Politici de Sanatate

Concurs pentru lupta împotriva tuberculozei

25 martie
10:32 2016
Concurs pentru lupta împotriva tuberculozei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, boala care omoară anual, la nivel global, 1,5 milioane de persoane, este marcată în fiecare an pe data de 24 martie.

Cu această ocazie, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu TB- MDR a lansat concursul „Priveşte-mă prin ochii mei”, dedicat jurnaliştilor, studenţilor la Jurnalism sau Ştiinţe ale Comunicării, dar şi studenţilor de la facultăţile de imagine şi regie de film şi TV. Obiectivul principal al concursului este de a aduce în atenţia publicului, dar şi a celor ce pot decide alocarea resurselor necesare pentru lupta împotriva TB, aspecte legate de existenţa acestei boli, a pericolului pe care îl prezintă şi a modului cum trăiesc pacienţii experienţa bolii. Pentru realizarea materialelor audio-video şi scrise, organizatorii pot facilita contactul jurnaliştilor cu pacienţi sau foşti pacienţi dispuşi să fie intervievaţi, să participe la filmări sau să contribuie în orice alt mod la producerea acestora. Data limită pentru înscrierea participanţilor la concurs şi trimiterea materialelor este 18 aprilie  2016. Detalii legate de înscrierea în concurs se găsesc pe http://asptmr.ro/994/.

Cele mai multe cazuri noi din Europa

Deşi a înregistrat progrese semnificative în controlul tuberculozei, din păcate, România este ţara cu cele mai multe cazuri noi înregistrate din Europa. „Tuberculoza continuă să reprezinte un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică pentru un număr mare de ţări. Deşi progresele obţinute în combaterea acestei maladii sunt însemnate, dificultăţile de ordin medico- social pe care le generează constant boala impun o determinare fără precedent în implementarea măsurilor pentru limitarea şi, în final, eliminarea acesteia”, a  declarat dr. Georgeta Gilda Popescu, manager Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Strategie naţională

Tuberculoza reprezintă o prioritate pentru autorităţile din domeniul sănătăţii. Ministerul Sănătăţii a aprobat Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România 2015- 2020, ale cărei obiective principale sunt asigurarea, până în 2020, a accesului universal la metode rapide de diagnosticare a bolii, reducerea ratei generale a mortalităţii prin tuberculoză la mai puţin de 5 la suta de mii de locuitori, creşterea capacităţii sistemului sanitar în controlul TB, scăderea incidenţei acesteia etc. „Tuberculoza reprezintă în România, în continuare, o problemă majoră de sănătate publică, deşi s-au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu. Intervenţiile incluse în Strategia Naţională 2015- 2020 urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament pentru biolnavii cu tuberculoză şi, în special, cu tuberculoză multidrog rezistentă, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a anunţat Răzvan Teohari Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Finanţare

Pentru implementarea acestor intervenţii au fost identificate, pe lângă bugetul de stat, mai multe surse externe de finanţare. Una dintre acestea este reprezentată de Mecanismul Financiar Norvegian, prin intermediul căruia este asigurată, în proporţie de 85%, finanţarea proiectului „Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei”, în valoare de aproximativ 11 milioane de euro. O altă sursă de finanţare este Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Malariei şi Tuberculozei, care a oferit României un grant de aproximativ 8 milioane euro pentru creşterea controlului şi limitarea răspândirii tuberculozei.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: