
Interviu cu Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea
În România, cancerul de col uterin are o rată a mortalității de aproape 4 ori mai mare decât în restul țărilor din Uniunea Europeană. Doar 17,6% dintre românce au efectuat cel puțin o dată în viață un test Papanicolau, în timp ce în majoritatea țărilor europene PROPORȚIA depășește 70%. de Roxana Maticiuc
Încă de la lansare, ați spus că programul „Coaliția pentru Sănătatea Femeii“ este un parteneriat pentru depistarea precoce a cancerelor. Care sunt, punctual, obiectivele acestei inițiative?
Coaliția pentru Sănătatea Femeii este un parteneriat între medici, asociații de pacienți și paciente, reprezentanți ai autorităților și presă – practic, toți actorii care pot contribui la îmbunătățirea statisticilor negative cu privire la efectele cancerului de col uterin, ovarian și de sân. Este prima inițiativă de o asemenea amploare din România, iar obiectivele sale sunt promovarea importanței prevenției și reducerea mortalității asociate cu aceste trei tipuri de cancer. Este vital ca femeile din România să fie conștiente de faptul că screeningurile periodice pot face diferența între viață și moarte, însă trebuie ca toți cei care pot facilita accesul la aceste tipuri de investigații medicale să se implice și să contribuie la modificarea politicilor de sănătate.
Care sunt acțiunile pe care le-ați stabilit pentru a atinge aceste obiective?
Pentru a propune soluții viabile a fost nevoie să avem o imagine clară asupra situației din România cu privire la cancerul de col uterin, ovarian și de sân. În acest scop, am demarat cea mai amplă cercetare în privința impactului acestor maladii în țara noastră. În prima etapă a acestui studiu, au fost centralizate datele statistice existente cu privire la incidența, prevalența și mortalitatea acestor tipuri de cancer, dar și informații despre programele de prevenție, diagnosticare și tratare disponibile atât pe plan autohton, cât și în alte țări din Uniunea Europeană. Un pas important în acest demers a fost să obținem perspectiva medicilor de familie și a ginecologilor asupra problemei. Și, dat fiind că principala provocare o constituie lipsa de informare a femeilor și accesul limitat la investigații de specialitate, am organizat, prin Fundația Renașterea și în parteneriat cu Roche România, campania de Diagnostic Mobil – Cancer de sân și col uterin, al cărei obiectiv este oferirea de investigații medicale gratuite femeilor din mediul rural sau mic urban, unde accesul la astfel de analize este dificil, iar programele de screening fie lipsesc cu desăvârșire, fie sunt deficitar implementate. În luna august, în Unitatea Mobilă de Diagnostic, dotată cu un cabinet ginecologic și cu unul de radiologie-mamografie, au fost efectuate 230 de mamografii și 379 de teste Babeș-Papanicolau gratuite pentru femeile din Eforie și din localitățile limitrofe. Campania se desfășoară pe parcursul a cinci luni, până la finalul lunii decembrie, urmând ca și femeile din alte zone ale țării să beneficieze de aceste investigații medicale gratuite.
În cadrul acestui demers a fost inițiat și studiul „Afecțiuni oncologice feminine în România”. Care sunt rezultatele acestui studiu?
În România, cancerul de col uterin are o rată a mortalității de aproape 4 ori mai mare decât în restul țărilor din Uniunea Europeană, iar în cazul cancerului de sân sau ovarian, aceasta se află la cote alarmante. Doar 17,6% dintre românce au efectuat cel puțin o dată în viață un test Papanicolau, în timp ce în majoritatea țărilor europene procentul depășește 70%. Situația este cu atât mai tristă cu cât, descoperit în fază incipientă, cancerul de sân și cel de col uterin au șanse de vindecare de peste 90%. Statisticile arată că, în medie, sub 10% dintre femeile din România și-au făcut un control medical de rutină prin care s-ar putea depista un cancer ginecologic în stadiu precoce. Studiul continuă, iar în a doua etapă va fi analizată perspectiva pacientelor asupra acestor probleme.
Care sunt politicile publice care lipsesc din țara noastră pentru a sprijini sănătatea femeilor?
Rezultatele primei etape a studiului arată că programul național de screening pentru cancerul de col uterin nu a avut rezultatele dorite. Astfel, deși obiectivul era testarea a 6 milioane de femei în perioada 2012-2017, până la finalul anului trecut fuseseră testate doar 630.000 de femei. Pentru cancerul de sân nu există un program național de screening, iar pentru cel ovarian, care este și cel mai agresiv tip de cancer feminin, nu există o modalitate de screening general acceptată. Medicii susțin că le este greu să gestioneze această situație din cauza problemelor din sistemul medical, cum ar fi: fonduri insuficiente, lipsa protocoalelor clare pentru circuitul pacientelor și plimbatul pacientelor prin mai multe unități, număr insuficient de medici, acces dificil la imagistică prin RMN și TC sau aparatura medicală necorespunzătoare.
De unde a venit ideea lansării unui astfel de program și care a fost reacția autorităților față de vizavi de această inițiativă?
Prin Fundația Renașterea, am implementat de-a lungul timpului numeroase programe în sprijinul româncelor și, ajungând să cunoaștem situația îndeaproape, ne-am dat seama că este nevoie de un efort comun pentru a putea schimba ceva. Spre bucuria noastră, am avut doar reacții pozitive, iar pe parcurs s-au alăturat misiunii noastre noi parteneri. Încă de la început, Coaliția s-a bucurat de sprijinul autorităților statului din cadrul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Cine sunt partenerii și membrii acestei coaliții?
Alături de Fundaţia Renaşterea, membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România și Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, Societatea Română de Medicină Sportivă și Societatea Națională de Medicina Familiei. Coaliția pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Parteneri ai acestei iniţiative sunt: Centrul pentru Inovație în Medicină, revista „Politici de Sănătate“ (parteneri strategici), Roche România, KOL Medical Media, Revista Hipocrate, Școala Pacienților, Agenția Națională de Presă Agerpres, Sănătatea TV și PRO TV (parteneri media).