Politici de Sanatate

Comisia Europeană a publicat un raport privind instrumentele și metodologiile pentru a evalua eficiența serviciilor de sănătate

11 aprilie
16:39 2019
Comisia Europeană a publicat un raport privind instrumentele și metodologiile pentru a evalua eficiența serviciilor de sănătate

Grupul de experți al UE privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate (HSPA) a publicat raportul intitulat „Instrumente și metodologii pentru evaluarea eficienței serviciilor de sănătate în Europa: o prezentare generală a abordărilor actuale și a oportunităților de îmbunătățire”.

Sistemele naționale de sănătate din Europa se confruntă din ce în ce mai mult cu provocarea de a răspunde cererii tot mai mari de servicii de sănătate cu resursele disponibile ca mijloc de menținere a durabilității lor pe termen lung. În același timp, există un consens între cercetători, conform căruia până la 20% din cheltuielile curente din sistemele moderne de îngrijire a sănătății pot fi clasificate fie ca fiind ineficiente, fie că sunt risipitoare.

Întrucât guvernele europene încearcă să exploateze oportunitățile de reconfigurare a resurselor în cadrul sistemelor lor naționale de sănătate pentru a oferi îngrijiri mai bune, complexitatea designului inerent al sistemelor de sănătate, precum și o serie de limitări metodologice legate de date, este necesară identificarea surselor specifice de ineficiență în asistența medicală, o încercare de altfel dificil de îndeplinit.

În acest context, Grupul de experți UE privind HSPA a constatat că dezvoltarea de instrumente și metodologii pentru evaluarea eficienței îngrijirii sănătății în Europa este încă în fază incipientă. Mai mult, deficiențele analitice rezultate ar putea expune liderii din domeniul sănătății care doresc să îmbunătățească informațiile de care dispun, cu consecințe care ar putea să nu soluționeze ineficiența, ba chiar ar putea duce la rănirea pacientului.

Conceperea unei game mai avansate de instrumente pentru analiza, măsurarea și evaluarea eficienței îngrijirii – precum și definirea limitelor lor specifice – reprezintă, prin urmare, un pas esențial pentru a permite factorilor de decizie în domeniul sănătății să identifice corect practicile ineficiente și să elaboreze măsuri care pot spori eficiența fără consecințe neintenționate asupra accesului și / sau calității îngrijirii.

Acest raport – al patrulea din seria Grupului de experți privind HSPA – vizează sprijinirea factorilor naționali de politică în domeniul sănătății în eforturile lor continue de a-și îmbunătăți setul de instrumente și metodologii pentru a evalua eficiența sistemelor lor de sănătate.

Grupul de experți privind HSPA își organizează lucrările în jurul unui set de subiecte prioritare aprobate de statele membre, care oferă un mandat grupului de experți pentru a continua activitatea sa de analiză. Activitatea Grupului de experți privind HSPA culminează cu elaborarea unui raport tematic anual care identifică și examinează instrumentele și metodologiile pentru a sprijini factorii de decizie în evaluarea performanțelor sistemelor naționale de sănătate în Europa.

După examinarea gamei de instrumente și metodologii pentru evaluarea calității serviciilor de îngrijire, a performanței îngrijirii integrate și a îngrijirii primare, în 2018 grupul de experți privind HSPA s-a concentrat pe identificarea instrumentelor și metodologiilor pentru evaluarea eficienței serviciilor de sănătate. Pe parcursul anului 2019, grupul de experți se va concentra pe identificarea instrumentelor și metodologiilor pentru evaluarea rezistenței sistemelor de sănătate.

Apartenența la Grupul de experți este formată din reprezentanți ai statelor membre ale UE, precum și din Norvegia, Comisia Europeană, OCDE, Oficiul Regional pentru Europa al OMS și Observatorul european privind sistemele și politicile în domeniul sănătății. Grupul de experți este co-prezidat de un stat membru ales periodic de reprezentanții altor state membre și de Direcția Generală pentru Sănătate și Alimentație a Comisiei Europene (DG SANTE).

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: