Politici de Sanatate

Cealaltă campanie de vaccinare

10 august
11:40 2021
Cealaltă campanie de vaccinare

Cinci femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV. Putem spune că boala ucide în fiecare an echivalentul populației unei localități mici din mediul rural. Sunt cifre seci, în spatele cărora se ascund mama, fiica, sora, bunica, prietena sau soția cuiva. „Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume”, îmi spunea recent Gindrovel Dumitra, unul dintre medicii care s-au zbătut cel mai mult, în ultimul deceniu, pentru ca adolescentele din România să aibă acces gratuit la vaccinul anti-HPV.

Infecția cu HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Se estimează că aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului. În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin (cel mai frecvent), cancerul laringian, cancerul faringian, penian, vulvar, anal sau tegumentar.

După un eșec răsunător al campaniei din anul 2008, România a reluat, în 2020, campania gratuită de vaccinare împotriva HPV. Deocamdată, doar pentru fetele între 11 și 14 ani. Aproape 30.000 s-au vaccinat într-un an, o cifră mult peste așteptări pentru o campanie acoperită complet de pandemie și despre care nu s-a vorbit mai deloc.

Mai e însă mult până departe. Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, promitea în luna mai extinderea campaniei de vaccinare și la fetele cu vârsta peste 14 ani, dar și la băieți. Nu este însă clar de când ar putea fi extinsă campania. Neoficial, se vorbește despre bani și despre decizii politice. O problemă de sănătate publică atârnă, din nou, de bunăvoința politică, de banii pe care i-ar putea primi sau nu Ministerul Sănătății pentru extinderea campaniei.

Unele țări au extins vaccinarea și la băieți, care sunt purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii). Australia este prima țară din lume care a anunțat că ar urma să elimine complet cazurile de cancer de col uterin în următorii 20 de ani, iar Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o strategie prin care își propune să grăbească eliminarea cancerului de col uterin.

În tot acest timp, în România, părinți și autorități ezită. Unii părinți încă nu cred că vaccinul, un produs farmaceutic care a trecut prin toate testele de siguranță, este sigur pentru copilul lor. Alții se tem că administrarea vaccinului încurajează începerea vieții sexuale, dar uită că vaccinul anti-HPV poate salva viața copilului lor.

 

Autor: Alina Neagu, jurnalist Hotnews, specializat în domeniul sănătății

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: