Politici de Sanatate

Cancerul pe agenda europeană – 4 miliarde euro pentru sistemele de sănătate

16 martie
16:55 2021
Cancerul pe agenda europeană – 4 miliarde euro pentru sistemele de sănătate

Planul European de Combatere a Cancerului prevede, prin programul EU4Health și alte instrumente europene, un suport financiar de 4 miliarde de euro alocat statelor membre pentru a-și îmbunătăți sistemele de sănătate și capacitatea acestora de a face față afecțiunilor oncologice și hemato- oncologice.

Scopul misiunii este creșterea ratei de supraviețuire a bolnavilor de cancer până la 75% în 2030, comparativ cu 47% în prezent, acordând mai multă atenție prevenirii, tratamentului, îngrijirii bolnavilor și a supraviețuitorilor cu cancer

Rata de supraviețuire la 5 ani în România este la jumătate față de alte state europene, ceea ce arată nevoia de intervenție rapidă pe toate palierele, de la prevenție până la tratament. Potrivit datelor Globocan, în România, în anul 2020, s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer (53.881 la bărbați și 45.005 la femei) și 54.486 decese din cauze oncologice. Cele mai des întâlnite cancere au fost cele de plămâni (12.122 cazuri noi), de sân (12.085 cazuri noi), de prostată (8.055 cazuri noi), de colon (7.885 cazuri noi) și de vezică urinară (5.135 cazuri noi).

„1,25 miliarde euro vin din EU4Health – Programul de Sănătate al Uniunii Europene, care a fost aprobat recent cu o majoritate clară în Parlamentul European. Cancerul este și în topul priorităților Programului de Cercetare și Inovare al UE, Horizon Europe, care ar putea furniza 2 miliarde de euro pentru a sprijini misiunea împotriva bolii. În același timp Erasmus +, Institutul European pentru Tehnologie și Marie Skłodowska-Curie ar putea furniza până la 500 de milioane euro, în total, pentru proiecte în domeniul educației, formării și cercetării în domeniul cancerului. În paralel, Programul Europa digitală va pune la dispoziția statelor membre 250 milioane euro pentru proiectele legate de cancer. Pentru lupta împotriva cancerului va trebui să mobilizăm și o bună parte din cele cel puțin 5 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție pentru Sănătate (prin POS și PNRR), din cele 80 de miliarde de euro care îi sunt rezervate țării noastre pentru următorii ani”, a declarat europarlamentarul Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru noul Program independent de Sănătate al Uniunii Europene și președintele Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.

Investiții în programe de prevenție și screening

La nivel european, Comisia de luptă împotriva Cancerului (BECA) a contribuit activ la realizarea Planului European de Combatere a Cancerului, luând în considerare opiniile și expertiza specialiștilor și pacienților și căutând soluții atât pentru accesul la tratament al bolnavilor din întreaga Europă, cât și pentru adresarea inegalităților în acordarea asistenței medicale. „Una din ideile promovate de noi în Uniunea Europeană este cea a achizițiilor la comun pentru acele medicamente care lipsesc în tratamentul cancerului sau care sunt orfane, medicamente inovative. Chiar dacă sunt foarte multe surse de finanțare, trebuie să obținem valoare pentru euro sau leul investit în domeniul sănătății. Și cea mai bună valoare în leul investit se obține prin prevenție și screening. Acolo aș vedea multe din aplicațiile concrete ale programului EU4Health. Suntem foarte atenți la ce înseamnă registrul pentru inegalități, care este parte a Planului European de Combatere a Cancerului, și vrem să vedem exact ce va însemna, dincolo de o bază de date, acest registru. Suntem în sprijinul ideii de centre naționale oncologice integrate, acea rețea europeană, dar este nevoie și de un sistem european de certificare a centrelor oncologice de excelență”, a afirmat europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, coordonator Comisia de luptă împotriva Cancerului (BECA) din Parlamentul European și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) și al Comisiei pentru Buget din PE.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: