Politici de Sanatate

CNAS: Problemele semnalate de furnizorii de servicii medicale nu au blocat sistemul

04 mai
13:40 2015
CNAS: Problemele semnalate de furnizorii de servicii medicale nu au blocat sistemul

9.000 de accesări cu cardul de sănătate au fost realizate concomitent în sistem, încă de la primele ore ale dimineții. De asemenea, în prima parte a zilei s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întâmpinat probleme la utilizarea cardului, însă acestea nu au condus la blocarea sistemului, anunță reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

“Sistemul nu este blocat și nu a fost blocat. A existat o întârziere în răspuns, dar în niciun caz nu a fost blocat. În niciun caz cineva nu putea să fie refuzat în a primi servicii medicale, pe motiv că sistemul nu funcționează. Și vă dau câteva date concrete. Pe 27 aprilie, au fost activate 50.167 de carduri. Pe 4 mai, până la ora 13.00, au fost activate 97.170 de carduri, deci o cantitate dublă în jumătate de zi. Dacă sistemul ar fi căzut, cu siguranță aceste carduri nu erau activate”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă dr. Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Referitor la problemele semnalete de furnizorii de servicii medicale, șeful CNAS a precizat că niciodată nu a spus că lucrurile funcționează perfect: “Va fi o perioadă în care sistemul răspunde mai încet, furnizorii și pacienții sunt nervoși, dar dacă înțeleg că primesc servicii și că ele vor fi decontate, lucrurile vor intra în normal într-un timp scurt”.

O parte dintre problemele înregistrate de furnizorii de servicii medicale se datorează și faptului că o parte dintre aceștia au diferite aplicații de software, pentru utilizarea cărora dezvoltatorii ar fi trebuit să explice pas cu pas modul de folosire a cardului de sănătate. “Dacă ar fi folosit sistemul informatic al Casei, exista manual cu toți pașii care trebuie urmați și probabil existau doar 10% din problemele înregistrate”, a explicat dr. Vasile Ciurchea.

Potrivit șefului CNAS, instituția pe care o conduce este pregătită să rezolve toate problemele semnalate, iar echipe de specialiști din toate casele de asigurări se află în teren pentru a identifica și a acorda asistență furnizorilor de servicii medicale.

Totodată, șeful CNAS solicită furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu card de sănătate persoanelor care l-au primit, dar și celor fără card sau celor care încă nu au intrat în posesia lui. La rândul lor, pacienții care întâmpină greutăți la primirea unui serviciu medical sunt rugați să semnaleze de urgență acest lucru la casele de asigurări sau la numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate.

CASMB – peste 3.800 de servicii medicale acordate cu card

Furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) au acordat peste 7.000 de servicii medicale pe 4 mai, până în ora 13.00. Dintre acestea, 3.823 au fost acordate prin utilizarea cardului de sănătate, din care 2.277 au fost acordate prin intermediul medicilor de familie.

“Vă dau ca exemplu cabinetul d-nei dr. Doina Mihăilă, de la care am primit aprobarea să furnizez datele scoase din sistem. Până în ora 13.00, d-na doctor a efectuat 14 consultații din care șapte cu card și șapte fără card. După cum vedeți, serviciile se pot monitoriza, știm ce se întâmplă, sistemul funcționează”, a adăugat dr. Vasile Ciurchea.

Normele la Conctractul – Cadru – modificate pentru a acorda servicii persoanelor fără card

Potrivit reprezentanților CNAS, a fost modificată baza legală pentru a completa normele de aplicare a Contractului – Cadru și pentru a deconta astfel serviciile acordate persoanelor care nu au card sau care nu au intrat în posesia lui. În acest sens, a fost aprobat ordinul ministrului Sănătăți și al președintelui CNAS nr. 557/248 din 29 aprilie 2015, potrivit căruia, “prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale, acordate de către furnizorii de servicii medicale în contract cu casele de asigurări de sănătate intră în vigoare începând cu date de 1 mai, cu excepția situațiilor în care asigurații nu pot prezenta sau utiliza cardul de sănătate”.

“Prin această modificare se asigură cadrul legal pentru ca furnizorii să primească decontul serviciilor medicale prestate pacienților care, din motive jurtificate, nu au putut prezenta cardul”, a explicat Radu Țibichi, director general CNAS.

Reamintim că începând cu 1 mai, cardul de sănătate a devenit singurul instrument de contractare și decontare a serviciilor medicale.

Sursa: CNAS

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: