Politici de Sanatate

„Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi vindecat, dacă este depistat în stadii incipiente“

16 octombrie
15:57 2017
„Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade: poate fi vindecat, dacă este depistat în stadii incipiente“

Interviu cu dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

În ciuda faptului că poate fi prevenit, cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile din România, provocând peste 1.900 de decese, anual. Potrivit dr. Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), este vital ca populația feminină să înțeleagă care sunt cauzele acestei afecțiuni și care sunt cele mai eficiente modalități de prevenire a bolii, de la vaccinare la modificarea stilului de viață. Pentru a îmbunătăți accesul femeilor la informații, INSP a derulat, în vara acestui an, Caravana „Protejează-i aripile!”, parte a campaniei naționale cu același nume. 

România are o incidență a cancerului de col uterin de trei ori mai mare decât media UE, deși vorbim de o boală care poate fi prevenită. Cum poate fi remediată această situație?

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, acesta fiind al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră. De asemenea, anual se produc peste 1.900 de decese prin cancer de col uterin în țara noastră.

Această problemă de sănătate publică, devenită deja urgență a sistemului de sănătate, are două soluții, egale ca importanță și complementare. În primul rând, informarea corectă și consecventă a publicului. Este important ca populația feminină să înțeleagă care sunt cauzele acestei afecțiuni, că ea poate fi prevenită și care sunt metodele de prevenție existente. În al doilea rând, sistemul de sănătate trebuie să asigure accesul egal și echitabil al tuturor femeilor la serviciile preventive și de diagnostic precoce, prin dezvoltarea și implementarea de programe naționale coerente și consolidate. Cancerul de col uterin este un cancer cumsecade, poate fi atât prevenit, cât și vindecat, dacă este depistat în stadii precoce. Prin prevenție, se pot evita până la 80% din cazurile de deces.

Care sunt cele mai eficiente metode de prevenție a cancerului de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu genotipurile 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 și 59 ale virusului HPV. Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, se estimează că peste 80% din femei se vor infecta cu HPV de-a lungul vieții.

Modalitatea cea mai simplă prin care o femeie se poate proteja este amânarea începerii vieții sexuale și limitarea numărului de parteneri sexuali. Este important de știut că utilizarea prezervativului reduce riscul infecției cu HPV, însă nu îl elimină.

O altă metodă eficientă de a preveni infecția cu virusul HPV și apariția cancerului de col uterin este vaccinarea. Aceasta este recomandată fetițelor începând cu vârsta de 9 ani. Se pot vaccina și tinerele cu vârsta peste 15 ani, care nu au fost vaccinate, însă este ideal ca vaccinul să fie administrat înainte de începerea vieții sexuale.

În România, vaccinarea împotriva infecției cu virusul HPV este disponibilă, prin Programul Național de Vaccinare, fetelor din grupa de vârstă 11 – 14 ani și poate fi realizată la solicitarea părinților, printr-o cerere la medicul de familie. Este important de știut că riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, însă numai în cazul unei proporții de cel puțin 70% din fetițe vaccinate.

Mesajul meu către părinți este acela că vaccinarea anti-HPV este, înainte de orice, împotriva unui cancer. Din cele peste 200 de tumori pe care o femeie le poate face de-a lungul vieții, iată că există una care poate fi prevenită prin vaccinare.

Vaccinarea este eficace. Este aproape 100% eficace în prevenirea infecției persistente cu HPV 16/18 și a leziunilor asociate acestei boli, cât și în prevenția celorlalte boli asociate infecției cu HPV (a cancerului vulvar, anal, orofaringian și penian). Și nu în ultimul rând, pentru cei care decid în sistemul de sănătate, programele de vaccinare anti-HPV s-au dovedit a fi mai cost-eficiente în țările cu o incidență crescută a cancerului, cum este cazul României.

Testarea Babeș-Papanicolau permite depistarea leziunilor canceroase în stadii incipiente. Cum poate fi facilitat accesul femeilor la această analiză?

În cadrul „Programului Național de Screening pentru depistarea activă și precoce a cancerului de col uterin”, femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani au acces gratuit la testarea Babeș-Papanicolau. Programul se adresează atât femeilor asigurate, cât și celor neasigurate în sistemul național de asigurări sociale de sănătate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin sau care nu au avut antecedente pentru această boală. Testarea reprezintă metoda de prevenție secundară a acestei boli și poate contribui cu încă 30-50% la reducerea riscului de cancer de col uterin. Condiția este ca femeile să se testeze periodic, începând cu vârsta de 25 de ani.

Este important de știut că testarea periodică a femeilor adulte prin programele de screening este necesară și femeilor care au fost vaccinate anti-HPV.

Campania „Protejează-i aripile!” are ca scop informarea româncelor privind cauzele bolii și metodele de prevenție a acesteia. Ce acțiuni au fost întreprinse în cadrul campaniei? Care au fost rezultatele?

Campania „Protejează-i aripile!”, o inițiativă a companiei MSD România în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătate Publică, a fost lansată în luna februarie a acestui an, printr-o dezbatere amplă la care au fost prezenți, alături de inițiatorii campaniei, reprezentanți-cheie ai Ministerului Sănătății, Parlamentului, cât și profesioniști din sistemul medical și reprezentanți ai organizațiilor profesionale.

Cea mai recentă acțiune din cadrul campaniei a fost Caravana „Protejează-i aripile!”, organizată în perioada mai–iunie în nouă orașe, cu scopul de a îmbunătăți accesul femeilor din întreaga țară la informarea corectă cu privire la prevenția cancerului de col uterin, prin transmiterea de materiale informative și discuții cu medici specialiști despre prevenția acestei boli.

Această campanie urmărește coalizarea profesioniștilor din sistemul de sănătate, la toate nivelurile lui, în scopul dezvoltării unui program național coerent, consecvent și consolidat de prevenire și control ale cancerului de col uterin.

Care este atitudinea româncelor în ceea ce privește prevenția cancerului de col uterin?

Potrivit unui studiu realizat în luna septembrie a anului trecut, 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV. Mai mult, 68% dintre românce nu au auzit de infecția cu virusul HPV. Foarte îngrijorător este faptul că 7 din 10 românce nu și-au făcut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea acestei boli.

Sunt date care, alături de cele ale incidenței și mortalității, ne obligă la acțiune urgentă pentru rezolvarea acestei probleme de sănătate publică a României. Mamele, surorile, prietenele noastre merită și au dreptul la programe de prevenire și diagnosticare precoce ale cancerului de col uterin, cu atât mai mult cu cât există toate aceste metode de prevenire sigure și eficiente, care au dat roade în statele care au implementat programe naționale de vaccinare și depistare precoce a leziunilor.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: