Politici de Sanatate

Comisia Europeană a semnat primul contract pentru achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19

28 august
09:32 2020
Comisia Europeană a semnat primul contract pentru achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19

Pe 24 august a intrat în vigoare primul contract pe care CE l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică în urma semnării acordului dintre AstraZeneca și Comisie. Contractul va permite achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donația către țările cu venituri mici și medii sau reorientarea către alte țări europene. Prin contract, toate statele membre vor putea achiziționa 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu o opțiune pentru alte 100 de milioane de doze. Comisia continuă să discute acorduri similare cu alți producători de vaccinuri și a încheiat discuții exploratorii de succes cu Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac și Moderna.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Comisia lucrează non-stop pentru a oferi cetățenilor UE un vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19 cât mai repede posibil. Intrarea în vigoare a contractului cu AstraZeneca reprezintă un pas important înainte în acest sens. Aștept cu nerăbdare să ne îmbogățim portofoliul de vaccinuri potențiale datorită contractelor cu alte companii farmaceutice și să colaborăm cu parteneri internaționali pentru acces universal și echitabil la vaccinare. ”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Negocierile noastre au dat rezultate clare: un prim contract semnat prin angajamentul nostru de a asigura un portofoliu de vaccinuri diversificat pentru a proteja sănătatea publică a cetățenilor noștri. Acordul semnat – posibil prin contribuția  fundamentală  întreprinsă de Franța, Germania, Italia și Olanda – va asigura că dozele de vaccin, dacă se dovedesc eficiente și sigure, vor fi livrate în toate statele membre. Ne așteptăm să anunțăm acorduri suplimentare cu alți producători de vaccinuri foarte rapid. „

AstraZeneca și Universitatea Oxford și-au unit forțele pentru a dezvolta și distribui potențialul vaccin recombinant adenovirus al Universității care vizează prevenirea infecției cu COVID-19. Vaccinul AstraZeneca se află deja în studiile clinice de faza II / III pe scară largă după rezultate promițătoare în faza I / II privind siguranța și imunogenitatea. Contractul semnat se bazează pe Acordul de cumpărare aprobat la 14 august cu AstraZeneca, care va fi finanțat prin intermediul  Instrumentului de asistență de urgență. Țările membre ale „Inclusive Vaccine Alliance” (Germania, Franța, Italia, Olanda) care au început negocierile cu AstraZeneca au solicitat Comisiei să preia un acord semnat în numele tuturor statelor membre. Decizia de a sprijini vaccinul propus de AstraZeneca se bazează pe o abordare științifică solidă și pe tehnologia utilizată, viteza de livrare la scară, costul, partajarea riscurilor, răspunderea și capacitatea de producție capabilă să îl furnizeze în  întreaga UE.

Procesele de reglementare vor fi flexibile, dar vor rămâne solide. Împreună cu statele membre și Agenția Europeană pentru Medicamente, Comisia va folosi flexibilitățile existente în cadrul de reglementare al UE pentru a accelera autorizarea și disponibilitatea vaccinurilor de succes împotriva COVID-19, menținând, în același timp standardele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Cerințele de siguranță necesare și evaluarea specifică de către Agenția Europeană pentru Medicamente, ca parte a procedurii UE de autorizare a pieței, garantează că drepturile cetățenilor vor rămâne pe deplin protejate. Pentru a compensa riscurile atât de mari asumate de producători, Acordurile de achiziție avansată prevăd statelor membre să despăgubească producătorul pentru obligațiile suportate în anumite condiții. Răspunderea rămâne în continuare a companiilor.

 

 

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: