Politici de Sanatate

Concluziile Ministerului Sănătății în cazul medicului Beuran

07 ianuarie
15:09 2020
Concluziile Ministerului Sănătății în cazul medicului Beuran

Echipa Ministerului Sănătății a prezentat astăzi, 7 ianuarie 2020, concluziile verificărilor efectuate de echipa de control din cadrul Inspecției Sanitare de Stat și a Corpului de Control la Spitalul Clinic de Urgență București în cazul pacientei decedate după ce a suferit arsuri în timpul intervenției chirurgicale.

„A existat un lanț de erori în acest caz. Au fost încălcate proceduri și protocoale. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat decizia de a continua controlul și am trimis corpul de control din nou la spital deorece există suspiciuni în ceea ce privește și alte cazuri. Managementul unității sanitare a decis revocarea din funcția de șef de secție a prof.dr. Beuran Mircea și conducerea ministerului a decis demitarea acestuia din funcția de șef a Comisiei de specialitate din cadrul MS”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Urmare a cercetărilor efectuate, echipa de control a ajuns la concluzia că biocidul care a fost utilizat în cadrul intervenției era pe bază de etanol 89%, a fost administrat incorect pentru dezinfecția câmpului operator și a stat la baza producerii accidentului combustional intrachirurgical.

De asemenea, s-a constatat că biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat pentru dezinfecția chirugicală a mâinilor. Mai mult, prin utilizarea acestui biocid a fost încălcată procedura operațională a spitalului pentru „pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului” care stipulează că substanțele permise a se utiliza la dezinfecție sunt: betadină, alcool sau clorhexidină gluconat.

Echipa de control a mai constatat că în Protocolul Operator nu se face diferența între medicii operatori și timpii operatori. Protocoalele operatorii au fost semnate și asumate în neconformitate cu realitatea. Accidentul combustional a fost menționat separat, într-o anexă la protocolul operator, încălcându-se astfel procedurile.

Fișele de anestezie și recuperare postoperatorie imediată, la rubrica Antecedente alergice au mențiuni neclare în legătură cu alergia la betadină. Aceste mențiuni nu sunt susținute în formularul de consimțământ pentru anestezie generală, scris la data de 10.12.2019 de către pacientă în vederea efectuării intervenției chirurgicale. Astfel, pacienta completează și semnează că are alergie la plante și un medicament. Deși pe formular apar și alergia la Iod, pacienta nu bifează și secțiunea din care să reiasă că ar avea alergie la Iod și semnează formularul de consimțământ, care este semnat și de medicul anestezist.

Din foaia de observație a pacientei nu reiese dacă aceasta a fost sau nu testată cu privire la alergia la Iod, testarea fiind în sarcina echipei medicale din cadrul secției de Chirurgie 3, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Funcționare aprobat prin OMS 527/2019.

Manopera preoperatorie cu privire la aseptizarea câmpului operator a fost greșit aplicată de către medicul rezident, deoarece a fost utilizat un biocid puternic inflamabil care conform avizului trebuie să se păstreze departe de orice sursă de căldură, scântei, flăcări deschise, suprafețe încinse, deci trebuia păstrat departe inclusiv de electrocauter.  Din imaginile video din sala de operație reiese că s-a aplicat o cantitate mai mare de biocid decât era prevăzut în instrucțiuni și nu s-a așteptat uscarea acestuia înainte de intervenție.

Echipa de medici care asigura garda la data incidentului, în cadrul Secției Clinice de Chirurgie, nu a participat la intervenția chirurgicală asupra pacientei, așa cum era prevăzut în fișele de post ale acestora. Din graficul de gărzi din data de 22.12.2019 a reieșit faptul că niciunul dintre medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă.

Totodată nu a fost respectată nici procedura operațională denumită “Înregistrarea, centralizarea și prelucrarea incidentelor și accidentelor intra și perioperatorii” deoarece acestea prevedeau ca înregistrarea incidentelor în registrul de prelucrare a incidentelor și accidentelor intra și perioperatorii să se efectueze de către medicul implicat direct în manevra sau intervenția la care s-a produs incidentul/accidentul. Precizăm că incidentul este consemnat la data de 22.12.2019, de către șef de tură asistent.

Nu au fost respectate prevederile Ordinului comun MS/MECT nr. 1141/1386/2007, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, cu modificările și completările ulterioare, care precizează faptul că, rezidenții „au dreptul să examineze pacienţii, să aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, utilizând abilităţile dobândite, în conformitate cu nivelul lor de pregătire”. Medicul rezident Bogdan Dumitriu a efectuat manevre preoperatorii și operatorii în lipsa îndrumătorului de rezidențiat.

Pentru neregulile constatate în urma controlului au fost aplicate șase amenzi contravenţionale, conform HG nr. 857/2011, în valoare totală de 29.600 lei:

  • Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, persoană juridică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei;
  • medicului șef secție, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei;
  • medicului specialist, persoană fizică, conform HG nr. 857/2011, art. 32, lit. „k”, în valoare de 2000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru de către personalul medical privind pregătirea preoperatorie a pacientei;
  • medicului rezident chirurgie generală, persoană fizică, conform HG.nr.857/2011, art.16, lit. „g”, în valoare de 1.600 lei, pentru nerespectarea instrucţiunilor producătorului privind indicaţiile de utilizare a produsului biocid Skinman Soft Protect;
  • asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG. nr. 857/2011, art.32, lit. „k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei;
  • asistentului medical bloc operator departament (sala1), conform HG.nr. 857/2011, art.32, lit. „k”, în valoare de 2.000 lei, pentru nerespectarea protocolului de lucru privind pregătirea preoperatorie a pacientei.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: