Un studiu efectuat recent poate ajuta guvernele să înțeleagă ce teste de diagnosticare de laborator sunt cele mai importante atunci când se discută despre acoperirea universală de sănătate. Cercetători din cinci țări au descoperit că testele de laborator pentru diagnosticare sunt utilizate în mod similar în întreaga lume, chiar dacă instituțiile studiate diferă în ceea ce privește nivelurile sărăciei, sistemele de sănătate și prevalența bolilor. „Chiar dacă în țările mai sărace se întâlnesc mai multe boli infecțioase, în timp ce cele mai bogate se confruntă mai mult cu boli non-transmisibile cum ar fi accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat și afecțiunile cardiace, modelele de teste au fost surprinzător de similare în aceste țări”, a spus Susan Horton, profesor de sănătate publică la Universitatea din Waterloo și cercetătorul principal al studiului.
Cercetătorii au centralizat rezultatele de la 25 cele mai uzuale teste efectuate la cinci spitale din întreaga lume: Kenya, India, Nigeria, Malaezia și Statele Unite ale Americii. Două au fost spitale private, în timp ce trei au fost publice. Ei au comparat volumul de teste, precum și prețurile lor și au constatat că aceleași teste erau comune peste tot. În ceea ce privește prețurile pentru diferite tipuri de teste, cercetătorii au comparat cel mai frecvent test biochimic (glucoza din sânge), cel mai frecvent test hematologic (CBC), cel mai frecvent test microbiologic (urocultura) și teste histopatologice generale (chirurgicale).
Oamenii de știință au descoperit că, deși prețurile relative au variat, prețul testului biochimic a fost cel mai scăzut în fiecare din cele 5 spitale, prețurile pentru testarea hematologiei și a microbiologiei au fost de aproximativ trei ori mai mari, iar testul histopatologic de aproximativ 15 ori mai mare decât prețul testului biochimic.
Din punct de vedere al volumului, patru dintre primele cinci teste au fost aceleași în cele patru spitale, iar cel de-al cincilea spital a avut trei care erau la fel. În mod surprinzător, un test pentru diagnosticarea tuberculozei (TB) a apărut doar într-un spital, în ciuda prevalenței bolii în unele țări. Cercetătorii susțin că testele în cauză (pentru tuberculoză) se fac în afara sistemului spitalicesc, cum ar fi facilitățile dedicate TB. Deoarece țări din întreaga lume încearcă să pună în aplicare acoperirea universală de sănătate, sistemele lor de sănătate vor necesita teste de laborator mai bune, mai accesibile și mai eficiente pentru a ghida diagnosticarea si tratamentul, a spus Horton.
Studiul, „Clasamentul celor 25 de teste de laborator pe volum și venituri în cinci țări diferite”, a fost elaborat de Susan Horton, Kenneth A Fleming, Modupe Kuti, Lai-Meng Looi, Sanjay A Pai, Shahin Sayed și Michael L Wilson și a fost publicat în Jurnalul American de Patologie Clinică.
Bogdan Guță