Politici de Sanatate

Cardul de sănătate devine obligatoriu

01 septembrie
13:27 2015
Cardul de sănătate devine obligatoriu

La un an de la demararea procesului de distribuire a cardului național de sănătate, acesta devine unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale, pentru toți românii asigurați, care au împlinit 18 ani. Începând cu 1 septembrie, toți asigurații care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem, doar în baza cardului de sănătate. De asemenea, persoanele asigurate care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale fără a mai prezenta medicului adeverința de înlocuire a cardului, iar serviciile vor fi decontate în vechiul sistem, informează reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgență. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidența căreia se află.

„Este important ca asigurații care nu au card emis să știe că pot accesa servicii medicale după data de 1 septembrie ca și până acum. În sistem, card emis înseamnă card care a ajuns la asigurat sau care a fost predat la casa de asigurări de unde posesorul trebuie să îl solicite. Am creat baza legală pentru ca acest lucru să fie posibil, astfel încât accesul asiguraților în sistem să nu fie îngrădit”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

Program prelungit pentru casele de asigurări care au de eliberat multe carduri

Pana în prezent, aproximativ 15 milioane de asigurați au intrat în posesia cardurilor de sănătate, iar la casele de asigurări mai sunt circa 300.000 de carduri de sănătate tipărite, care așteaptă să fie ridicate de asigurați. Pentru a grăbi distribuirea acestora, începând de la 1 septembrie, casele de asigurări care dețin un număr mare de carduri de sănătate vor avea un program de lucru prelungit cu asigurații, de luni până vineri, în intervalul 08:00- 20:00.

„Pentru ca estimăm că în perioada următoare va fi un număr mai mare de asigurați care vor solicita cardurile de sănătate, am cerut extinderea programului de lucru cu asigurații. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în prima săptămână, după care vom decide unde și dacă este necesară menținerea acestui program prelungit”, a explicat președintele CNAS.

Casele de asigurări care vor avea program de lucru prelungit pentru eliberarea cardurilor de sănătate sunt în județele: Arad, Bihor, Bistrița, Brașov, Buzău, Caraș, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și în municipiul București.

Suport pentru furnizorii de servicii medicale și farmaceutice

Echipelor de monitorizare și control ale CNAS și ale caselor județene de asigurări au demarat o amplă acțiune de monitorizare a modului în care este utilizat cardul de sănătate. Principalul scop al acestei acțiuni este de a îndruma asigurații și de a oferi suport furnizorilor de servicii medicale și farmaceutice. Astfel, acolo unde vor fi identificate deficiențe în acordarea serviciilor medicale, acestea vor fi remediate, iar unde se vor  constata abateri de la legalitate, vor fi luate măsuri în funcție de gravitatea abaterii.

“Cardul de sănătate este un instrument extrem de util pentru noi toți. Din economiile făcute prin introducerea obligativității decontării serviciilor doar prin intermediul cardului de sănătate facem încă un pas important în modernizarea sistemului de sănătate din România. Toți furnizorii din sistem trebuie să înțeleagă că este obligatorie decontarea serviciilor cu cardul de sănătate și, de asemenea, noi toți, medici și pacienți, trebuie să folosim acest instrument. Lucrăm împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a asigura accesul la card  tuturor asiguraților și pentru a facilita utilizarea cardului de sănătate”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Numai în municipiul București 10 echipe  de control  vor monitoriza și vor acorda suport celor peste 30 de furnizori de servicii medicale din Capitală: spitale, policlinici, laboratoare, medici de familie.

Reprezentanții CNAS roagă pacienții să raporteze eventualele deficiențe intâmpinate la acordarea  serviciilor medicale. Acestea vor fi comunicate echipelor aflate în teren pentru a fi verificate și remediate în cel mai scurt timp. “Consider că este cel mai eficient mod de a detecta disfucționalitățile și a le rezolva în timp util. Este un sistem centrat pe pacient, de aceea ținem cont în primul rând de sesizările pacienților”, a explicat președintele CNAS.

Sursa: CNAS

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: