Politici de Sanatate

Cardiomiopatia hipertrofică poate fi tratată modern și eficient și în România

11 noiembrie
16:53 2015
Cardiomiopatia hipertrofică poate fi tratată modern și eficient și în România

Românii care suferă de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă, una dintre cauzele cele mai frecvente de moarte subită la tineri și sportivi, au acum posibilitatea de a beneficia de o nouă tehnică de tratament chirurgical, în cadrul primului Centru de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive din Sud-Estul Europei, inaugurat în cadrul Spitalului Monza din București. Este afiliat Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofică de la “Policlinico di Monza” din Italia și a fost deschis în premieră în România la Spitalul Monza pentru că unitatea îndeplinește toate cerințele de expertiză, echipă medicală și dotare tehnică pentru efectuarea acestor intervenții.

“În optica unei creșteri constante și a inovației chirurgiei cardiovasculare, precum și din dorința de a oferi servicii chirurgicale la standarde internaționale, deschidem acest centru unic în România și putem astfel trata prin tehnici moderne cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. Avem toată dotarea necesară, putem diagnostica și face toate investigațiile clinice și paraclinice în spital, dispunând de o tehnologie avansată în centrul de imagistică, putem face analize genetice și iată inaugurăm și o nouă tehnică de abordare chirurugicală a acestei afecțiuni. Încercăm să devenim un punct de referință pentru persoanele care suferă de această boală și au nevoie de tratament sau de corecție chirurgicală”, a declarat Carmen Drăgan, președintele Centrului Medical “Policlinico di Monza“ din București.

Prin lansarea Centrului de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice Obstructive din cadrul Spitalului Monza, România intră în top 5 centre din Europa specializate în cardiomiopatia hipertrofică obstructivă. În prezent, centre cu experiență de peste 300 de cazuri există doar în Anglia, Italia, Franța, Olanda.

“Austria, Germania, Polonia, Turcia sunt țări unde nu există astfel de centre. Sunt țări în care pacienții români aleg să se trateze, sunt țări în care trimiteam pacienții cu formularul E 112 și acum putem să spunem că există un spital în România care abordează toate tipurile de chirurgie cardiacă, referindu-ne la plastii de valve mitrale, by-pass-uri coronariene etc. Nu trebuie să plecăm în străinătate pentru a ne trata pacienții, trebuie să facem tratamentele corecte în țară, există posibilități și există specialiști. Personal vă pot spune că am certitudinea pentru prima oară de când m-am întors în țară și nu am vrut să rămân în niciuna dintre țările în care m-am specializat, că se poate face performanță în România”, a declarat dr. Lucian Dorobanțu, coordonator al  Centrului de Diagnostic și Tratament al Cardiomiopatiei Hipertrofice din cadrul Spitalului Monza.

Deja 10 pacienți cu cardiopatie hipertrofică obstructivă au fost operați în ultimul an de specialiștii de la Spitalul Monza. Rezultatele sunt similare celor obținute în Italia, adică o rată de mortalitate de 1% și o rată de prezervare a valvei mitrale de 100% în 2015, cea mai ridicată rată din lume.

“Trebuie să înțelegeți că în America, la clinica din Cleaveland, 40% dintre bolnavi sunt protezați mitral la acest moment, ceea ce înseamnă că pacienții primesc o proteză mecanică, fapt care duce la diferite complicații pe termen lung”, a explicat dr. Lucian Dorobanțu.

Noua tehnică de tratament chirurgical, propusă de unul dintre cei mai cunoscuți experți în cardiomiopatie hipertrofică obstructivă din Europa, Prof. Dr. Paolo Ferrazzi, constă în corectarea defectelor valvei mitrale și eliminarea obstacolului care împiedică ieșirea sângelui din inimă la persoanele diagnosticate cu această afecțiune. Metoda a fost recunoscută și publicată într-una dintre cele mai prestigioase reviste americane de cardiologie – The Journal of the American College of Cardiology. “Este un pas important în evoluția tratamentului chirurugical al cardiomiopatiei hipertrofice ostructive deoarece reduce substanțial riscul de complicații care ar putea apărea în urma implantării unei proteze mecanice. După realizarea acestei intervenții, pacienții ne spun că au renăscut. Nu vă puteți imagina ce înseamnă pentru un medic să redea zâmbetul unui tânăr. Este o satisfacție extraordinară”, a explicat prof. dr. Paolo Ferrazzi, director al Centrului de Cardiomiopatie Hipertrofică din cadrul “Policlinico di Monza” din Italia. Potrivit expertului italian, care este și singurul medic din lume cu peste 450 de cazuri operate prin această tehnică modernă, studiile de specialitate au demonstrat că rata de supraviețuire după realizarea intervenției este asemanătoare cu cea din rândul populației generale.

“Metoda este superioară transplantului cardiac. Deja în Policlinico di Monza au fost realizate anul acesta 90 de astfel de operații, în timp ce în Londra se fac 40-50 de operații pe an, iar în Olanda 30-40 de intervenții pe an”, a declarat dr. Lucian Dorobanțu.

La rândul său, prof.dr. Paolo Spirito, șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Galliera din Genova, care tratează cardiomiopatia hipertrofică obstructivă de peste 30 de ani, a precizat că noua metodă chirurgicală “permite, într-adevăr, repararea valvei mitrale, fără a mai fi nevoie de o proteză mecanică și eliminând în acest fel riscul unor complicații severe care pot schimba în mod dramatic calitatea vieții pacienților operați la vârste tinere, precum episoadele tromboembolice”.

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este o boală genetică destul de rară, existând un caz la 500 de persoane, însă reprezintă o patologie gravă și complexă care poate duce la moarte subită. Afecțiunea este caracterizată de o creștere pronunțată a pereților inimii, în special la nivelul septului, fapt care conduce la imposibilitatea inimii de a ejecta sângele și la apariția simptomelor de insuficiență cardiacă.

“Inima este o pompă, are un anumit volum, în general 100 ml care scade pe măsură de pereții se îngroașă la 90, 80, 70, 60 de ml. Bolnavul nu poate, nu are cum să aibă debit cardiac dacă pompa nu funcționează, deși ea pompează bine”, a declarat dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiologie la Clinica San Gaudenzio din Novara, Italia.

Unul din doi pacienți poate transmite boala copiilor, fapt pentru care medicii fac apel la persoanele care au sau au avut astfel de cazuri în familie să meargă la control, pentru a face investigațiile necesare diagnosticării cardiomiopatiei hipertrofice obstructive. Metoda cea mai simplă de diagnosticare este realizarea unei ecografii cardio-toracice.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: