Politici de Sanatate

Centrul Medical ProEstetica – 20 de ani de premiere medicale

29 aprilie
11:00 2014
Centrul Medical ProEstetica – 20 de ani de premiere medicale

Interviu realizat cu prof. asoc. dr. Dana Jianu şi dr. Ştefan Jianu

de Raluca Boboc

 

Cum a apărut ideea creării unei clinici specializate în chirurgie estetică? Ce v-a dat curajul să începeţi un astfel de business?

Noi am avut ideea de a deschide un cabinet medical privat încă din clipa în care am intrat în secundariat (așa se chema rezidențiatul în anul 1990). Curajul de a pune bazele unei clinici chirurgicale, însă, ni l-au dat unii dintre pacienții noștri de la spital, care ne cereau să-i consultăm și să-i îngrijim într-un alt loc, cu condiţii diferite de cele dintr-un spital de stat. Au contribuit, de asemenea, specializările pe care le-am făcut în acei ani în Elveția, Germania și Marea Britanie, ușurându-ne, astfel, sarcina dificilă a începutului de drum.

 Ce a adus nou clinica dvs. şi de ce beneficii au parte pacienţii care aleg să se trateze la dumneavoastră?

Clinica noastră a fost de la început specializată în chirurgie avansată și a adus nou profesionalismul – tocmai de aceea a fost apreciată drept „clinica profesioniștilor”. La noi, în clinică, pacienții au fost primiți cu zâmbetul pe buze de adevărați profesioniști, care pun pe primul plan grija și respectul față de pacient, care beneficiază nu numai de condiții elegante de a fi consultat, diagnosticat, tratat și îngrijit, ci și de cele mai moderne echipamente și proceduri chirurgicale din domeniul chirurgiei plastice, flebologice, laparoscopice, oncologice, oftalmologice, ORL sau ginecologice.

Prof. asoc. dr. Dana Jianu

Prof. asoc. dr. Dana Jianu

Am creat prima reţea de SPA-uri medicale din România: Bali Spa Cornu, Bali Spa Radisson şi Medical Spa ProEstetica. Investiţiile se ridică la circa un milion de euro, iar cifra de afaceri este de circa 300.000 de euro anual.

 Şi în acest domeniu se vorbeşte de malpraxis şi este, poate, cel mai vizibil media. Cum se diferenţiază în acest domeniu adevăraţii profesionişti de ceilalţi? Cine răspunde de erorile intervenţiilor chirurgicale?

Adevărații profesioniști au în spate pregătire profesională în școli de renume, examene, cursuri, doctorate și recunoaștere din partea colegilor și a societăților internaționale, au experiență și recunoaștere din partea pacienților tratați în ani de muncă. Erorile din intervențiile chirurgicale ar trebui să fie acoperite de poliță de malpraxis pe care toți medicii sunt obligați să le facă, dar pentru a putea aprecia mai ușor ce e malpraxis și ce nu ar trebui să existe ghiduri de bună practică în toate specialitățile, ceea ce e încă departe de a fi realizat.

 Care au fost cele mai importante realizări medicale de-a lungul timpului? Care sunt intervențiile dvs. de “excelenţă”, cu care va mândriți cel mai mult? Ați avut și aveți colaborări cu bine-cunoscuți specialiști din străinătate cu care ați efectuat intervenții complicate, legate de sănătatea pacientului și nu numai de dorința acestuia de a arăta mai bine?

În Clinica ProEstetica s-au realizat multe proceduri medicale pentru prima oară în România: primele implanturi mamare, primele injecții cu toxină botulinică, primele operații de hernie fără internare, primele operații cu laser endovenos pentru varice, primele scleroterapii ecoghidate, primele reconstrucții mamare cu transplant de țesut adipos propriu, primele tratamente de reîntinerire cu celule stem derivate din țesut adipos și laser etc.

În ProEstetica au operat împreună cu echipa noastră chirurgi renumiți din lumea întreagă, atât plasticieni, cât și chirurgi generaliști, ortopezi, urologi, ORL-iști etc. Împreună cu Dr. Roger Khouri din SUA, prof. asoc. dr. Dana Jianu a realizat pentru prima oară în centrul și estul Europei reconstrucția mamară (postmastectomie pentru cancer mamar) cu sistem BRAVA, fără incizii și fără implanturi, cu transfer de țesut adipos propriu.

Cât de greu este, în această perioadă de criză, să conduceţi o unitate medicală privată? Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi?

Este mai greu decât ar trebui să fie pentru că, pe de o parte, încă se fac diferențieri între unitățile medicale de stat și cele private, atât la nivelul ministerului, cât și al Casei de Asigurări de Sănătate, și, pe de altă parte, pentru că este instabilitate la nivel guvernamental și legislativ.

 Ce părere aveți despre învățământul medical românesc din acest moment? Ce ar trebui să se facă în plus pentru o mai bună pregătire a specialiștilor, mai ales în domeniul pe care îl practicați?

Ar trebui în primul rând să găsim soluțiile pentru ca tinerii specialiști să rămână în România, pentru că învățământul românesc medical pregătește acum mai ales medici pentru țările Europei Occidentale, acolo unde ajung în scurt timp majoritatea tinerilor medici din România.

De câțiva ani este din nou concurență mare la admitere la medicină, dar, deși pare incredibil, 80-90% dintre studenți se pregătesc pentru a pleca cât mai repede după absolvire din țară, chiar fără să mai dea examen de rezidențiat.

În domeniul pregătirii tinerilor chirurgi sunt mai multe lucruri de făcut, începând chiar de la schimbarea modului în care se face admiterea în programul de rezidențiat (pe baza unui examen strict teoretic, cu limite clare în evaluarea aptitudinilor chirurgicale) și continuând cu nevoia de a folosi mijloacele actuale de educație chirurgicală- simulatoare, chirurgie experimentală, softuri medicale, roboți chirurgicali, implicare în proiecte de cercetare și colaborare interuniversitară… – și, printre altele, cu mărirea accesului tinerilor rezidenți către responsabilitatea de operator principal, care acum este amânată spre sfârșitul rezidențiatului.

 Ce v-aţi propus pentru 2014 în ceea ce privește cifra de afaceri, dar şi din punct de vedere profesional-medical?

Ne-am propus o creștere a veniturilor din servicii medicale cu cel puțin 10%, bazată pe o creștere a adresabilității către clinică în anul în care sărbătorim 20 de ani de experiență, dar și datorată noilor procedee minim invazive implementate recent – brachiterapie pentru cancerul de prostată și chirurgia piciorului fără internare.

În același timp, ne propunem dezvoltarea compartimentului de chirurgie regenerativă al clinicii, cu implicarea în proiecte de cercetare aplicată de utilizare a celulelor stem derivate din țesutul adipos propriu, atât în chirurgia plastică reconstructivă, cât și în flebologie, dermatologie și ortopedie.

 În ProEstetica au operat împreună cu echipa noastră chirurgi renumiți din lumea întreagă, atât plasticieni, cât și chirurgi generaliști, ortopezi, urologi, ORL‑iști etc.

dr. Ştefan Jianu

dr. Ştefan Jianu

Cum credeţi că se poate îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale în sistemul de sănătate românesc?

 1) Concurență liberă între mai multe case de asigurări de sănătate;

2) Transformarea spitalelor de stat în unități medicale autonome, cu management independent și responsabil de rezultatele obținute;

3) Încurajarea asigurărilor private;

4) Încurajarea legislativă a investițiilor private în sănătate;

5) Creșterea finanțării programelor naționale de sănătate;

6) Tratamentul egal al prestatorilor de servicii medicale, indiferent de forma de proprietate.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: