Politici de Sanatate

Cercetarea medicală, soluția pentru accesul la tratamente inovatoare

20 decembrie
13:03 2019
Cercetarea medicală, soluția pentru accesul la tratamente inovatoare

Interviu cu dr. Alina Mușetescu, șef Direcția de Studii Clinice din cadrul ANMDMR

Sunteți șefa Direcției de Studii Clinice din cadrul ANMDMR. Ați ajuns să ocupați această funcție într-o perioadă controversată a numirilor politice în instituțiile publice din Sănătate. Ce vă recomandă pe dumneavoastră pentru acest post?

Cei peste 23 de ani de experiență în studii clinice, tot know-how-ul pe care l-am acumulat în această perioadă, tenacitatea și aptitudinile de leadership.

Atunci, să le luăm pe rând. Care este experiența dumneavoastră profesională?

Am absolvit UMF „Carol Davila”, Facultatea de Medicină Generală, în 1995. Am două specialități: Medicină de laborator și Dermatologie. În 2011, am obținut titlul de doctor în medicină (PhD). Am început să lucrez în studii clinice încă din 1996, când colaboram cu Rectoratele Universităților de Medicină și Farmacie din țară. Încă din facultate, m-au atras mediul privat și competitivitatea, dar la fel de mult m-a atras cercetarea și faptul că pot contribui la dezvoltarea moleculelor inovatoare. Am început ca monitor de studii clinice, iar în 1999 am devenit directorul filialei din România, a urmat Europa Centrală și de Est, apoi Europa și China, precum și o parte din America de Nord. De-a lungul anilor, în studii clinice, am trecut prin toată paleta de funcții posibile pentru un medic care este și clinician, dar care lucrează atât în studiile clinice pe medicament, cât și în studiile clinice pe dispozitive medicale. Astfel, am trecut de la monitorizare de studii clinice la project management, farmacovigilență și vigilență, instruirea monitorilor de studii clinice, a investigatorilor din țară și din străinătate, auditor intern și extern pentru ICH-GCP guidelines, auditor pentru 9001:2015, 13485:2016, m-am ocupat de scrierea protocoalelor de studii și a broșurilor investigatorilor, de revizuirea dosarelor de investigație clinică pe parte de calitate pentru studiile clinice venite din China, am început să lucrez la crearea planurilor de dezvoltare pentru molecule inovatoare venite din studiile preclinice, la efectuarea planurilor de investigație pediatrică, la evaluarea tehnologiilor medicale. În anul 2017, împreună cu dr. Doru Paul de la Weill Cornell Medicine din New York și dr. Florin Băcanu din România, am pus bazele Asociației Societății Transdisciplinare de Oncologie Personalizată pentru Combaterea Cancerului „STOP Cancer”, asociație care, în fiecare an, din 2017, organizează „Simpozionul Translațional de Oncologie Personalizată”. Medicina modernă nu mai tratează o persoană bolnavă ca pe un „pacient din ghiduri”, tratamentul personalizat este cel care trebuie sa fie promovat peste tot în lume, inclusiv în România.

De ce, după 23 de ani de muncă în companii private din afara României, v-ați întors în țară să lucrați la ANMDMR ?

Aș vrea să menționez că nu am fost plecată de tot din România. Coordonarea activităților o făceam din țară și implica multe călătorii. De câțiva ani însă, am discutat cu soțul meu să ne mutăm într-un alt mediu, ne doream să ne relocăm în altă țară UE. Primisem oferta de a rămâne în China, dar această ofertă nu a fost agreată de familie. Oportunitatea de a lucra în ANMDM a venit într-un moment de cotitură al carierei mele, când practic întreaga familie a fost convinsă să se relocheze în Marea Britanie. Lucram de un an la acest proiect, avusesem multiple interviuri în multiple locații din UE, Qatar și Singapore, pentru diverse posturi de director la nivel global, iar soțul meu, care este și radiolog, de asemenea avusese diverse interviuri care se concretizaseră.

România nu mai reprezenta un interes pentru piața de studii clinice. Practic, în ultimii 10 ani, depusesem doar trei studii de mică anvergură la Agenție, iar restul proiectelor fuseseră dezvoltate în alte țări UE, în China și în SUA. La jumătatea anului 2017, am depus un studiu la ANMDM și, timp de un an și jumătate, nu am primit niciun răspuns la e-mailurile și scrisorile trimise, pentru a afla care este status-ul acelui proiect. Am cerut apoi o audiență și după alte șapte luni, când practic ANMDM și-a deschis porțile pentru industria pharma, am primit mesajul că audiența a fost acceptată. Începusem deja proiectul de relocare împreună cu familia, venise și contractul semnat pentru o poziție de director la nivel global pentru o companie de top, cu relocare lângă Londra. A fost un cumul de factori care ne-au făcut să ne întoarcem din drum, printre ei și vârsta înaintată a tatălui meu (87 de ani), văduv, căruia ar fi urmat să îi schimbăm întregul univers, într-o țară străină, și faptul că știam cu ce se confruntă cercetarea din România și știam că pot să schimb totul, că pot să ajut.

Să ajutați companiile private?

Sunt mai multe aspecte de luat în considerare. Ca medic, pe primul loc pentru mine este și va rămâne să ajut pacientul român să aibă acces la tratamente inovatoare. Cei care mă cunosc știu că pe lângă activitățile de cercetare din China am făcut voluntariat la un spital renumit de oncologie din Guangzhou. Privind rămânerea în țară pentru un scop, o misiune, am știut că pot să ajut să redau speranța pacienților, speranța pe care eu nu am avut-o atunci când am avut nevoie de ea la mine în țară, atunci când am fost și eu pacient.

Și, da, implicit activitatea mea ajută și mediul privat, chiar dacă nu acesta este scopul meu. Sunt o persoană care privește la nivel macroeconomic, la nivel global. Aducând mai multe studii clinice în România, vom avea mai multe locuri de muncă, vom avea mai multe fonduri care vor intra în țara noastră și vom crește vizibilitatea României.

Roxana Maticiuc

Interviul pe larg, în ediția de decembrie a revistei Politici de Sănătate

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: