Politici de Sanatate

Cancerul pulmonar, evitabil prin prevenție

10 februarie
19:53 2020
Cancerul pulmonar, evitabil prin prevenție

“Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenție.” Afirmația îi aparține consilierului prezidențial Diana Păun și a fost făcută cu ocazia forumului „Managementul cancerului pulmonar”, eveniment realizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”. Diana Păun a mai adăugat că lansarea Planului european de luptă împotriva cancerului, precum şi prioritizarea combaterii acestei afecţiuni reprezintă o oportunitate pe care România trebuie să o valorifice, inclusiv din perspectivă financiară.

„Cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în ţara noastră, prin cancer rata mortalităţii crescând cu aproape 14% din anul 2000. Cancerul pulmonar reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate evitabilă prin prevenţie, în condiţiile în care majoritatea programelor de sănătate despre care se vorbeşte atât de mult în ultima vreme, inclusiv cel de cancer, pun accent pe componenta curativă în detrimentul prevenţiei. Screeningul pentru cancer nu este sistematic. Participarea este scăzută, iar rezultatele sunt pe măsură, de multe ori, boala fiind diagnosticată în stadii avansate”, a afirmat consilierul prezidențial.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan a declarat că în domeniul transplantului cardiac ”majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc” şi a adăugat că „sistemul medical românesc nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord”.

„Din păcate, se fac foarte puţine operaţii de transplant în raport cu ceea ce este necesar a fi făcut, dar mai mult decât atât chiar nu putem să epuizăm oferta de organe de la donatori pe care o avem. De exemplu, în domeniul transplantului cardiac vă atrag atenţia că majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc, deoarece sistemul medical românesc în acest moment nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord. Avem în vedere o augmentare a activităţii acestor centre care să opereze cât mai mulţi pacienţi”, a afirmat Moldovan. Potrivit acestuia, în transplantul pulmonar s-au făcut „anumiţi paşi timizi”, însă acesta este un lucru „meritoriu”. „Acesta este unul dintre motivele pentru care am realizat o înţelegere la Paris cu un spital dedicat care să preia pacienţi de la noi să îi transplanteze pulmonar. De abia s-a făcut primul contact săptămâna trecută. Nu s-au semnat încă actele, urmează să se întâmple săptămâna următoare”, a mai spus Moldovan.

El a afirmat că va creşte numărul spitalelor acreditate în chirurgia de transplant, astfel încât echipele care au disponibilitate şi care pot face această operaţie să realizeze acest lucru. „În opinia mea şi a echipei din care fac parte, nu există spitale publice şi spitale private. Există spitale acreditate sau neacreditate. Forma de proprietate a lor este un lucru secundar”, a punctat secretarul de stat.

Totodată a fost subliniată și necesitatea unei abordări integrate a pacientului cu cancer. Prin prevenţie şi informarea asupra factorilor de risc se pot reduce incidenţa şi mortalitatea cancerului pulmonar. Mai mult, „informarea privind factorii de risc contribuie la conştientizarea, în primul rând, în rândul populaţiei, a importanţei adoptării unui stil de viaţă sănătos care să excludă comportamentele nocive”, a declarat Diana Păun.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: