
Revista Politici de Sănătate, în colaborare cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a organizat masa rotundă cu tema „Colaborarea public-privat: îmbunătățirea mediului de operare”. În cadrul acestei întâlniri, ministrul Ilan Laufer, alături de reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, împreună cu top CEO din industria farmaceutică, a discutat despre crearea unui mediu de business sănătos, stabil și predictibil din punct de vedere economic și legislativ, capabil să ofere cadrul dezvoltării și multiplicării afacerilor din domeniul farmaceutic. de Roxana Maticiuc
În cadrul întâlnirii, reprezentanții domeniului farmaceutic au discutat despre:
– nevoia de a face un plan de afaceri bazat pe stabilitate și predictibilitate din punct de vedere economic și legislativ;
– stabilirea unei legislații de preț valabile pe termen lung (în ultimul an, legislația de preț s-a schimbat de trei ori);
– respectarea termenelor pentru aprobarea medicamentelor și stabilirea contractelor cost-volum;
– nevoia de a putea anticipa valoarea taxei clawback.
Contribuția companiilor farma este de sute de milioane de euro la PIB-ul României și de alte sute de milioane de euro regăsite în contribuții din taxe și impozite, printre acestea numărându-se și taxa clawback. Sectorul farmaceutic susține aproximativ 16.000 de locuri de muncă, directe sau indirecte, create prin relațiile cu furnizorii și producătorii de bunuri și servicii.
„Vrem să existe cât mai multe investiții în sectorul farma românesc și ne dorim ca o parte din produsele comercializate pe piața autohtonă să fie fabricate în România, iar toți producătorii să aibă șanse egale atunci când participă la licitațiile pentru vânzarea produselor lor. Aveți tot sprijinul meu în susținerea inițiativelor ce vor aduce plusvaloare în economia românească, indiferent că vorbim de investiții ale unor companii multinaționale sau de ale celor cu capital românesc”, a declarat ministrul Ilan Laufer.
„Companiile care sunt pe piața din România se află aici pentru că pot face business. România a demonstrat, deci, că este o țară în care se poate face profit. Aș vrea să vedem cum putem face să investiți în România și să produceți, de exemplu, măcar o parte din insulină aici, în țară, și de aici să o vindem în afară. Aș face în așa fel încât să vă ajut și să vă încurajez să relocați o parte din producție către România, ca să reducem dependența de spațiul european”, a spus Eugen Teodorovici, președintele Comisiei
de buget-finanțe din Senat.
„Sănătatea este elementul declanșator pentru dezvoltarea economică. Consider că punctul de plecare ar trebui să fie Strategia de sănătate publică, iar ceea ce trebuie să facem acum este să o aplicăm. Sunt foarte multe elemente acolo care ar trebui să constituie regulile după care să se desfășoare activitatea noastră de acum încolo. CNAS a avut în 2016 un buget de circa 1,8 miliarde de euro pe care l-a acordat domeniului farma. Derulăm 14 programe naționale de sănătate la care au acces circa un milion de pacienți. Ne așteptăm ca sumele totale derulate pe aceste 14 programe să fie de un miliard de euro. N-am acceptat niciodată ușa închisă pe care am avut-o la Ministerul de Finanțe și de fiecare dată am încercat să vin cu o construcție prin care să găsesc resurse, în altă parte, atunci când nu s-au înțeles prioritățile”, a declarat vicepresedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cadrul mesei rotunde.
„Într-adevăr, avem o piață mai reglementată pentru o parte din produse. Cealaltă parte nu prea este reglementată sau pentru ea nu avem deloc legislație, dacă ne uităm la suplimente sau la dispozitivele medicale. Avem nevoie de sprijin interministerial pentru problema integrării furnizorilor privați, în reglementarea finanțărilor alternative, de regândirea celorlalte surse de finanțare și de optimizarea legislației în domeniul achizițiilor publice”, a completat Laszlo Attila, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Senat.
„Încercăm să eficientizăm activitatea tuturor departamentelor din ANMDM, inclusiv a celui pentru studii clinice. Vrem să venim în întâmpinarea dumneavoastră, să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor dumneavoastră”, a declarat vicepreședintele ANMDM, Alexandru Velicu.
În urma discuțiilor purtate cu mediul de business farmaceutic, ministrul pentru Mediul de Afaceri a propus ca modul de lucru cu această industrie să fie unul consultativ, cu întâlniri regulate, în care să se discute problemele și să se găsească soluțiile necesare astfel încât statul român să poată ajuta marile companii să investească mai mult în România.