Politici de Sanatate

Chirurgia robotică în cancerul pulmonar: beneficii pentru pacienți

26 octombrie
15:57 2022
Chirurgia robotică în cancerul pulmonar: beneficii pentru pacienți

Interviu cu dr. Mugur Bosînceanu, președintele Comisiei Multidisciplinare de Chirurgie Oncologică din Ministerul Sănătății.

Un cancer pulmonar depistat în stadiu incipient poate fi tratat eficient prin chirurgia toracică. Dar, cu o condiție: pacienții să aibă acces la acest tip de chirurgie. „Printre preocupările mele se află asigurarea accesului pacienților oncologici la tratamentul chirurgical cel mai potrivit afecțiunii lor și în cel mai scurt timp posibil. Voi face totul pentru ca pacienții să aibă acces la cele mai noi și mai performante tehnici chirurgicale, în România, în scopul de a le reda viața înapoi”, susține dr. Mugur Bosînceanu.

O parte esențială în tratamentul cancerului bronhopulmonar este chirurgia toracică. Cum putem îmbunătăți colaborarea multidisciplinară (oncolog, pneumolog, radiolog, radiolog intervențional, anatomo-patolog) și cum putem încuraja crearea de tumor board în fiecare unitate medicală/secție de oncologie?

Cancerul pulmonar este, conform tuturor statisticilor (globale, regionale, naționale), cea mai letală formă de cancer și de aceea orice efort de a descrește mortalitatea este justificat. Cu certitudine pot spune că partea cea mai importantă a tratamentului cancerului pulmonar este chirurgia toracică. Este singurul tratament curativ per primam, cu condiția depistării precoce a cancerului pulmonar. De aceea trebuie făcute eforturi în direcția depistării precoce a cancerului pulmonar prin implementarea, la nivel național, a unui program de screening a persoanelor la risc. Rolul chirurgiei toracice se păstrează și în stadiile avansate de boală, când, alături de tratamentul oncologic și de radioterapie, poate asigura pacienților o supraviețuire consistentă și cu o calitate a vieții păstrată. Tumor board-ul reprezintă o certitudine și spun cu siguranță că există și funcționează la nivelul fiecărei structuri spitalicești implicate în diagnosticarea și tratarea acestei temute maladii.

Principala preocupare a chirurgiei toracice este minim invazivitatea. Sunt suficiente centre unde pacienții pot avea acces la tehnici moderne, video-asistate?

În calitate de chirurg toracic, niciodată nu am fost fericit cu abordarea clasică a cancerului pulmonar prin toracotomie – incizie intercostală amplă, urmată de depărtarea mecanică a coastelor și de sechele serioase asupra pacienților (atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, uneori afectând întreaga durată de viață a bolnavilor). Preocuparea pentru minim invazivitate în chirurgia toracică datează de peste trei decenii, prima rezecție anatomică pulmonară videoasistată având loc la Edinburgh în 1992. Au urmat progrese importante reprezentate de chirurgia toracică videoasistată uniportală (o singură incizie de 4 cm), prima fiind realizată de bunul meu prieten dr. Diego Gonzalez Rivas în 2010.

Ultimii ani au adus o importantă creștere a chirurgiei toracice asistate de robot.

Am fost primul chirurg toracic din România care a introdus în țara noastră chirurgia toracică robotică, în 2019, și, de atunci, am progresat constant, în decembrie 2021 demarând, alături de prof. dr. Diego Gonzalez Rivas, singurul centru din țară care oferă pacienților chirurgie robotică toracică uniportală. Ultimele statistici din SUA relevă că abordul chirurgical minim invaziv (videoasistat, robot asistat) în chirurgia toracică reprezintă o treime din numărul total al cazurilor operate. Aceste cifre aparțin celui mai avansat tehnologic sistem medical din lume.

În România, deși s-au făcut progrese în direcția minim invazivității, nu există o acoperire națională suficient de bună cu centre de chirurgie toracică minim invazivă.

Consider că va trebui să insistam serios în direcția pregătirii resursei umane, în primul rând, și ulterior în dotarea tehnologică a unui număr suficient de centre care să poată oferi pacienților români acces rapid la un tratament chirurgical modern.

Cum se poate alinia chirurgia toracică la metodele din țările dezvoltate, din punctul de vedere al minim invazivității, în beneficiul pacienților români?

Deși numărul de centre specializate în chirurgia toracică minim invazivă (centre capabile să ofere sistematic pacienților români tratament minim invaziv al patologiei toracice) este absolut insuficient și cu o distribuție teritorială nesistematizată, nu pot să nu remarc că este chirurgia toracică românească perfect aliniată cu nivelul practicii chirurgicale occidentale. Centrul pe care îl coordonez oferă pacienților români, în România, cele mai noi și mai complexe tehnici de chirurgie toracică robotică disponibile pe plan mondial, încă din 2019. În plus, din 2021 suntem centru de training pentru chirurgi din Occident și centrul chirurgical robotic cu cea mai mare experiență în chirurgia robotică toracică uniportală pe plan mondial. Observăm că pacienții români, cel puțin cei care au nevoie de chirurgie toracică, nu mai trebuie să meargă la Viena sau Istanbul pentru a avea acces la cele mai noi tehnici chirurgicale. În plus, constat că din ce în ce mai mulți pacienți din străinătate aleg să se trateze robotic în România, datorită expertizei deosebite a centrului nostru.

Banul urmează pacientul

Pacienții oncologici au semnalat adesea că nu li se oferă posibilitatea alegerii de a realiza intervenția chirurgicală la stat sau la privat (operațiile nefiind decontate decât în sistemul public). Ce se poate face în acest sens?

Ar trebui aplicat vechiul principiu că „banul urmează pacientul”. Sistemul medical românesc este unul singur și se adresează tuturor pacienților români. Forma de proprietate a spitalelor (private sau deținute de stat) nu ar trebui să aibă nicio relevanță în modul de decontare a actului medical. Ar trebui ca decontarea să se facă doar după principiul competenței și nivelului actului medical cu acces egal al pacienților (plătitori de taxe și impozite) la îngrijiri medicale de calitate, indiferent că vorbim despre un spital privat sau deținut de statul român. Plătim în continuare sume enorme către spitale din străinătate, deși putem avea acces la cele mai noi tratamente medicale la noi acasă, în România. Toți ne dorim să putem găsi în România spitalele unde să ne putem recâștiga sănătatea, fără a fi nevoiți să apelăm la turismul medical extern. Statul român va trebui să legifereze decontarea actului medical în beneficiul pacientului, pe criteriul nivelului de competență a spitalului și nu pe criteriul formei de proprietate a spitalului.

Care sunt prioritățile dvs. în calitate de președinte al Comisiei Multidisciplinare de Chirurgie Oncologică din Ministerul Sănătății?

În primul rând, asigurarea accesului pacienților oncologici la tratamentul chirurgical cel mai potrivit afecțiunii lor și în cel mai scurt timp posibil. Voi face totul pentru ca pacienții să aibă acces la cele mai noi și mai performante tehnici chirurgicale, în România, în scopul de a le reda viața înapoi. În al doilea rând, mă voi preocupa ca toți colegii mei chirurgi, implicați în tratarea pacienților oncologici din România, să aibă la dispoziție cele mai noi și adecvate tehnologii disponibile. Nu în ultimul rând, ne dorim o decontare a chirurgiei oncologice prin program național, de care să poată beneficia toți pacienții oncologici.

 

de Valentina Grigore

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: