Politici de Sanatate

Comisarul Vytenis Andriukaitis – sprijin total pentru o cooperare consolidată a UE în domeniul HTA

31 iulie
16:47 2018
Comisarul Vytenis Andriukaitis  – sprijin total pentru o cooperare consolidată a UE în domeniul HTA

Peste 300 de factori de decizie, furnizori de asistență medicală, reprezentanți ai pacienților și alți experți au discutat cu privire la cooperarea viitoare privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA). Dezbaterile au indicat că, după 20 de ani de activitate comună, ar trebui să li se acorde sistemelor HTA șanse reale de a deveni mai structurate, mai durabile și mai eficiente, permițând astfel o utilizare optimă a resurselor și a schimbului de experiență în întreaga UE.

 Pentru comisarul Vytenis Andriukaitis, contribuția pacienților, a profesioniștilor din domeniul sănătății și a industriei în discuția HTA este esențială: „Avem acum oportunitatea de a stabili un mecanism care să asigure utilizarea HTA la potențialul lor maxim în întreaga UE.  Cred că evaluările comune nu numai că vor ajuta pacienții să aibă acces la cele mai eficiente tehnologii medicale, dar vor contribui și la sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Implicarea largă a părților interesate asigură, de asemenea, calitatea și predictibilitatea. Mai mult, cred că propunerea noastră ar aduce mai multă transparență în procesele HTA din UE „.

 După sesiunea de deschidere, participanții au prezentat recomandări pe trei teme majore:

          Implicarea pacienților și a clinicienilor în HTA: este necesar un angajament transparent și sistematic cu părțile interesate, atât în ceea ce privește rapoartele specifice produsului, cât și la un nivel strategic mai larg. Implicarea pacienților și a personalului medical în evaluarea clinică comună garantează că rapoartele iau în considerare obiectivele relevante pentru pacienți. Resurse adecvate, cum ar fi formarea profesională, sunt necesare pentru a permite contribuția acestora.

          Generarea de dovezi care să răspundă nevoilor pacienților și factorilor de decizie din sistemul de sănătate: o mai mare implicare a părților interesate va genera dovezile relevante care să răspundă nevoilor factorilor de decizie din domeniul sistemului de sănătate (inclusiv autoritățile de reglementare, organismele HTA și organismele de finanțare) și care sunt, de asemenea, relevante pentru pacienți. Problema transparenței este esențială pentru succesul și acceptarea exercițiului.

          Gestionarea incertitudinii în faza post-lansare: Evidența post-lansare reprezintă o componentă cheie a reevaluării tehnologiilor de sănătate. Registrele și datele din lumea reală formează o parte importantă a corpului de dovezi privind eficacitatea dispozitivelor medicale. Piața unică digitală a UE oferă numeroase oportunități pentru soluții interoperabile TIC, standarde comune, securitate a datelor și competențe digitale.

 

Bogdan Guță

 

Sursa:

http://ec.europa.eu/newsroom/sante/newsletter-specific-archive-issue.cfm?archtype=specific&newsletter_service_id=327&newsletter_issue_id=9886&page=1&fullDate=Fri%2007%20Sep%202018&lang=default

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: