Politici de Sanatate

Comisia Europeană oferă un premiu de un milion de euro în cercetarea antimicrobiană

27 februarie
16:10 2015
Comisia Europeană oferă un premiu de un milion de euro în cercetarea antimicrobiană

Lupta împotriva rezistenței antimicrobiene continuă să fie printre prioritățile Comisiei Europene. Pentru a stimula cercetarea în acest domeniu, reprezentanții Comisiei au anunțat că vor acorda un premiu persoanei sau echipei de cercetători care va realiza un test rapid prin care se va putea stabili dacă o persoană trebuie sau nu să fie tratată cu antibiotice. Premiul este în valoare de un milion de euro și face parte dintr-o serie de cinci distincții care vor fi oferite în cadrul programului de finanțare a cercetării medicale Horizon 2020.

Pentru a intra în competiția pentru Premiul Horizon, persoanele și companiile interesate trebuie să-și depună lucrările în perioada 10 martie 2015 – 17 august 2016. Au cele mai mari șanse de succes proiectele care propun un test rapid, sigur, ieftin, minim sau non-invaziv și ușor de folosit. Conform cerințelor, testul ar trebui să ofere rezultatele în mai puțin de 30 de minute.

Evaluarea lucrărilor înscrise în concurs se va face în perioada septembrie – octombrie 2016. Fiecare proiect va fi analizat individual, iar primele cinci cele mai bune vor fi ulterior prezentate în cadrul unei ședințe la Bruxelles.

Prin această inițiativă, reprezentanții Comisiei Europene își propun să combată excesul de antibiotice și să reducă rata rezistenței antimicrobiene, care anual provoacă 25.000 de decese. În Europa, rezistența antimicrobiană generează costuri ce depășesc 1,5 miliarde de euro, inclusiv pierderile cauzate de lipsa productivității.

Premiul a fost anunțat cu ocazia publicării raportului privind progresele înregistrate în ultimii cinci ani în domeniul combaterii rezistenței antimicrobiene, la nivel european. Printre inițiativele cele mai importante amintim studiul ARNA, lansat pentru a identifica factorii care influențează administrarea antibioticelor fără prescripție medicală, precum și proiectul ARPEC al cărui scop este de a îmbunătăți prescrierea antibioticelor pentru copii. De asemenea, pentru a consolida utilizarea prudentă a substanțelor antimicrobiene, Comisia a adoptat în septembrie 2014 noi propuneri legislative privind medicamentele de uz veterinar, pentru a aborda amenințarea rezistenței antimicrobiene în ambele domenii.

Mai multe informații despre regulile și criteriile de eligibilitate pentru obținerea Premiului Horizon în valoare de un milion de euro găsiți pe site-ul Comisiei Europene.

Sursa: www.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: