Politici de Sanatate

Comisarul european Andriukaitis: Sănătatea trebuie văzută ca o investiție

17 iulie
13:08 2015
Comisarul european Andriukaitis: Sănătatea trebuie văzută ca o investiție

Majoritatea statelor membre au făcut reduceri mari la bugetele lor de sănătate în ultimii ani, din cauza crizei financiare, însă guvernele trebuie să vadă sănătatea ca pe o investiție și nu ca pe o cheltuială, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, dr. Vytenis Andriukaitis (foto), la un eveniment organizat recent de Centrul de Politici Europene.

„Avem nevoie de o schimbare de paradigmă în politica de sănătate și în finanțarea, organizarea și funcționarea sistemelor noastre de sănătate, cu un accent foarte puternic pe prevenirea bolilor si promovarea sănătății. Și există un raționament economic în spatele acestei afirmații. Cu cât sistemele de sănătate investesc mai mult în domeniul sănătății publice, cu atât mai puțin vor cheltui pe tratament”, a explicat dr. Vytenis Andriukaitis.

În opinia comisarului Andriukaitis, cele mai mari cheltuieli sunt generate de factorii de risc, cum ar fi un nivel ridicat de obezitate, lipsa activității fizice, consumul excesiv de alcool și fumat: „Povara bolilor cronice trebuie să fie abordată de către întreaga societate și de toate politicile. În opinia mea, factorii de risc trebuie să fie considerați ca făcând parte din cheltuielile de sănătate. Simpla promovare a stării bune de sănătate nu este suficientă”.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară s-a angajat, la preluarea mandatului, că va face tot posibilul pentru includerea sănătății în toate domeniile de politici publice, asigurându-se în acest fel că sănătatea cetățenilor europeni este pusă pe primul loc.

Referitor la reducerea consumului de alcool, organizațiile non-guvernamentale din domeniul sănătății și mediului continuă să atragă atenția că reprezentanții Comisiei Europene întârzie adoptarea unei noi strategii. Drept răspuns, comisarul Andriukaitis a declarat că încurajează cooperarea dintre statele membre pentru a reduce consumul excesiv de alcool: “Comisia lucrează în prezent la găsirea celui mai bun mod prin care poate oferi sprijin statelor membre pentru a intensifica activitatea de cooperare la nivel european. Discuțiile sunt în plin process de desfășurare și, deocamdată, nu s-a luat o decizie cu privire la calea de urmat”.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: