Şef lucr. dr. Carina Mihai, medic primar reumatologie, șeful centrului EUSTAR 100, Clinica de Medicină Internă și Reumatologie, Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino”, UMF „Carol Davila” București
În 1997 intram la doctorat. Nu ştiam prea bine ce este, dar eram proaspăt şi fericit preparator în Clinica de Medicină Internă şi Reumatologie la „Cantacuzino”, îmi văzusem cu ochii acest vis din studenţie, şi aveam un mentor, profesorul Ştefan Şuţeanu, care mi-a propus să încep neîntârziat un doctorat. Şi pentru că am avut libertatea să îmi aleg o temă, am ales sclerodermia sistemică, la sfatul unui coleg care mi-a spus că nu ştie pe nimeni să se ocupe de boala asta. Mai târziu am aflat că în anii aceia nici la congresele internaţionale de reumatologie nu vin mai mult de 30 de oameni la discuţiile pe tema sclerodermiei – văzută atunci ca boală sistemică autoimună incurabilă, fără tratament şi fără speranţă. „Nu trebuie să renunţăm la niciun medicament ca fiind complet inutil, până nu îl încercăm şi în sclerodermie”, sună o anecdotă amară care încearcă să facă haz de necaz.
În 2006, lua naştere în Spitalul “Cantacuzino” Centrul EUSTAR 100, dedicat studiului sclerodermiei. De fapt, 100 este numărul centrului în cadrul reţelei internaţionale EUSTAR, organizaţie sprijinită de Liga Europeană Împotriva Reumatismului – EULAR – care a încurajat astfel cercetarea în domeniu. Colaborarea europeană a devenit acum mondială, cu peste 150 de centre pe toate continentele. În România sunt active 5 centre EUSTAR. Dezvoltarea centrului 100 nu a decurs chiar uşor. De multe ori am fost întrebaţi de colegi de ce ne pierdem vremea cu cercetarea – chiar nu avem altceva mai bun de făcut? Se pare că nu am avut! Ne-am încăpăţânat să continuăm. Cu timpul, au apărut şi ceva rezultate.
Liga Europeană Împotriva Reumatismului – EULAR – a schimbat soarta cercetării în domeniul sclerodermiei sistemice, fondând şi finanţând EUSTAR EUlar Scleroderma Trials And Research Group. Cel de-al 3-lea congres mondial de sclerodermie, în februarie 2014, a reunit peste 1.500 de specialişti din întreaga lume. Cel mai recent curs organizat de EUSTAR s-a desfăşurat în 2013, la Cluj.
În prezent, centrul EUSTAR 100 se dezvoltă prin munca doctoranzilor şi rezidenţilor din clinică. O mână de oameni tineri, dar încăpăţânaţi toţi, şi greu de descurajat!, pe care i-am căutat de când au venit în spitalul “Cantacuzino”, ca studenţi de anul V, la modulul de reumatologie. S-au deschis colaborări internaţionale. Doctoranzii au plecat cu burse (EULAR este un sprijin permanent pentru rezidenţii interesaţi de cercetare) şi, culmea, s-au şi întors, spre mirarea multora, să continue să facă cercetare clinică în sclerodermie, la Spitalul “Cantacuzino” din Bucureşti. Am început să ne prezentăm rezultatele la congresele internaţionale şi să publicăm în revistele internaţionale cu mare impact. Am participat la multe studii iniţiate de EUSTAR şi am condus deja trei astfel de studii internaţionale. Şi în 2014 am reuşit, pot spune că şi spre mirarea mea, să câştigăm un proiect naţional de cercetare, în competiţia de parteneriate în domenii strategice lansată în 2013, cu un buget de peste un milion de lei – la concurenţă cu toate centrele de cercetare din ţară, din toate domeniile. Prin acest proiect vrem să validăm un nou mod de utilizare a capilaroscopiei (o metodă de diagnostic precoce în sclerodermie), în scopul evaluării activităţii şi severităţii bolii, precum şi a răspunsului la tratament.
În fine, atunci când ne mai descurajăm, pacienţii noştri, mai nou cu forţe unite în Asociaţia Pacienţilor cu Sclerodermie din România, ne aduc aminte că munca noastră are un sens dincolo de numărul de lucrări publicate şi de factorul de impact al revistei în care au apărut.
Sclerodermia sistemică este încă incurabilă, dar acum are tratamente care salvează vieţi şi alină suferinţa. Mai mult, în prezent sunt în curs de testare mai mulţi agenţi terapeutici cu diferite ţinte moleculare, astfel încât până la sfârşitul acestui deceniu vom dispune probabil de noi tratamente cu eficacitate superioară, sperăm spectaculoasă, capabile să controleze boala în toate aspectele ei.
Am participat la multe studii iniţiate de EUSTAR şi am condus deja trei astfel de studii internaţionale.
Doctoranzi şi rezidenţi, alături de subsemnata – o mână de oameni perseverenţi, prin a căror muncă s-a dezvoltat Centrul EUSTAR 100 din Clinica de Medicină Internă şi Reumatologie “Cantacuzino”.