Politici de Sanatate

Cercetătorii au identificat cea mai mare hartă genetică a obezității

12 februarie
13:16 2015
Cercetătorii au identificat cea mai mare hartă genetică a obezității

Au fost descoperite peste 90 de noi regiuni ale genomului care ar putea explica de ce anumite persoane sunt mai susceptibile de a lua în greutate decât altele. Echipa oamenilor de știință de la consorțiul internațional Genetic Investigation of Anthropometric Trait a reusit să construiască cea mai mare hartă genetică a obezității, analizând ADN-ul a peste 300.000 de persoane.

Cautând anumite modele invariabile, cercetătorii au găsit o legătură între genele implicate în activitatea cerebrală, care sugerează că obezitatea ar putea avea o bază neurologică. Rezultatele analizei publicate în revista Nature arată că 33 de regiuni ale genomului uman recent evidențiate sunt legate de distribuția grăsimii în corp, demonstrând de ce în cazul anumitor persoane grăsimea se depune în zona abdomenului. De asemenea, au fost localizate alte 60 de regiuni genetice care influențează indicele de masă corporală, triplând astfel numărul cunoscut anterior. Iar o parte dintre aceste regiuni sunt legate de sistemul nervos.

„De obicei nu mergi la neurolog pentru a discuta despre problemele legate de greutate, deoarece atunci când ne gândim la obezitate nu ne gândim la sistemul nervos. Iată că această descoperire schimbă modul în care vedem obezitatea – nu doar o afecțiune metabolică, ci una care are o bază neurologică”, a declarat prof. dr. Elizabeth Speliotes, de la Universitatea din Michigan și unul dintre autorii studiului.

Cercetătorii cred ca unele gene contribuie la modul în care ne controlăm apetitul, iar altele influențează cunoștințele pe care le avem despre alimente.

Pe de altă parte, există numeroase regiuni genetice al căror rol în obezitate nu poate fi explicat. Prof. Speliotes susține că diversitatea mare de zone genetice descoperite sugerează o predispoziție la obezitate și că există o singură genă responsabilă: „Tocmai de aceea nu există o soluție universală pentru a combate obezitatea. În prezent ne folosim de gen și vârstă pentru a face recomandări generale privind stilul de viață sănătos și greutatea. Sperăm, însă, că în viitor informațiile genetice ne vor ajuta să oferim sfaturi personalizate cu privire la greutatea sănătoasă”.

La rândul său, directorul medical de la Fundația Britanică a Inimii, prof. dr. Peter Weissberg, a declarat că noile descoperiri sunt importante pentru că vor putea conduce la teste genetice de screening al persoanelor cu risc crescut de obezitate, dar și pentru a identifica genele implicate în mecanismele biochimicale care ar putea produce obezitatea, demonstrând legătura dintre obezitate, diabet zaharat și boli cardiovasculare: „Înțelegerea acestor mecanisme ne-ar ajute să dezvoltăm noi modalități de a preveni obezitatea și consecințele sale devastatoare asupra sănătății”.

Sursa: www.bbc.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: