Politici de Sanatate

Conceptul Akeso clinic – Medicina integrativă, focus pe îngrijirea sănătății

18 ianuarie
12:26 2021
Conceptul Akeso clinic – Medicina integrativă, focus pe îngrijirea sănătății

În ultimii ani, o evoluție din ce în ce mai bine conturată în practica medicală internațională este abordarea bazată pe principiile medicinei integrative.

În contextul complexității patologiilor întâlnite în societatea contemporană, devine din ce în ce mai necesară raportarea tratamentelor la integralitatea persoanei, punând accentul pe o abordare holistică, adaptată fiecărui pacient, ca individ unic.

Cu această perspectivă, conf. dr. Carolina Negrei a pus bazele Akeso clinic în București, o clinică dedicată medicinei integrative. Echipa de medici și terapeuți din cadrul clinicii are o vastă experiență în domenii de specialitate precum chirurgia oncologică, chirurgia metabolică, dermatologia, medicina internă, reumatologia, diabetul, dar și kinetoterapia și psihoterapia. Această echipă de specialitate este pregătită să abordeze simptomatologii complexe din multiple unghiuri terapeutice, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

De la îngrijirea bolii spre îngrijirea sănătății

În cadrul Akeso clinic, orientarea primară a medicului sau terapeutului este spre prevenire și vindecare, pentru menținerea sau îmbunătățirea calității vieții pacientului. Un rol central în filosofia clinicii îl au relația medic-pacient și concentrarea medicului asupra alegerii unor metode de tratament minim invazive, cu o toxicitate scăzută și cu un cost redus pentru pacient.

Convinsă de beneficiile acestui concept din ce în ce mai recunoscut în domeniu, echipa Akeso clinic pornește de la premisa că abordarea unor boli, în special a celor cronice, presupune în mod frecvent diagnostice complexe, precum și, pe lângă utilizarea unei scheme clasice de tratament care poate include terapie farmacologică sau nu, și aplicarea de îngrijiri suplimentare, terapii adjuvante, la care se poate adăuga modificarea, uneori drastică, a modului de viață.

Prin lansarea Akeso clinic, conf. dr. Negrei urmărește marcarea unei treceri de la „îngrijirea bolii” spre „îngrijirea sănătății”. Perspectivele oferite de acest gen de practică medicală au potențialul de a transforma serviciile de sănătate prin îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienți, reducerea costurilor, îmbunătățirea siguranței și sporirea calității vieții pacientului.

„Ne dorim să facem o diferență în viața pacienților noștri și să tratăm în primul rând persoana, și nu boala, ca aspect separat de individ. Am dezvoltat în această idee o serie de pachete de tratament care aduc în jurul pacientului o constelație de specialiști în dialog. Suntem, de asemenea, interesați să avem un impact pozitiv substanțial asupra calității vieții pacienților noștri și prin programul nostru de evaluare a toxicității. Acesta este dedicat acelor pacienți care caută să conștientizeze și să elimine pe cât posibil sursele toxicității din viața de zi cu zi”, afirmă conf. dr. Carolina Negrei.

Tratamente și terapii personalizate pentru pacienți cu afecțiuni oncologice, metabolice sau reumatologice

În plus față de abordarea persoanei  în integralitatea acesteia, din perspectiva echipei Akeso clinic, centrarea pe persoană presupune personalizarea accentuată a tuturor serviciilor medicale. În același timp, pacientul trebuie să se simtă împuternicit, să fie suficient de informat astfel încât să poată alege în cunoștință de cauză, dintre recomandările terapeutice, sprijinul de care are nevoie în procesul de restabilire a stării de echilibru și sănătate. Apoi, echipa își împarte atribuțiile, astfel încât colaborarea în jurul pacientului și alături de acesta să conducă spre rezultatele dorite.

Datorită specializărilor membrilor echipei, activitatea clinicii se adresează în principal persoanelor cu astfel de diagnostice complexe precum pacienții oncologici, cei cu afecțiuni metabolice, persoane cu diverse patologii declanșate de factori de mediu. În mod concret, pacienții Akeso clinic beneficiază de utilizarea de abordări curative, de reabilitare și preventive, precum și de adoptarea unor metode personalizate de tratament stabilite pe baza cunoașterii diverșilor factori individuali de risc, precum fondul genetic, vârsta, sexul, factorii  de mediu, stil de viață, statut social.

Programul Akeso clinic de evaluare a toxicității

Un avantaj deosebit al abordării holistice propuse de medicina integrativă îl constituie posibilitatea de identificare a semnelor precoce de dezechilibru potențial generator de boală, anterior manifestării clinice a patologiilor severe. Astfel, în cadrul programului de evaluare a toxicității, specialiștii Akeso recomandă analize de laborator amănunțite, cărora li se alătură o analiză a mediului pacientului, pentru a putea determina care sunt sursele de toxicitate la care acesta este expus și care sunt modalitățile prin care se poate proteja de supraexpunere în viitor.

În condițiile vieții cotidiene, sursele expunerii la substanțe sau amestecuri chimice toxice par să fie de mediu și ocupaționale, dar și provenite din depozitările necontrolate de deșeuri periculoase și utilizarea lor pe scară din ce în ce mai largă, precum și din acumularea tot mai mare de poluanți chimici, în special din clasa poluanților organici persistenți. Pentru protejarea împotriva bolilor asociate cu expunerea la poluanți din mediu sau intervenție în această direcție nu există „soluții” facile, din cauza acumulării acestora în organismul uman, ceea ce face ca diagnosticul și strategiile de remediere prin eliminarea acestor substanțe să fie extrem de dificile și costisitoare.

De la deodoranți, parfumuri, produse cosmetice și de îngrijire personală și până la noxele emise de automobile, fumul de țigară sau chiar alimente consumate, starea de sănătate a omului contemporan este influențată de mediul în care el își desfășoară activitatea.

Un exemplu îl constituie efectele nocive asupra sănătății exercitate de expunerea la bifenilii policlorurați, care se pot accentua din cauza ingestiei anumitor grăsimi alimentare, în timp ce consumul de fructe și legume bogate în substanțe nutritive antioxidante și antiinflamatoare sau compuși bioactivi poate oferi protecție împotriva unei astfel de acțiuni.

Conștientizând, în același timp, dovezile fără echivoc referitoare la contribuția expunerii la diversele substanțe chimice sau poluanți de mediu la deteriorarea stării de sănătate, precum și la patologia multor boli asociate cu înaintarea în vârstă, echipa de specialiști a Akeso clinic abordează problematica individuală a pacientului și din această perspectivă.

Ce putem face pentru a minimiza efectele toxice ale poluanților asupra sănătății noastre?

”În primul rând, ne sfătuim pacienții să se informeze corect, să citească etichetele produselor cosmetice sau de curățenie pe care le folosesc și să aleagă, pe cât posibil, produse cu formule mai blânde, chiar dacă asta înseamnă că, uneori, trebuie să renunțe la unele dintre preferatele lor. Dacă există întrebări cu privire la anumite ingrediente sau compuși chimici, este foarte util să le notăm și să le discutăm cu medicul, pentru a putea înțelege care sunt efectele lor.  Iar pentru că pandemia ne-a determinat să ne retragem în case și să petrecem foarte mult timp în spații închise, recomandăm ca aerisirea spațiilor locuite să fie dublată de folosirea unui purificator de aer. Desigur, deși s-a mai menționat, nu putem trece cu vederea importanța unor obiceiuri sănătoase de consum – și renunțarea la fumat.  Mai departe de aceste sfaturi generale, fiecare dintre noi este supus unei combinații unice de factori de mediu și de substanțe chimice cu o toxicitate mai ridicată sau mai scăzută, iar o analiză personalizată este singura cale de a ajunge la niște concluzii practice, care să facă o diferență reală în viața de zi cu zi. Prin intermediul programului Akeso clinic de evaluare a toxicității, ne propunem să deschidem o discuție amănunțită cu pacienții noștri, pe baza unor analize de laborator și considerând factorii individuali de risc”, explică specialistul.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: