Politici de Sanatate

Combinația de anticorpi cu acțiune prelungită pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19, aprobată în UE

25 martie
15:07 2022
Combinația de anticorpi cu acțiune prelungită pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19, aprobată în UE

AstraZeneca a anunțat recomandarea pentru aprobare în Uniunea Europeană a combinației de anticorpi cu acțiune prelungită Evusheld pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19.

Evusheld (tixagevimab co-ambalat cu cilgavimab), o combinație de anticorpi monoclonali cu acțiune prelungită, a fost recomandat pentru autorizare de punere pe piață în Uniunea Europeană (UE) pentru profilaxia pre-expunere a COVID-19 la o populație largă de adulți și adolescenți cu vârsta de peste 12 ani, cu greutate de cel puțin 40 kg.

Persoanele care nu sunt protejate în mod adecvat de un vaccin COVID-19 pot în primul rând să beneficieze de profilaxia pre-expunere cu Evusheld. Printre cei ce pot beneficia de profilaxia pre-expunere sunt și aproximativ trei milioane de persoane din UE care prezintă un grad de deficit imun din cauza bolii de bază sau ca urmare a faptului că sunt în tratament cu medicamente imunosupresoare.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente și-a bazat avizul pozitiv pe analiza datelor Evusheld, care include rezultatele studiului de fază III de profilaxie pre-expunere PROVENT, ce a arătat la analiza primară o reducere cu 77% a riscului de dezvoltare a unei forme simptomatice de COVID-19, în comparație cu placebo, și o reducere de 83% la o analiză intermediară la șase luni, protecția împotriva virusului fiind menținută timp de cel puțin șase luni. Evusheld a fost în general bine tolerat în studiu.

„Pacienții cu sistem imun deficitar au nevoie ca, pe lângă vaccinare, să poată beneficia și de profilaxie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejați. În acest fel, ar putea avea protecție adecvată pe termen lung, ceea ce ar permite continuarea terapiilor necesare pentru afecțiunile cronice de care suferă: afecțiuni oncologice, hematologice, pacienți cu transplant sau în așteptarea unui transplant, sau cei cu afecțiuni autoimune și inflamatorii”, a menționat Rozalina Lapădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: