Aproape unul din doi europeni s-a confruntat cu o problemă emoțională sau psihosocială în ultimul an. Contextul recent de crize combinate (pandemia COVID-19, agresiunea rusă împotriva Ucrainei, criza climatică, șomajul și creșterea prețurilor la alimente și energie) a agravat și mai mult situația, în special pentru copii și tineri. Consiliul UE a adoptat concluzii în care se subliniază importanța abordării sănătății mintale și a bunăstării în diferitele contexte pe parcursul vieții, ceea ce aduce beneficii atât indivizilor, cât și societăților.
„După cum știți, trăim într-o perioadă de policriză care a afectat grav sănătatea mintală a europenilor. Pandemia COVID-19, consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și criza climatică sunt doar câteva dintre șocurile care au exacerbat nivelurile deja scăzute ale sănătății mintale. Îmbunătățirea sănătății mintale este un imperativ social și economic. Sunt extrem de încântat că, în concluziile pe care le-am aprobat astăzi, am ajuns la un consens cu privire la aspecte cruciale, cum ar fi necesitatea de a adopta o abordare transversală a sănătății mintale care să acopere toate politicile și să recunoască cauzele sociale, de mediu și economice ale sănătății mintale”, a declarat Mónica García Gómez, ministrul spaniol al sănătății (foto). Consiliul recunoaște rolul benefic al comunităților, al școlilor, al sportului și al culturii în consolidarea sănătății mintale și a bunăstării mentale pe tot parcursul vieții.
În concluzii se invită statele membre să elaboreze planuri de acțiune sau strategii cu o abordare intersectorială a sănătății mintale, care să abordeze nu numai sănătatea, ci și ocuparea forței de muncă, educația, digitalizarea și IA, cultura, mediul și factorii climatici, printre altele. Acțiunile sugerate vizează prevenirea și combaterea problemelor de sănătate mintală și a discriminării, promovând în același timp bunăstarea. Statele membre sunt invitate să asigure accesul la îngrijiri de sănătate mintală în timp util, eficace și sigure, precum și să acționeze într-un spectru larg de domenii, sectoare și vârste, inclusiv:
- depistarea timpurie și sensibilizarea la școală și în rândul tinerilor,
- combaterea singurătății, a automutilării și a comportamentului suicidar,
- gestionarea riscurilor psihosociale la locul de muncă, acordând o atenție specială profesioniștilor din domeniul sănătății,
- reintegrarea socială și profesională după recuperare, pentru a preveni recidivele,
- măsuri împotriva stigmatizării în materie de sănătate mintală, a discursului instigator la ură și a violenței de gen,
- utilizarea antidiscriminării ca instrument de prevenire, cu accent pe grupurile vulnerabile.
Concluziile încurajează statele membre și Comisia să continue să avanseze către o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, menținând acest subiect pe agenda internațională. Aceasta include cooperarea și coordonarea între statele membre ale UE și Comisie, cum ar fi schimbul de bune practici și promovarea oportunităților de finanțare ale UE în domeniul sănătății mintale, precum și elaborarea de acțiuni și recomandări și monitorizarea progreselor. Concluziile Consiliului privind sănătatea mintală se bazează pe comunicarea Comisiei privind o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale, publicată în iunie 2023. Subiectul sănătății mintale este de cea mai mare importanță pentru președinția spaniolă.
Acest set de concluzii face parte dintr-un grup mai amplu de concluzii privind sănătatea mintală care au fost sau vor fi aprobate în timpul președinției spaniole, inclusiv sănătatea mintală și interconectarea acesteia cu condițiile de muncă precare, sănătatea mintală a tinerilor și sănătatea mintală și co-ocurența cu tulburările legate de consumul de droguri (aceasta din urmă urmând să fie aprobată în decembrie).