Politici de Sanatate

Când este contraindicată vaccinarea copiilor

22 noiembrie
16:55 2019
Când este contraindicată vaccinarea copiilor

Interviu cu  Dr. Valentina Smeșnoi, medic imunolog, Centrul Medical Clinica Sante

Trebuie sau nu vaccinat copilul? Înainte de vaccinarea copilului orice părinte se întreabă dacă e nevoie de o pregătire anumită pentru acest moment. Medicul imunolog, Valentina Smeșnoi, din cadrul Centrului Medical Clinica Sante Chișinău, susține că regula de aur înainte de vaccinare este verificarea stării de sănătate a copilului.

Cine este medicul imunolog? Este o specialitate relativ nouă, însă extrem de necesară atunci când este vorba despre imunitatea vulnerabilă a pacientului. Atunci când se planifică vaccinarea copiilor, care este extrem de necesară în vederea evitării contaminării cu boli periculoase pentru organismul uman, pentru a nu fi victima unor eventuale complicații postvaccinare, este bine să fie consultat medicul imunolog. Specialistul va oferi explicații detaliate referitor la planul de investigații și, în funcție de rezultatele analizelor, va da verdictul.

În Republica Moldova a început să apară un trend negativ privind vaccinarea. Ce ne puteți spune la acest subiect?

În țările dezvoltate rata de acoperire cu vaccinuri este de peste 90%. Cred că Republica Moldova ar trebui să tindă să fie ca orice țară dezvoltată. Fiecare tip de vaccin are particularităţile lui, pe care medicii trebuie să le cunoască. Ca orice medicamente, vaccinurile au şi reacţii adverse, care pot fi minimalizate dacă bebelușul a trecut toate investigațiile necesare, s-a constatat că este sănătos și prin urmare este pregătit pentru vaccinare. Profesioniştii în domeniul sănătăţii trebuie să cunoască și sunt datori să explice beneficiile şi riscurile vaccinării, dar şi pe cele ale refuzului vaccinării. Este important să înțelegem de ce este bună vaccinarea și să ne concentrăm asupra bolilor care pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin.

Fiecare tip de vaccin are particularităţile lui, pe care medicii trebuie să le cunoască. Ca orice medicamente, vaccinurile au şi reacţii adverse. Din păcate, societatea e mai preocupată astăzi de riscurile asociate vaccinării decât de riscurile asociate contractării bolilor pe care vaccinurile le previn, suntem martorii mişcării antivacciniste, cu scăderea ratei de imunizare, care permite reapariţia bolilor respective. Profesioniştii în domeniul sănătăţii trebuie să cunoască și sunt datori să explice beneficiile şi riscurile vaccinării, dar şi pe cele ale refuzului vaccinării. Schemele de vaccinare se modifică frecvent, astfel profesioniştii în domeniul sănătăţii trebuie să îşi actualizeze cunoştinţele despre vaccinuri sistematic şi frecvent, din surse credibile din punct de vedere științific.

Care este setul de investigații medicale și analize de laborator care trebuie făcute înainte de vaccinarea bebelușilor?

Copilul trebuie să fie sănătos. Înainte de vaccin medicul pediatru trebuie să verifice dacă bebelușul nu se află în debutul unei viroze. Este obligatoriu să se facă o analiză generală a sângelui și sumar urină. De asemenea, părinții trebuie să anunțe obligatoriu medicul dacă copilul este alergic, dacă are intoleranță la lactoză sau oricare alt produs. Copiii cu dermatite trebuie examinați cu deosebită atenție.

Copiii cu citomegalovirus, virus herpetic pot face complicații neurologice de la vaccin?

La fel de important este ca medicul de familie să fie informat dacă mama în timpul sarcinii a contractat infecții virale. Dacă în anamneză mama zice că în perioada sarcinii a avut o infecție virală, cum ar fi citomegalovirusul sau alte infecții, trebuie să se verifice obligatoriu dacă aceste infecții nu s-au transmis și la copil. Dacă, de exemplu, copilul este infectat cu citomegalovirus, virus herpetic, s-a depistat o cantitate anumită în urină, s-a stabilit că virusul este activ, atunci copilul nu poate fi vaccinat, deoarece pot apărea complicații neurologice. Vaccinul se face numai după ce copilul este tratat. Dacă copilul este sănătos, atunci riscul apariției reacțiilor la vaccin scade semnificativ.

De menționat că la Clinica Sante este acum activ un pachet de analize pentru bebeluși, în care sunt incluse practic toate investigațiile de laborator necesare înainte de vaccinarea copilului, inclusiv analiza la citomegalovirus care se face din urina bebelușului. În plus beneficiați și de o consultație gratuită a medicului pediatru. Pentru detalii puteți suna la 022 66 72 66.

Când trebuie elaborat un calendar individual de vaccinare?

Îngrijirea copilului de după vaccinare este la fel de importantă ca și pregătirea de dinainte. În ziua în care s-a făcut vaccinarea nu se face baie copilului, ca să nu fie supraîncălzit. Prin vaccin în corpul copilului se introduc anticorpi, organismul încearcă să lupte și răspunde printr-o stare de subfebrilitate, dacă se mai face o băiță fierbinte, temperatura corpului se ridică la 38 de grade și mai mult.

În cazul în care vaccinarea a fost amânată în legătură cu îmbolnăvirea copilului, medicul va elabora un calendar individual de vaccinare. Organismul uman are trei etape ale dezvoltării imunologice, de la zero la trei ani, de la trei la șapte ani și de la șapte la 13. Până la vârsta de un an, copiii nu au sistemul imun format. În perioada de până la un an, în corpul copilului circulă o mulțime de anticorpi materni, el fiind protejat într-o măsură oarecare. Deoarece mama a fost vaccinată, are anticorpi pentru vaccinările standarde, și copilul suportă mai ușor vaccinurile. Când este mai mare, copilul are deja anticorpi proprii și reacția la același vaccin poate fi diferită.

Imunizareaeste una dintre cele mai sigure modalități de protejare a organismului împotriva unor boli. În zilele noastre, nu mai auzim de cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, difterie, cu toate că, cu nici 100 de ani în urmă, toate aceste boli se soldau cu deces. Mai nou, avem cazuri de deces al copiilor cu oreion, cu rujeolă din cauză că nu a avut loc imunizarea. Îndată ce rata imunizării scade la 90, 85%, la o distanță de cinci ani, apar cazuri de îmbolnăvire acolo unde a fost scăpată vaccinarea.

Pachet de analize pentru diagnosticarea patologiilor
la bebeluși

Hemoleucograma + VSH

Sumar de urină

IgE total

ADN Citomegalovirus, calitativ, în urină

ADN virus Epstein Barr, calitativ, în raclaj oro-faringian

 

Rețeaua Națională de Centre  Medicale Clinica Sante numără  peste 80 de medici consultanți și face peste 800 de investigații de laborator  cu 10% reducere. Pentru detalii nu ezitați să apelați linia verde – 022 66 72 66.

Pentru programare la medicul  imunolog Valentina Smeșnoi sunați
la 0 78 11 99 55. Centrul Medical Clinica Sante, Chișinău, str. Ismail nr. 84.

 

 

de Irina Roșca

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: