Politici de Sanatate

Concluzii: Congresul multidisciplinar „Împreună construim excelența” – ediția 2019

26 decembrie
17:32 2019
Concluzii: Congresul multidisciplinar „Împreună construim excelența” – ediția 2019

Cea de-a V-a ediție a Congresului multidisciplinar „Împreună construim excelența”, care a avut loc în octombrie la Hotel Novotel (București), a oferit ocazia unui număr de peste 1.200 de medici și asistenți medicali să afle noutățile din numeroase arii medicale, peste 85 de lectori din țară și străinătate. Cele două zile de congres au fost prefațate de două zile de simpozioane, cursuri și manifestări științifice pre-congres, inclusiv de un curs cu activitate practică pe animale de laborator, datorită parteneriatului realizat între Clubul Regal al Medicilor și Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE).

Ediția acestui an a pus accentul pe contribuția fiecărei specialități în cadrul abordului multidisciplinar: medici din peste 20 de specialități au prezentat cazuri și tehnici care să-i ajute pe ceilalți membri ai echipei multidisciplinare să obțină rezultate mai bune pentru pacient.

„Devine tot mai clară necesitatea unui dialog între clinician, chirurg și echipa lui compusă din imagist și anatomopatolog – practic, s-a deschis o nouă arie de comunicare multidisciplinară. Consider că cel mai mare câștig al anumitor sesiuni este faptul că anatomopatologul și imagistul se pun la aceeași masă a discuțiilor cu clinicianul, cu chirurgul, cu ceilalți membri ai unei echipe care tratează pacientul”, a declarat conf. dr. Dan Ioan Ulmeanu, copreședinte al Congresului.

„Degeaba se fac investiții, dacă nu ajutăm medicii să fie mai buni pentru pacienții lor”

Cursul pre-congres organizat în Surgical Training Institute a fost dedicat tehnicilor de tratament modern al herniilor inghinale, cu antrenament pe model animal anesteziat, cu demonstrații operatorii. „Degeaba avem echipamente, și știm că există un interes al tuturor decidenților să contribuie, dacă nu ne concentrăm asupra celor care lucrează în unități moderne cu astfel de instrumente avansate. Degeaba se fac investiții, dacă noi nu ajutăm medicii să fie mai buni pentru pacienții lor, utilizând cele mai noi tehnologii, comunicând ce au descoperit la pacienții lor, și împărtășind experiența lor cu colegi mai tineri sau din alte specialități”, a afirmat prof. dr. Cătălin Copăescu, președinte Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică şi alte Tehnici Intervenţionale (ARCE) și copreședinte al Congresului multidisciplinar „Împreună construim excelența”.

Arta diagnosticului și tratamentului în dermatologie

Psoriazisul este cea mai veche afecțiune cunoscută, fiind o boală cronică, cu evoluție în pusee, pe care stresul școlar o agravează. Medicii avertizează că boala poate avea mulți factori declanșatori, iar stresul este un factor agravant, atât la adulți, cât și la copii. „Studiile arată că stresul școlar poate să agraveze psoriazisul la copii mult mai mult decât la adulți. La un copil care are psoriazis, chiar și gutat, dacă el persistă și se cere performanță școlară de către o familie mai insistentă, atunci riscul ca boala să se agraveze este semnificativ”, a atras atenția prof. dr. Olga Simionescu.

Endoscopia – muncă în echipă

Participanții la simpozionul „Sedarea în afara blocului operator” au concluzionat că endoscopia este o muncă de echipă. „Este un pachet de cunoștințe medicale care trebuie să fie comune și pentru colegii asistenți, și pentru colegii medici, astfel încât să vorbească același limbaj. Aceasta este munca în echipă, în care fiecare să fie pe picior de egalitate”, a explicat conf. dr. Florin Turcu.

Efectul consumului de antibiotice

Potrivit unui studiu al OMS în România, în 2015, consumul de antibiotice a fost de 28,5 doze zilnice definite (DZD) la o mie de locuitori, mult peste media europeană de 17,9 DZD, au anunțat participanții la simpozionul pre-congres „Mai puține infecții (nosocomiale) și mai bine tratate – Cum s-ar putea realiza?”. „ Dacă vorbim despre utilizarea judicioasă a antibioticelor, fără participarea publicului nu avem cum să atingem o eficiență dorită. De asemenea, pentru măsurile de limitare a circulației germenilor în unități medicale, avem nevoie să fie la fel de responsabili și vizitatorii, și pacienții, sigur, și personalul medical”, a explicat prof. dr. Gabriel Popescu. „Screeningul aduce o mulțime de informații care sunt extrem de utile, inclusiv în reducerea antibiotico-rezistenței și a consumului de antibiotic, dar el este foarte valoros și din punct de vedere epidemiologic, deoarece contribuie la limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale. Anul trecut, în Europa, aproximativ 37.000 de decese au fost atribuite infecțiilor nosocomiale”, a completat dr. Adriana Pistol.

Hepatita C: pacienții nediagnosticați, rezervor de răspândire a infecției

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), există în prezent 71 de milioane de pacienți infectați cronic cu virusul hepatitic C. „România este considerată o țară cu o prevalență medie a virusului hepatitic C. Screeningul trebuie făcut în rândul populațiilor la risc în țările care au prevalență scăzută. În țările cu prevalență medie sau crescută, așa cum este și România, ghidurile internaționale recomandă testare în masă, adică toată populația – ceea ce înseamnă realizarea unor strategii naționale de sănătate”, a explicat dr. Mihaela Andreea Rădulescu, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Astmul bronșic la copii și adolescenți

Copilul cu astm bronșic trebuie văzut periodic de către medicul curant, care poate revizui tratamentul conform ultimelor recomandări internaționale. Ghidul GINA (Global Innitiative for Asthma) 2019 menționează că nu se mai recomandă bronhodilatatoarele de scurtă durată ca medicație de sine stătătoare pentru că, deși ameliorează simptomele, pot ascunde inflamația. „Pacientul se simte bine, își ia puful, după care nu își mai administrează tratamentul de control. În felul acesta, pacientul controlează doar simptomele, fără să influențeze inflamația, astfel încât bronșiile se îngroașă și se modifică și, la un anumit moment, poate să apară o exacerbare bruscă”, a explicat dr. Mihaela Oros.

Vaccin antigripal cu administrare nazală

Datele Institutului de Sănătate Publică arată că, în sezonul gripal 2018- 2019, în România au fost confirmate prin teste de laborator specifice peste 2.000 de cazuri de gripă, însă specialiștii susțin că ar trebui să înmulțim cu cel puțin zece acest număr, deoarece nu toți cei afectați au ajuns să facă testele specifice. „Din aceste cazuri, s-au înregistrat aproape 200 de decese, însă și aici numărul ar trebui să fie înmulțit cu cel puțin zece, pentru că în gripă întotdeauna există un număr de decese ascunse”, a atras atenția prof. dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”.

În ceea ce privește copiii, la nivel mondial, anual, rata de atac pentru gripă este de 20-30%, față de doar 5-10% în cazul adulților. „OMS a propus ca țintă în vaccinarea grupelor la risc pentru forme severe de gripă o acoperire vaccinală de 75%, ceea ce se întâmplă doar în țările dezvoltate din Europa și în Statele Unite ale Americii. Formele severe sunt cele care pot conduce la deces”, a mai spus specialistul.

Cauzele și soluțiile infertilității

Fertilitatea cuplului a reprezentat o temă importantă a sesiunii de „Actualități în obstetrică-ginecologie”, deoarece infertilitatea este o condiție medicală comună și din ce în ce mai răspândită. Potrivit unui studiu realizat în 2018, 16,8% din populația fertilă din România se află sau s-a aflat într-o situație de infertilitate. Cauzele medicale pot fi variate, fiind determinate de factori infecțioși, endocrini, imunologici, genetici și mecanici, dar și de o serie de boli sistemice (tiroidiene, renale, cardiovasculare, hepatice). Pacienții trebuie informați că fertilitatea este influențată semnificativ odată cu înaintarea în vârstă, atât la femei, cât și la bărbați. La fel de importante sunt frecvența și sincronizarea actului sexual. De asemenea, „contează foarte mult stilul de viață, consumul de alcool, fumatul, băuturile cu conținut de cofeină, obezitatea. Indicele de masă corporală (IMC) mai mare de 30 influențează ovulația. Astfel, pacientele trebuie conștientizate că dacă reușesc să își scadă greutatea, își pot restaura ovulațiile și pot crește șansa de a concepe. La fel și pentru bărbați – cei care au un IMC peste 30 au o fertilitate redusă”, a declarat dr. Melihan Bechir.

Chirurgia endoscopică în afecțiunile ORL

Chirurgia modernă în ORL este chirurgia endoscopică, a atras atenția dr. Dana Safta în cadrul sesiunii „Actualități în ORL”. „Avem această posibilitate să nu punem doar un diagnostic pe cabinet, ci și să îl concretizăm prin toate procedurile chirurgicale. Cum se știe, chirurgia modernă în ORL este chirurgia endoscopică. S-a discutat și despre chirurgia endoscopică laringiană care, firește, are niște limite ce țin, până la urmă, nu neapărat de problemele pacientului, cum ar fi o mandibulă retractată, ci de tumora în sine, pe care de multe ori o depistăm și nu putem să o concretizăm doar prin chirurgie endoscopică. Dorința noastră este să continuăm formarea medicilor tineri în chirurgie endoscopică buco-maxilo-facială și laringiană”, a declarat dr. Dana Safta.

Artroza la vârsta mijlocie

Artroza reprezintă degradarea lentă și progresivă a cartilajului articular, fiind afectate cu precădere articulațiile membrului inferior, în special la nivelul genunchiului – cea mai expusă și traumatizată articulație, și uneori la nivelul șoldului. În cazul leziunilor artrozice la nivelul genunchiului, degradarea cartilajului nu poate fi oprită, ci doar întârziată sau frânată. „Asistăm la apariția extrem de precoce a leziunilor cartilaginoase și a fenomenelor artrozice chiar la vârste de aproximativ 30 de ani, deoarece oamenii au devenit din ce în ce mai activi și mai expuși traumatismelor la nivelul genunchiului. Evident, există și condițiile preartrozice existente din naștere, un exemplu fiind acei genunchi curbați”, a explicat prof. dr. Vlad Predescu. Osteotomia este indicată la apariția primelor leziuni artrozice, atunci când, cu ajutorul acestei tehnici, se poate opri sau măcar întârzia degradarea genunchiului și leziunile artrozice. „Noi am introdus tehnicile de osteotomie personalizată în urmă cu aproape doi ani în Spitalul Ponderas și, deocamdată, suntem singurul centru în care se efectuează acest tip de intervenții chirurgicale”, a anunțat prof. Predescu în cadrul sesiunii „Osteoartrita la vârsta mijlocie”, care a beneficiat de prezența unor chirurgi de top din Austria, Germania și Olanda.

Bolile pancreatico- biliare: echipă complexă

Abordarea pacienților cu patologie pancreatico-biliară ar trebui să fie interdisciplinară, într-o echipă complexă formată din gastroenterolog, imagist, anatomopatolog, oncolog, au concluzionat participanții la sesiunea „Bolile pancreatico-biliare: intervenții ghidate imagistic”. „Întotdeauna, dacă există colaborare și o echipă complexă, atunci evaluarea pacienților este cea mai bună. Prezentările susținute în cadrul acestei sesiuni au fost la un nivel ridicat, de înaltă ținută științifică, în primul rând prin prisma invitațiilor, care au venit atât de la celelalte centre universitare din țară, dar și din străinătate”, a afirmat prof. dr. Adrian Săftoiu.

Tulburările de deglutiție la copii

Care este impactul prematurității asupra deglutiției și alimentației, cum poate fi evaluată clinic această problemă, cum putem îmbunătăți diagnosticul și care este impactul sindromului de aspirație asupra sănătății aparatului rspirator – sunt doar câteva dintre temele discutate în cadrul sesiunii „Tulburările de deglutiție la copil – cauze, evaluare și intervenție terapeutică”. „Tulburările de deglutiție pot să apară în foarte multe afecțiuni. Această sesiune a fost dedicată mai degrabă logopezilor, pentru că asta vrem, de fapt, să dezvoltăm. La noi, logopezii sunt psihologi, din păcate nu au neapărat pregătire medicală, și încercăm să găsim o soluție să-i pregătim, pentru că nu avem soluții pentru copiii care au tulburări de deglutiție și necesită o nutriție enterală”, a spus dr. Andreea Manda.

Actualități în oftalmologie

Sesiunea de oftalmologie a congresului a inclus lucrări din toate subspecialitățile oftalmologice. Participanții au beneficiat de prezența a doi lectori internaționali cu cazuri de chirurgie oftalmologică dificile, care au prezentat arta dansului chirurgical în tehnologia 3D – ultima generație în oftalmochirurgia internațională. Secțiunea de oftalmochirurgie a inițiat nenumărate dezbateri ce privesc atât educația în domeniu, cât și nevoia de actualizare a opțiunilor terapeutice utilizate la noi în țară. Alte prezentări au dezbătut tehnicile speciale pentru dificila cataractă congenitală, dar și opțiuni în situațiile dificile intraoperatorii. În domeniul strabologiei s-a discutat despre rolul terapiei laser în era terapiilor anti-VEGF, cazuri complete de asociere glaucoma cu keratoconus, dar și despre patologia orbitară asociată cu Ig4. „Sesiunea s-a sfârșit cu subspecialitatea neurochirurgie, în care au fost prezentate detalii legate de glioamele de cale optică, algoritmul de abordare a nevritelor optice, dar și un caz rar de neuroretinită”, a spus dr. Cătălina Dumitrescu.

Abordări diagnostice și terapeutice în endometrioză

Endometrioza necesită o abordare interdisciplinară și fiecare specialitate are rolul ei foarte important în managementul acestei boli cronice. „Cred că, până la urmă, boala trebuie să existe în preocuparea de zi cu zi a fiecărui ginecolog, iar cazurile avansate trebuie adresate unui centru multidisciplinar, care are și face dovada unui management calitativ superior al acestei boli”, a atras atenția dr. Voicu Simedrea. „Alături de medic, psiholog și de asociațiile care vin în sprijinul pacientelor, ideea de multidisciplinaritate se extinde, astfel încât mă bucur că am avut parte de cuvântul dinspre paciente către noi și că putem spune că am extins multidisciplinaritatea dincolo de granițele medicale”, a spus conf. dr. Dan Ioan Ulmeanu.

Sesiunea a beneficiat și de participarea președintei Asociației „Eu și Endometrioza”, care a expus punctul de vedere al pacientelor și eforturile pe care această asociație le face pentru ajutorarea pacientelor care suferă din cauza bolii, pentru conștientizarea publicului și a medicilor privind afecțiunea. „Oferim pacientelor grupuri de suport, publicăm în permanență informații relevante, interviuri cu specialiști, susținem, promovăm și lucrăm activ pentru crearea unui cadru legislativ prin care fiecare dintre noi să poată beneficia de ajutorul statului sub diferite forme, pentru a trata optim această boală”, a anunțat Clarisa Iordache, președinta asociației.

Neonatologie: îngrijirea prematurilor

Situația prematurilor și cele mai bune indicații în cazul acestora au fost discutate pe larg în cadrul sesiunii de neonatologie. „S-a mers mult pe prematuri și pe recuperarea pe care o forțează mulți, în detrimentul celor mici, care ulterior se transformă în obezi. Laptele de mamă este principala indicație în cazul prematurilor. Să începi devreme este a doua indicație. De asemenea, să nu cedezi prea ușor și să întrerupi alăptarea pentru că ți se pare că a vărsat cel mic sau că este ceva în neregulă. Copilul trebuie urmărit și medicul poate decide care este cea mai bună variantă. Laptele de mamă este de bază în alimentația prematurului, în majoritatea cazurilor. Dacă nu se poate, trebuie să ne îndreptăm către o formulă de lapte praf foarte adaptată laptelui de mamă, pe care medicul o poate recomanda cel mai bine”, a explicat dr. Mihaela Scheiner.

Clinica Sânului

Potrivit clasificării OMS, există nu mai puțin de 50 de tipuri de tumori mamare maligne, fiecare cu prognostic și evoluție diferite. Specialiștii prezenți la sesiunea „Clinica Sânului” au explicat că tumorile mamare pot fi foarte heterogene, zona cu importanță diagnostică sau prognostică putându-se ascunde în masa tumorală, astfel încât eșantionarea sistematică a piesei operatorii este de mare importanță. „Anatomopatologul este obligat să caute și să găsească zone ce pot confirma sau schimba diagnosticul și, implicit, prognosticul. Unele tumori pot prezenta capcane diagnostice (carcinomul medular, metaplazis, invaziv pleiomorf sau cu trăsături coriarcinomatoase micropapilar), evidențiind importanța IHC (imunohistochimiei) în stabilirea corectă a diagnosticului. Tumorile mamare pot reprezenta o provocare pentru anatomopatologi, mai ales pe puncția – biopsie mamară (PBM), care este rezolvabilă cu o bună eșantionare a tumorii”, a subliniat dr. Simona Ilcu Slăniceanu.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: