Statisticile arată că România are o incidenţă a tuberculozei de cinci ori mai mare decât media UE. În acest context, conștientizarea publicului asupra bolii este extrem de importantă. Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), în parteneriat cu Quinn The Medicine Media și Revista Politici de Sănătate, a organizat, sub egida Administrației Prezidențiale, ceremonia de premiere a celei de-a doua ediții a concursului „Privește-mă prin ochii mei“.
„Cea de-a doua ediție a concursului pentru jurnaliști și bloggeri «Privește-mă prin ochii mei», care s-a desfășurat sub egida Administraţiei Prezidenţiale, constituie o dovadă în plus a preocupării noastre constante pentru promovarea prevenţiei şi a educaţiei pentru sănătate. România s-a confruntat recent cu o epidemie de tuberculoză multidrog rezistentă și extensiv rezistentă, iar subiectul şi posibilele soluţii s-au regăsit pe agenda de discuţii a Preşedintelui Românei, E.S. Domnul Klaus Iohannis, în cadrul întrevederii avute, în luna aprilie, cu dr. Zsuzsanna Jakab, Director Regional, Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. Conştientizarea şi sensibilizarea asupra tuberculozei, ca problemă de sănătate publică, se fundamentează pe informaţie corectă şi concretă, provenită din surse credibile, transmisă prin canale de comunicare adecvate, astfel ca fiecare dintre noi să devină mai responsabil în ceea ce priveşte propria sănătate, dar şi să contribuie la asigurarea echităţii şi calităţii vieţii celor afectaţi de această boală, prin lupta împotriva discriminării şi stigmatului cu care aceştia şi familiile lor se confruntă“, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.
Câștigătorii celei de-a doua ediții a concursului sunt: Diana Brâncuș – TVR, Adriana Turea – Radio România Actualități, Emanuela Schweninger – TVR, Ștefana Purcar – Realitatea TV, Ana Maria Predilă – Gazeta de Sud, Ioana Vlăsceanu – Prima TV, Gabriela Dumba – Puterea, Alina Florentina Irimia – pentrudive.com, Dan Brumar – danbrumar.ro, Elena Alexa – Click, Elena Stan – enigel.blogspot.ro, și Carmen Dascălu – NaturapentruSanatate.com.
„Guvernul, societatea civilă, profesioniștii din sănătate și mass-media trebuie să colaboreze pentru a-i ajuta pe cei vulnerabili și pentru a schimba statisticile privind tuberculoza“, a declarat dr. Miljana Grbic, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în România. „Este important ca toți să fim conștienți ce înseamnă o boală transmisibilă, în speță, tuberculoza. Trebuie să fie un efort comun al Ministerului Sănătății, al societății civile, al presei“, a completat Rodica Nassar, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Sperăm să putem ajuta România să facă față creșterii numărului cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă. Însă creșterea conștientizării și combaterea stigmei reprezintă factori-cheie în această luptă, iar presa are un rol vital“, a afirmat și Stephanie Boscaino, ofițer economic al Ambasadei SUA.
Fonduri pentru medicamente
Specialiștii au atras atenția asupra imposibilității asigurării unui tratament adecvat pentru bolnavii cu tuberculoză rezistentă la tratament. „Până când autoritățile nu vor înțelege că în țara lor oamenii suferă și mor din cauza tuberculozei, că această boală se transmite și că are un impact financiar major, nu se va întâmpla nimic în România“, a spus Lucica Dițiu, director executiv Stop TB Partnership. Începând din 2016, fondurile internaționale puse la dispoziție de Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei (www.theglobalfund.org) şi Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, care asigurau medicația și detecția eficientă a bolnavilor de tuberculoză, s-au terminat.
„În 2016 s-a ridicat problema obligativității implementării unor mecanisme legislative care să permită statului român preluarea cheltuielilor aferente tratamentelor pacienților cu forme rezistente de tuberculoză. Acum suntem în măsură să spunem că, prin modificarea adusă criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale în vederea includerii de noi molecule în lista de medicamente compensate și gratuite, s-a creat posibilitatea includerii necondiționate în listă a unor medicamente curative care se adresează pacienților cu tuberculoză rezistentă“, a declarat dr. Alexandru Velicu, vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).
„Doar împreună putem reuși“
În acest moment, pentru tuberculoza sensibilă la tratament sunt disponibile toate medicamentele, în schimb pentru tuberculoza rezistentă doar o parte sunt accesibile bolnavilor români.
În plus, medicamentele pentru efectele adverse ale tratamentului pentru tuberculoză rezistentă nu sunt compensate, ceea ce generează cheltuieli mari pentru pacienţii ale căror venituri sunt deja afectate de imposibilitatea de a munci. „Legea Tuberculozei, care este în momentul de față în Parlament, încearcă să oprească abandonul tratamentului, pentru că aici este cea mai mare problemă“, a declarat jurnalistul Paula Rusu, moderatorul evenimentului, ea însăși fost pacient cu tuberculoză.
„Dacă nu vom trata corect, continuu și complet pacienții cu tuberculoză rezistentă, ne vom trezi în cel mai urât coșmar: creșterea numărului de cazuri cu tuberculoză extensiv de rezistentă, adică suferință, moarte, costuri umane și materiale. Singura soluție agreată la nivel mondial este abordarea integrativă, multidisciplinară: din punct de vedere medical – prin detecție rapidă și tratament adecvat, din punct de vedere psihologic – prin asigurarea serviciilor de suport psihologic și educatori per suport și din punct de vedere social – prin asigurarea asistenței sociale, protecției sociale și reinserției sociale. Doar împreună putem reuși și putem găsi resurse“, a concluzionat psiholog Cătălina Constantin, președintele ASPTMR.
de Valentina Grigore