Politici de Sanatate

CEMEX: viitorul, așa cum ni-l imaginăm

20 august
15:42 2016
CEMEX: viitorul, așa cum ni-l imaginăm

În anul 2006 am pornit la un drum pe care îl estimam a fi complicat, anevoios uneori, dar nu şi imprevizibil. Direcția Administrativă a unei instituții de calibrul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ poate fi un serviciu de rutină dacă misiunea pe care ți-o asumi este supraviețuirea, menținerea „pe linia de plutire“ a instituției. Sau poate cere cu mult mai mult: curajul de a avea o viziune clară a viitorului instituției şi puterea, tenacitatea de a transpune în fapte această viziune. Indicatorii financiari din cei 10 ani pe care i-am parcurs la conducerea Direcției Administrative demonstrează că pe timp de criză economică se poate crește la fel de bine sau mai bine decât pe vârf de creștere economică națională. De ce? Din simplul motiv că, la Universitatea „Grigore T. Popa“, autonomia universitară nu este o sintagmă vidă de conținut. În condițiile în care suma alocată de la Ministerul Educației acoperă, în medie, doar 37% din veniturile anuale ale Universității, iar restul resurselor financiare provin din venituri proprii și autofinanțare, putem vorbi cu adevărat de autonomie universitară, din punct de vedere economic. Universitatea „Grigore T. Popa“ a știut nu doar „să stea bine pe picioare“ din punct de vedere economico-financiar, dar a fost capabilă să crească, într-o dinamică pe care cifrele ultimilor 10 ani o exprimă cel mai bine.

Care este însă filosofia după care creștem? Răspunsul la această întrebare îmbracă forma unui nume: „UMF 2020“ – Strategia de Dezvoltare pe Termen Mediu a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași. Iar proiectul CEMEX, ca parte integrantă a sa, demonstrează că viitorul arată așa cum vrem noi să-l vedem, așa cum ni-l imaginăm și așa cum dovedim că avem puterea și perseverența de a-l realiza.

30 iunie 2016, data la care am organizat Conferința de închidere a proiectului CEMEX, este departe de a fi un punct la sfârșit de propoziție. Este o virgulă, prefață a tot ceea ce se va întâmpla în continuare aici. Este, totodată, un semn de exclamare la sfârșitul unui efort considerabil, pentru care echipa proiectului merită cele mai sincere felicitări. Pentru cercetarea din Universitatea de Medicină de la Iași, CEMEX nu înseamnă doar viitorul, ci și instrumentul ideal pentru a extinde acel viitor pe care ni-l dorim pentru Universitatea noastră.

Auzim adesea în jurul nostru voci blazate care declamă: „Cercetarea adevărată costă bani! De unde bani, mai ales în România?“. Nimic mai greșit. Cercetarea presupune investiții, într-adevăr, dar cercetarea adevărată, cercetarea de calitate, cercetarea racordată la nevoile pieței întoarce înzecit investiția făcută. Avem așadar șansa reală a unei prosperități solid fundamentate pe înalta tehnologie de care dispune CEMEX, în conjuncție cu oportunitățile de finanțare pe care le poate accesa acesta. Rolul nostru în transformarea acestei șanse în succes constă într-un aport inteligent și constant de imaginație și perseverență – doar așa vom reuși să valorificăm la maximum infrastructura și resursele pe care le deținem: cercetători profesioniști, echipamente și parteneriate.

Domeniile de cercetare în care CEMEX poate face performanță sunt multiple și vaste: vorbim despre aria de cercetare fundamentală a medicamentului, de la descoperirea de noi molecule-țintă până la aprecierea utilizării unui medicament la nivel de animal de laborator; vorbim de aria de cercetare preclinică a agenților terapeutici farmacologici, de utilizarea de tehnici de imagistică medicală avansată, de explorarea farmacogenetică și a mecanismelor de acțiune a moleculelor noi sau despre dezvoltarea de produse noi (substanțe de contrast, radiomarkeri, imunomarkeri) care să fie valorificate apoi în industrie.

Vă invit așadar să considerați CEMEX-ul nu doar ca pe un „Centru avansat de cercetare-dezvoltare în medicina experimentală“ dotat la nivel „state of the art“, ci și ca pe un generator major de venituri pentru Universitate. Aceste venituri vor contribui la finanțarea de noi proiecte de cercetare, la îmbunătățirea calității actului didactic, la binele nostru comun, al comunității academice și, nu mai puțin important, la binele general al comunității din care facem parte.

„UMF 2020“ este strategia de dezvoltare pe termen mediu a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași. Documentul cuprinde 20 de proiecte distincte care vor avea un impact direct atât asupra Universității și a misiunii ei, prin creșterea calității actului educațional și a celui medical, cât și asupra orașului Iași.

Prin cele 20 de proiecte, Universitatea „Grigore T. Popa“ se pregăteşte a se desăvârşi ca o instituție academică de nivel european, care:

  • respectă standardele europene de calitate în procesul educațional şi de evaluare;
  • asigură o bază materială modernă, generoasă şi multifuncțională, capabilă să funcționeze pe principii de autofinanțare;
  • dezvoltă şi concentrează baze de cercetare în centre de excelență multifuncționale, capabile de adaptare la direcțiile strategice din vastul domeniu al ştiinţelor vieţii;
  • dezvoltă şi susține, prin acțiuni sociale şi culturale, spiritul umanitar şi de voluntariat în educația viitorilor medici.

„Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicina Experimentală – CEMEX“ este un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare nr. 635/12.03.2014, cod SMIS-CSNR 48880, încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale în calitate de Organism Intermediar, în numele şi pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: