Politici de Sanatate

Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pe sănătate pentru 2018

14 decembrie
13:54 2017
Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pe sănătate pentru 2018

Programul de sănătate 2014-2020: programul de lucru pentru 2018 privind focalizarea resurselor pentru rețelele europene de referință pentru bolile rare, promovarea sănătății și atenuarea amenințărilor transfrontaliere la adresa sănătății

Comisia Europeană a adoptat programul de lucru al Programului de sănătate pentru anul 2018 (WP 2018) care stabilește prioritățile și acțiunile care trebuie întreprinse în cursul anului următor. Bugetul global pentru anul 2018 este puțin peste 62 de milioane de euro, 64% din acesta fiind alocat granturilor, 24% pentru achiziții publice și 12% pentru alte acțiuni, inclusiv premii.

WP 2018 se va concentra pe domenii prioritare precum:

– sprijinirea rețelelor europene de referință pentru bolile rare și complexe (29% din buget);

– promovarea sănătății și prevenirea bolilor cronice și majore (15%);

– consolidarea pregătirii și a răspunsului la amenințările grave de sănătate transfrontaliere (15%); și

-implementarea legislației UE privind dispozitivele medicale (7%)

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “Salut adoptarea Programului de lucru 2018 al Programului pentru Sănătate 2014-2020. Bugetul nostru este într-adevăr relativ modest, dar intenționez să sprijin acțiuni care să aducă valoare adăugată Uniunii Europene – cum ar fi, de exemplu,  conectarea expertizelor privind bolile rare și pregătirea unui acțiuni bine puse la punct în cazul unei amenințări grave de sănătate transfrontaliere, ceea ce poate aduce o deosebită importanță sănătății și bunăstării cetățenilor europeni.”

Toate subvențiile pentru proiecte vor fi implementate prin intermediul unei cereri de propuneri, organizată și gestionată de Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimentație (CHAFEA), care va fi lansată în prima jumătate a anului 2018.

Cu un buget total de aproape 450 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020, Programul pentru sănătate este principalul instrument financiar pentru coordonarea politicilor în domeniul sănătății și sprijină și completează eforturile statelor membre în vederea realizării priorităților majore ale Comisiei. Acest lucru se realizează prin urmărirea următoarelor patru obiective specifice:

– promovarea sănătății, prevenirea bolilor și promovarea mediilor de susținere pentru un stil de viață sănătos.

– să protejeze cetățenii de amenințările grave de sănătate transfrontaliere prin identificarea și dezvoltarea de abordări coerente și prin promovarea punerii în aplicare a acestora pentru o mai bună pregătire și coordonare în cazurile de urgență în materie de sănătate.

– sprijinirea consolidării capacității de sănătate publică și contribuția la sisteme de sănătate inovatoare, eficiente și durabile.

– facilitarea accesului cetățenilor UE la o asistență medicală mai bună și mai sigură, sporind accesul la expertiza medicală.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: