Politici de Sanatate

Colegiul Medicilor din România susține medicina de familie

23 ianuarie
13:33 2019
Colegiul Medicilor din România susține medicina de familie

„Pacientul este în centrul sistemului medical iar medicina de familie este temelia pe care trebuie să se sprijine sistemul de servicii medicale – au rămas până în prezent doar declarații de campanie electorală. În acest sens medicina de familie a avut așteptări privind repartiția judicioasă a bugetului pentru servicii de sănătate pe toate sectoarele asistenței medicale” – a declarat dr. Constantin Cârstea, Vicepreşedinte Colegiul Medicilor din România la conferința de presă cu tema „Venituri în medicina de familie – motivare versus responsabilitate” desfășurată marți 22 ianuarie la sediul CMR.

Întâlnirea cu reprezentanții mass media s-a constituit într-un apel disperat privind situația asistenței medicale primare din România, cauza principală fiind subfinanțarea acesteia – „constatăm cu amărăciune că sectorul asistenței medicale primare este lăsat în continuare să se descurce cum poate cu bani puțini, care nu mai asigură o funcționare satisfăcătoare a acestui sector, medicii fiind tot mai demotivați și dezinteresați pentru activitatea de medicină de familie, unde venitul cabinetului a devenit derizoriu, total nesatisfăcător pentru continuarea unei activități performante, unde facturile cabinetelor pentru servicii medicale plătite din fondul CNAS  sunt la jumătatea venitului unui medic din spital sau din ambulatoriul de specialitate, pe același grad profesional sau chiar mai mult, cât venitul unui medic rezident sau al unei asistente medicale cu vechime în spital”. (dr. Constantin Cârstea).

O consecință imediată a situației materiale precare o constituie degradarea condițiilor în care medicul de familie își desfășoară activitatea (cu implicații asupra pacientului), mai ales în mediul rural unde, în plus, există și o penurie serioasă de cadre medicale.

Dr. Gindrovel Dumitra, consilier, medic de familie, a prezentat câteva exemple privind cheltuielile cabinetelor medicilor de familie: „În mediul rural, peste 95% din medici sunt doar medici de familie (…) De aceea medicina de familie este cea care asigură cel mai bine componenta socială și,  un alt lucru foarte important, echitatea serviciilor medicale. Din punctul meu de vedere o politică națională care ignoră acest sector cred că nu este una corectă. Acesta este semnalul pe care noi vrem să îl tragem astăzi. (…) Am și câteva exemple, de la colegi din țară care ne-au trimis facturile cabinetelor lor. Sumele nu se referă la veniturile medicului, ci ale cabinetului, care înseamnă curent, căldură, chirie, taxe și impozite către stat, plata asistentei, plata femeii de servici, apoi ce mai rămâne pentru medic. Cabinet cu 1377 pacienți înscriși, din care 1217 sunt asigurați, medic primar cu 35 ani vechime, a încasat în luna decembrie 12.301 lei. Pentru întreg cabinetul! (…) Sistemul public de sănătate nu se adresează medicinei de familie! Medicina de familie este în integralitate un sistem privat, dar este într-un sistem privat în care este practic blocată a mai putea avea alte servicii medicale. Contractul cadru are această cerință impusă în mod expres ca un asigurat în momentul în care beneficiază de servicii medicale care sunt prevăzute în contractul cadru decontate de casă, medicul de familie nu poate să impună o coplată sau o sumă suplimentară”

Tot date concrete a oferit și Dr. Călin Bumbuluţ – Vicepreşedinte CMR: „la nivel național, în anul 2018, venitul brut al unui furnizor, așa este denumirea legală, de servicii de medicină de familie care poate să fie cabinet individual, societate civilă, srl sau sub alte forme de organizare, este de 14.500 lei. Pentru București, venitul mediu al unui furnizor de servicii de medină de familie este puțin mai mare decât media națională  – 15.000 lei /lună. Este vorba de venitul pe cabinet!  (…) Cheltuielile directe și indirecte ale cabinetului se ridică la 60% din acest venit brut!  În municipiul București, 56% din furnizori încasează lunar un venit brut care este sub venitul brut al unui medic primar din sistemul bugetar!”

La momentul actual, o consultație la medicul de familie costă 15,4lei. Brut!

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: