Politici de Sanatate

Colaborare europeană în domeniul HTA

07 iunie
15:50 2018
Colaborare europeană în domeniul HTA

Reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai industriei dispozitivelor medicale și specialiști din Sănătate au dezbătut recent, în Parlamentul European, Proiectul de regulament pentru Rețeaua Europeană de Evaluare a Tehnologiei Medicale (HTA).

Europarlamentarii participanți au accentuat nevoia de cooperare în domeniul HTA; actuala situație, cu metodologii diferite, termene și concluzii necesită o updatare urgentă. Ei au aplaudat propunerea Comisiei, considerând că are ”un potențial clar pentru eliminarea inechităților și asigurarea unor rezultate mai bune în domeniul sănătății”.

”Avem în fața următoarea realitate: pe de o parte, statele membre care se confruntă cu provocări enorme cu privire la accesibilitatea în domeniul tehnologiilor medicale; pe de altă parte, pacienții și medicii care doresc acces mai rapid la tratamente inovatoare, sigure și eficiente. Consider că noi, factorii de decizie, avem responsabilitatea creării unui mecanism prin care HTA să fie utilizat la maximul său potențial. Odată ce prin Rețea se vor colecta suficient de multe date despre problemele de sănătate ale cetățenilor din statele membre, se vor dezvolta, automat, și noi tehnologii pentru tratament, în special pentru bolile rare. Mă bazez pe sprijinul politic al statelor membre, dar și pe sprijinul tuturor celor preocupați de Sănătate pentru a contura un Regulament HTA corect și viabil”, a declarat europarlamentarul român Cristian Bușoi, raportor din partea Grupului PPE pe acest Regulament.

Potrivit comisarului european Vytenis Andriukaitis, propunerea Comisiei privind cooperarea sustenabilă la nivelul UE în domeniul HTA, adoptată la 31 ianuarie 2018, este o propunere care aduce beneficii deopotrivă pacienților, autorităților naționale și industriei. ”Un grad sporit de HTA ar putea conduce la faptul că pacienții vor beneficia mai rapid de instrumente inovatoare dedicate sănătății, de exemplu medicina de precizie, analizele de sânge care depistează diverse tipuri de cancer și alte progrese medicale despre care se discută în ultima vreme. Propunerea oferă o mai mare transparență privind valoarea terapeutică adăugată și va permite, de asemenea, pacienților un acces mai rapid la noi tehnologii. Acest lucru poate aduce o diferență enormă, uneori între viață și moarte”, a afirmat Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară. (V.Grigore)

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: