Azbestul este un material pe care oamenii l-au folosit ca izolație odată cu Revoluția Industrială. Există asocieri puternice între azbest și anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar și mezoteliomul (tip de cancer care afectează celulele mezoteliale). Potrivit Societății Americane a Cancerului, mai multe agenții de experți, inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), au clasificat azbestul ca fiind cancerigen.
Ce este azbestul?
Azbestul este un grup de minerale format în principal din oxigen și siliciu, care apare în mod natural sub formă de mănunchiuri de fibre. Există două tipuri principale de azbest. Primul este azbestul amfibol, care constă din fibre drepte, asemănătoare acului. Al doilea este azbestul crizotil, care cuprinde fibre care se înfășoară reciproc într-o spirală. Azbestul crizotil este cel mai des întâlnit tip de azbest, pe care oamenii îl folosesc în medii industriale. Azbestul se folosea pentru a izola materialele, inclusiv casele, materialele textile, părți ale utilajelor și fabricile, datorită rezistenței sale la căldură și la multe substanțe chimice. De când cercetătorii au determinat efectele inhalării azbestului și legăturile acestuia cu cancerul, este mult mai puțin prezent în materialele moderne. Cu toate acestea, clădirile mai vechi și alte spații pot conține în continuare cantități dăunătoare de substanță. De asemenea, utilizarea intensă a azbestului continuă în unele țări.
Poate provoca cancer pulmonar?
Studiile efectuate atât pe animale, cât și pe oameni, au arătat că expunerea la azbest poate crește riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar. Când oamenii inspiră fibre de azbest, acestea pot adera la mucus în trahee sau bronhii. Unele fibre pot ajunge la căptușeala exterioară a peretelui toracic și a plămânilor, numită pleură, și a căilor respiratorii mici ale plămânilor. În aceste zone, pot irita celulele, ceea ce poate duce la cancer pulmonar sau mezoteliom. Cancerul pulmonar apare atunci când celulele din plămâni se răspândesc necontrolat, ceea ce face ca tumorile să crească. Tumorile pot afecta capacitatea unei persoane de a respira și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Cancerul pulmonar poate fi fatal, dar anumite tratamente, alături de un diagnostic precoce, îmbunătățesc perspectivele pentru persoanele cu această boală. De obicei, riscul de cancer pulmonar crește odată cu expunerea mai mare la azbest. Cele mai multe dintre cazurile de cancer pulmonar la cei cu antecedente de expunere la azbest apar la 15 sau mai mulți ani după prima expunere la substanță. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul pulmonar. Societatea Americană a Cancerului menționează că cei care fumează și au și expunere la azbest au un risc de cancer pulmonar care este chiar mai mare decât adăugarea riscurilor din cei doi factori separați.
Poate provoca mezoteliom?
Institutul Național al Cancerului menționează că mezoteliomul este puternic asociat cu expunerea la azbest. Mezoteliomul este un cancer agresiv care afectează celulele mezoteliale, care sunt prezente în căptușeala ce acoperă suprafața exterioară a organelor. Afectează cel mai adesea pleura și peritoneul- stratul subțire de țesut care acoperă abdomenul și majoritatea organelor din acesta. Rareori, se poate forma și în testicule sau inimă. Nu există un remediu pentru mezoteliom, dar tratamentele paliative pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane. Majoritatea cazurilor de mezoteliom rezultă din expunerea la azbest. Potrivit unui studiu din 2020, spre deosebire de cancerul pulmonar, nu există nicio legătură între fumat și mezoteliom.
Cum sunt oamenii expuși la azbest?
Institutul Național al Cancerului menționează că, deși niveluri scăzute de azbest sunt prezente în aer, sol și apă, majoritatea oamenilor nu suferă efecte negative din acest tip de expunere. Este mai frecvent ca oamenii să se îmbolnăvească de azbest atunci când sunt expuși la cantități dăunătoare, ceea ce este cel mai probabil atunci când lucrează îndeaproape cu substanța. Persoanele care lucrează în construcții, șantiere navale și fabrici sau în renovarea caselor sau clădirilor mai vechi prezintă cel mai mare risc de expunere la azbest. Perturbarea materialelor care conțin azbest – de exemplu, în timpul forării sau demolării pereților – declanșează eliberarea fibrelor de azbest în aer. O persoană poate respira apoi aceste fibre, care rămân prinse în plămâni. În timp, aceste fibre pot provoca inflamații și cicatrici ale țesuturilor, ducând la probleme grave de sănătate. Aceste probleme includ: – azbestoză -inflamația pe termen lung și cicatrizarea plămânilor unei persoane; – plăci pleurale- zone ale țesutului dur, asemănător cicatricilor din pleură; – acumulare de lichid între plămâni și pleură.
Cum să evitați azbestul?
Casele mai vechi pot conține azbest ca izolație. Locatarii pot angaja experți pentru a verifica azbestul și pentru a stabili dacă acesta prezintă un risc pentru sănătatea lor. Experții pot testa aerul pentru nivelurile de azbest și pot sfătui dacă un antreprenor calificat va trebui să îndepărteze anumite materiale. Dacă o persoană riscă expunerea la locul de muncă, trebuie să utilizeze echipament de protecție adecvat și să respecte practicile de lucru și procedurile de siguranță corecte.
Ce trebuie făcut după expunerea la azbest?
Dacă o persoană are niveluri foarte mici de expunere la azbest, riscul pentru sănătatea sa este scăzut. Cu toate acestea, cei care au experimentat expunere prelungită sau niveluri ridicate de expunere la azbest pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, mezoteliom sau alte afecțiuni de sănătate. Sunt recomandate vizita la medic și controale medicale regulate pentru a căuta semne de boli legate de azbest. Medicii pot recomanda: radiografii toracice, teste ale funcției pulmonare, scan CT. Deși aceste teste nu pot detecta fibrele de azbest, ele pot ajuta la identificarea simptomelor asociate. Dacă persoana fumează, ar trebui să renunțe la fumat. De asemenea, este important să evitați fumul pasiv acolo unde este posibil.
Bogdan Guță