Poziția Timișoarei în Europa ca fiind un partener puternic în cercetarea medicală de calitate, a fost confirmată încă o dată prin inaugurarea primului centru pentru terapii genice și celulare în tratamentul cancerului atât din România, cât și din estul Europei. Construit în decursul a cinci ani, OncoGen aparține de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara și a fost realizat în urma unei investiții de peste 54 de milioane de lei, fonduri alocate prin Programul operațional sectorial „Creșterea competitivității economice”, Axa prioritară 2: Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare Economică și Inovare, Operațiunea 2.2.1.
OncoGen va promova cercetarea cu potenţial aplicabil în domeniul terapiilor avansate cu celule stem umane pentru obţinerea de produse bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară. Concret, proiectele vor viza mai multe direcții de cercetare, printre care amintim: biologia celulelor tumorale, medicina regenerativă, studiul celulelor stem adulte, sănătatea şi factorii de mediu şi imunoterapiile.
Noua unitate de cercetare a fost creată după modelul german și se va axa pe menținerea legăturii între cercetarea fundamentală și cea clinică, printr-o abordare bench-to-bedside de înaltă eficiență, permițând transferul rapid al rezultatelor cercetării în practica clinică, cu scopul de a îmbunătăți prognosticul pacienților, prin furnizarea terapiilor țintite, personalizate.
„Centrul este unic în România, pentru că ne-am dus în Germania şi am luat ca model tot ce am văzut acolo. Avem ultima generaţie de facilităţi de cercetare şi microproducţie, pe care o au şi în Germania. Infrastructura de microproducţie este de ultimă generaţie. Sunt ultimele modele în materie de microproducţie şi producţie experimentală de medicamente şi vaccinuri şi celule stem. N-am vrut să inventăm apa caldă, am copiat pur şi simplu un institut de cercetări din Germania, de la Ulm, care avea aceeaşi structură ca noi”, a declarat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului.
Cercetare de vârf: 15 laboratoare de cercetare, unitate GMP, bancă de celule și țesuturi, biobază
Dispunând de o suprafață totală de 3.000 de metri pătrați, centrul OncoGen include 15 laboratoare de cercetare dotate cu aparatură de ultimă generație, care permit realizarea proiectelor de cercetare fundamentală și aplicată pentru medicina translațională, inclusiv o unitate GMP (sistem de camere albe), o bancă de celule și țesuturi și o biobază. Aici, o echipă de 25 de cercetători va dezvolta tratamente inovatoare în cancer și în bolile cronice degenerative, cu morbiditate crescută și cu opțiuni terapeutice limitate.
Centrul OncoGen urmărește să devină lider în cele patru domenii de cercetare — terapii avansate în cancer, medicină regenerativă, sănătate și factorii de mediu și dezvoltarea imunoterapiilor, domenii care se încadrează în temele prioritare ale programului european Orizont 2020.
Experți de talie internațională, prezenți la deschiderea centrului OncoGen
Centrul OncoGen a fost deschis oficial în prezența reprezentanților autorităților locale, a rectorului UMF „Victor Babeș”, prof. univ. dr. Marius Raica, a consilierului prezidențial pe sănătate, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Răzvan Vulcănescu.
Au fost prezenți și invitați speciali din Londra, Germania, Olanda și Italia: prof. dr. Torsten Tonn, directorul Institutului de medicină Transfuzională, Centrul Nord-Est pentru Terapii Regenerative, Dresda, Germania; prof. dr. Alberto Garcia Gomez, directorul Catedrei de bioetică și drepturile omului din cadrul UNESCO; dr. Paula Salmikangas, președintele Comitetului pentru terapii avansate (CAT) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA); dr. Giovanni Migliaccio, directorul științific al EATRIS (European Infrastructure for Translational Medicine) din Amsterdam, Olanda.
„Centrul OncoGen și spitalele din Timișoara oferă o infrastructură valoroasă și cohorte de pacienți importante, fiind, prin urmare, extrem de atractive pentru companiile de biotehnologie de la nivel mondial. Pentru a profita de aceste oportunități, aceast nou centru are nevoie de o finanțare consistentă, astfel încât să atragă și să educe tinerii cercetători și tehnicieni, precum și de o colaborare fructuoasă cu alte instituții internaționale de cercetare GMP”, a declarat prof. dr. Torsten Tonn.
Includerea centrului OncoGen în rețeaua internațională de centre cu dotări similare va facilita derularea de studii clinice multicentrice pentru dezvoltarea terapiilor avansate cu celule stem umane și obținerea de produse imunoterapeutice bazate pe tehnologii moderne de biologie moleculară.
Noua unitate de cercetare a fost creată după modelul german și se va axa pe menținerea legăturii între cercetarea fundamentală și cea clinică, printr-o abordare bench-to-bedside de înaltă eficiență,
Realizarea Oncogen a durat peste cinci ani, dar, pentru ce reprezintă cercetarea în 2015, este vârful de lance. Putem să spunem că Timişoara şi Spitalul Judeţean au intrat în rândul marilor centre de cercetare din lume
Prof. univ. dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Avem studii asupra noilor terapii în cancer. Am început cu celule, pentru că aceasta este noua tendinţă, să utilizezi celulele sistemului imunitar, pentru a le direcţiona spre posibilitatea de a trata cancerul prin activarea sistemului imunitar prin celulele stem şi prin învăţarea acestor celule să ajute la tratament, deci o altă cale decât chimio- şi radioterapia. O direcţie foarte importantă va fi şi cea de dezvoltare a imunoterapiei”, a declarat, la ceremonia de inaugurare a centrului, prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Victor Babeș” din Timișoara și unul dintre cercetătorii care vor lucra în centrul OncoGen.
Maria Vasilescu