Politici de Sanatate

Chirurgie cardiovasculară: Vestul vine cu excelența, Estul cu subfinanțarea

04 octombrie
16:01 2018
Chirurgie cardiovasculară: Vestul vine cu excelența, Estul cu subfinanțarea

Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate din România, însă finanțarea prin Program Național a acestora este mult sub finanţarea oncologiei, a bolilor renale, a diabetului şi chiar a bolilor rare, au susținut medicii români în deschiderea Congresului East Meets West 2018, care abordează excelența în tratarea bolilor cardiovasculare.

Conf. dr Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară, spitalul Sanador, a atenționat că spitalele publice au liste de aşteptare, nu pot rezolva cazurile în timp real, iar pacienţii trebuie să aştepte. În plus, acoperirea financiară a fiecărui caz este foarte mică în România. Medicii români primesc pentru un caz de chirurgie cardiacă operat aproximativ 2.300 de euro, în timp ce Republica Moldova primeşte 8.000 de euro, iar în Slovenia decontarea pentru un caz este 12.000 de euro. În  România sunt finanţate, la ora actuală, aproximativ 5 – 6.000 de operaţii în toată ţara, în condiţiile în care în Ungaria sunt finanţate 10.000 de operaţii pe an, iar în Serbia – în jur de 15.000 de operaţii. Specialiștii au atras atenţia că ar fi nevoie de o finanţare cel puţin dublă faţă de ce este în prezent pentru intervențiile chirurgicale cardiovasculare.

Rezidenții abandonează formarea

O altă problemă înregistrată în domeniul cardiovascular este cea legată de condițiile de pregătire a tinerilor rezidenți, aproximativ 90% dintre aceștia abandonând formarea. Potrivit legii, pregătirea rezidenților în România se poate face în instituții sanitare publice. ”Însă în multe specialități, precum medicina de familie sau stomatologia, pregătirea se poate  face în cabinete și clinici dentare private. Mai mult decât atât, rezidenții noștri pot face fără nicio problemă stagii în clinicile private din Europa Occidentală, iar acestea sunt recunoscute în România fără nicio problemă. Această lege contribuie la exodul medicilor români. Am trimis până acum în jur de 10 memorii diferiților miniștri pentru schimbarea acestei legi”, a avertizat conf. dr. Victor Costache, medic primar Franța chirurgie cardiovasculară, chirurgie toracică şi pulmonară, șef secţie chirurgie cardiovasculară şi toracică, Spitalul Polisano Sibiu.

“Avem o experienţă, o carieră întreagă de zeci de ani în învăţământul medical superior. Ne dorim să avem posibilitatea să pregătim în continuare tineri chirurgi, medici rezidenţi atât în chirurgia cardiacă şi cardiovasculară clasică, cât şi în noile tehnici de chirurgie minimal invazivă şi chirurgie endo-vasculară în spitalele în care noi lucrăm acum, care au dotări excepţionale. Dorim un suport din partea Guvernului pentru a debloca, cumva, învăţământul postuniversitar în spitalele private afiliate la universităţi atât private, cât şi de stat”, a solicitat conf. dr. Horaţiu Moldovan, care a atras atenția că 90% dintre acești tineri abandonează formarea.

Irosim inimi

Medicii sunt îngrijorați și de numărul mic de transplanturi de cord în România.  Cinci transplanturi au fost efectuate în 2017, cifra fiind în scădere de la an la an în ultimul timp. ”În Bucureşti nu a avut loc niciun transplant cardiac din 2010 încoace, ceea ce ridică un mare semn de întrebare, deoarece Capitala rezolvă patologia cardiovasculară pentru jumătatea de Sud a României”, potrivit lui Horațiu Moldovan.

”Suntem o țară foarte bogată, având în vedere că ne permitem să aruncăm în fiecare an 150 de inimi, cu care ar putea fi salvați pacienții prin transplant de cord. Spitalul din Sibiu intenționează să depună un dosar pentru transplantul cardiac, la fel am înțeles că vor face și colegii din București. Inițiativa nu este nebunească, am efectuat această intervenție de nenumărate ori în Franța, însă aici nu o putem practica. Mai avem depus un dosar la Agenția Națională de Transplant – pentru transplantul pulmonar. Nu am primit un răspuns încă”, a dezvăluit conf. dr. Victor Costache în cadrul Congresului internațional ”East meets West”, în cadrul căruia se vor prezenta ultimele noutăţi în domeniul chirurgiei cardiovasculare, dar şi noi modalităţi de a rezolva problemele de sănătate prin metode minim invazive, benefice pentru pacienţi.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: