatea Centrului, statele membre ale UE ar trebui să elaboreze planuri naționale de pregătire și de răspuns și să furnizeze date oportune, comparabile și de înaltă calitate privind supravegherea bolilor transmisibile, potrivit deputaților europeni. În plus, Centrul și autoritățile naționale ar trebui să convină asupra unor termene comune, definiții de caz, indicatori, standarde, protocoale și proceduri.
Potrivit deputaților europeni, ECDC ar trebui, de asemenea:
– Să dezvolte un grup operativ permanent al UE în domeniul sănătății, în strânsă coordonare cu mecanismul de protecție civilă al Uniunii;
– Să creeze o platformă pentru a monitoriza nivelurile de acoperire națională a vaccinărilor;
– Să ofere asistență tehnică și științifică autorităților naționale pentru a contribui la dezvoltarea capacității acestora de a secvenția genomul agenților infecțioși;
– să faciliteze consultarea cu societatea civilă și cu industria prin intermediul unui nou cadru permanent pentru prevenirea bolilor transmisibile;
– să asigure respectarea deplină a principiilor de protecție a datelor.
„Sunt foarte mulțumită de rezultatul echilibrat al acestui raport, care ia în considerare modul în care ECDC își vede propriul rol în contribuția la un cadru UE de prevenire a bolilor. Sunt deosebit de mulțumită de faptul că am convenit să intensificăm analizele și modelarea pentru a sprijini statele membre în controlul focarelor prin colectarea și procesarea mai multor date epidemiologice, menținând în același timp competența națională esențială pentru protecția sănătății. Acest lucru ar trebui să garanteze o mai bună protecție a sănătății pentru cetățenii europeni în viitor. În cele din urmă, sunt mulțumit de faptul că planul de pregătire al UE va fi dezvoltat prin adoptarea de planuri naționale”, a declarat raportorul Joanna Kopcińska.
În cadrul construirii unei Uniuni europene a sănătății, Comisia a propus, la 11 noiembrie 2020, un nou cadru de securitate sanitară adaptat la provocările viitoare în materie de sănătate, bazat pe lecțiile învățate din combaterea coronavirusului, care include o propunere de consolidare a mandatului Centrului european de prevenire și control al bolilor.
BG