Unde găsim cel mai apropiat medic pneumolog? Care sunt analizele pe care trebuie să le facă un pacient cu simptome respiratorii? Care este traseul pacientului cu BPOC? La toate aceste întrebări răspund operatorii platformei Casa Pneumologilor.
Societatea Română de Pneumologie a lansat, în luna mai a anului 2021, proiectul Casa Pneumologilor Români, o platformă pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii, unde aceștia să găsească ajutorul de care au nevoie, mai ales în actualul context pandemic.
„Pandemia a creat provocări la care a trebuit să ne adaptăm din mers. În acest sens, Societatea Română de Pneumologie a venit în sprijinul pacienților români, punându-le la dispoziție site-ul www.casapneumologilor.ro, cu acces atât pentru medici, cât și pentru publicul larg. Totodată, avem un TEL VERDE 021 9904, unde pacienții pot suna pentru a se programa la consultații la pneumologii români”, a declarat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie.
„Harta pneumologilor români” este un instrument care vine în sprijinul celor care au nevoie de asistență medicală de specialitate. Harta permite fiecărui utilizator să localizeze rapid specialistul aflat cel mai aproape de el.
Navigator pentru programări
Prin intermediul aplicației „Navigator”, pacienții se pot programa la o consultație la un medic pneumolog înscris în platformă, apelând call center-ul pus la dispoziție prin numărul de telefon 021.9904, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 9:00-18:00. Operatorul va prelua apelul și, în funcție de opțiunile exprimate de pacient (medic, județ, localitate), va efectua programarea consultației de specialitate la medicul indicat, informându-l ulterior cu privire la data programării.
„Programările se pot face atât în centrele de stat, cât și în cele private. În funcție de relația contractuală pe care o are instituția în care lucrează medicul solicitat cu Casa de Asigurări de Sănătate, consultația poate fi gratuită (în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie) sau contra cost (dacă instituția unde lucrează medicul pneumolog nu se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate). Toate aceste detalii vor fi comunicate pacientului de către operator”, precizează președintele SRP.
Mai mult decât atât, platforma include informații despre stilul de viață, despre medicație și despre dispozitivele medicale utilizate în tratarea bolilor respiratorii, dar și despre fiecare boală care afectează sistemul respirator (astm, BPOC, cancer, tuberculoză, sarcoidoză, tulburări respiratorii în timpul somnului și fibroza pulmonară).
de Valentina Grigore