Politici de Sanatate

Cancerul detronează bolile cardiovasculare în națiunile bogate

06 septembrie
10:33 2019
Cancerul detronează bolile cardiovasculare în națiunile bogate

Bolile cardiovasculare (BCV) continuă să fie cauza celor mai multe decese la nivel mondial, dar în țările mai înstărite a cedat locul 1 cancerului, potrivit unui recent studiu.

În întreaga lume, 40% din toate decesele sunt cauzate de boli de inimă, ceea ce înseamnă că, din 55 de milioane de oameni care au murit în întreaga lume în 2017, aproximativ 17,7 milioane au cedat bolilor de inimă. Cancerul a fost a doua cauză  principală de deces la nivel  global, reprezentând 26% din toate cazurile.

Cu toate acestea, atunci când țările cu venituri medii și mici au fost scoase din calcul, a apărut o imagine diferită, potrivit raportului publicat în The Lancet. Pentru oamenii care trăiesc în țări cu venituri mari, precum Canada, Suedia și Arabia Saudită, bolile de inimă au reprezentat doar 23% din decese, în timp ce cancerul a fost de vină pentru 55% din decese, au spus cercetătorii. Rezultatele provin dintr-un studiu global realizat pe mai mult de 162.500 de persoane de vârstă mijlocie care trăiesc în patru țări cu venituri mari, 12 țări considerate cu venituri medii și cinci țări cu venituri mici. Studiul a fost condus de dr. Gilles Dagenais, profesor emerit la Universitatea Laval din Quebec, Canada.

Cercetătorul principal al studiului, dr. Salim Yusuf, profesor de medicină la Universitatea McMaster din Canada, a fost de acord că „strategiile de prevenire și gestionare a bolilor cardiovasculare pe termen lung s-au dovedit de succes în reducerea poverii bolii în țările cu venituri mari”. Dar națiunile sărace au adesea lipsă de resurse sau de management pentru a face față ratelor ridicate de boli de inimă, a adăugat el, astfel încât „guvernele din aceste țări trebuie să înceapă prin a investi o parte mai mare din produsul lor intern brut în prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile, inclusiv bolile cardiovasculare, mai degrabă decât să se concentreze în mare parte pe bolile infecțioase „.

Un al doilea raport s-a concentrat pe motivul pentru care oamenii din întreaga lume continuă să moară în număr mare din cauza bolilor de inimă. Aceeași echipă de cercetători a folosit date despre aproape 156.000 de persoane de vârstă mijlocie pentru a analiza rolul jucat de 14 factori de risc ai bolilor de inimă. Vestea bună: 70% dintre factorii care determină bolile de inimă și moartea prin boli de inimă sunt „modificabili”, ceea ce înseamnă că schimbările aduse stilului de viață și mediului pot diminua mult riscul oamenilor.

Unii dintre acești factori îi includ pe cei „metabolici” – greutate excesivă, diabet și altele asemenea – sau hipertensiune arterială. În țările mai sărace, factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau dietele sărace, joacă un rol mai mare. Studiul a fost prezentat la Paris, la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: