Politici de Sanatate

Campania de vaccinare împotriva COVID-19, sub lupa Ministerului Sănătății

27 ianuarie
17:57 2021
Campania de vaccinare împotriva COVID-19, sub lupa Ministerului Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat miercuri, 27 ianuarie, câteva măsuri care se vor lua în campania de vaccinare împotriva COVID-19 ce se derulează în prezent în România.

Potrivit ministrului, având în vedere că sunt peste 1.300 de persoane care s-au vaccinat deja, deși ar fi trebuit să fie programate în etapa a treia, se vor lua în discuție anumite sancțiuni ce ar putea fi aplicate centrelor de vaccinare. ” Se vor face echipe mixte ale Corpului de control al Ministrului Sănătăţii şi direcţiilor de sănătate publică pentru a verifica cum stau lucrurile în fapt la nivelul centrelor de vaccinare. O problemă apare, însă, și din cauza faptului că sunt folosite cele două platforme (registrul de vaccinare și platforma de programare dezvoltată de STS). Facem apel la populație să se programeze numai prin platforma STS. În momentul de față, există aproximativ 300 de centre de vaccinare cu circuit închis și 213 cu circuit deschis. Vom analiza ca anumite centre mai mici să fie disponibile doar pentru rapel, iar restul să rămână pentru populația generală”, a anunțat ministrul Voiculescu.

În ceea ce privește înregistrarea noii tulpini britanice a virsului pe teritoriul României, în prezent există doar trei laboratoare unde se pot face analize specifice, însă Ministrul Sănătății ia în calcul un program de finanțare pentru extinderea laboratoarelor de secvențiere a noilor tulpini.

Ministrul Voiculescu și secretatul de stat Andreea Moldovan au anunțat și măsuri pentru creșterea capacității de testare.”În prezent, se testează la o capacitate de 40% din potențialul sistemului de sănătate”, a afirmat Vlad Voiculescu.

” Este nevoie de creșterea capacității de testare COVID-19 prin PCR si testele antigen rapide (care dau rezultatele în 15 minute). În ceea ce privește cifrele zilnice, în momentul de față nu se raportează toate aceste teste rapide. Vom modifica indicatorii de raportare”, a anunțat dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Începerea școlilor

Ministrul Vlad Voiculescu a afirmat că pe data de 2 februarie se va evalua decizia de deschidere a școlilor, în funcție de contextul epidemiologic înregistrat. Ministrul a făcut un apel la părinți să nu lase copiii să se ducă la școală dacă prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit secretarului de stat Andreea Moldovan, pentru ca cei mici (și familiile acestora) să fie în siguranță, se vor realiza teste antigen rapide în școli. De asemenea, se va face triaj epidemiologic de către medicul școlar sau asistenta medicală din unitatea de învățământ. Ministrul a mai anunțat că, deși testele rapide antigen nu se găsesc, momentan, în farmacii, au loc discuții cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pentru ca populația să aibă acces la teste rapide de calitate.

La conferința de presă a participat și Adrian Gheorghe, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a anunțat că își va prezenta echipa în cursul săptămânii viitoare, iar prioritățile sale la șefia instiuției sunt performanța, transparența și predictibilitatea. În ceea ce privește pandemia globală cu care ne confruntăm, la nivelul CNAS ”se va analiza ca problematica COVID-19, în sensul mai larg, să facă parte din contractul- cadru și normele de aplicare ce urmează”, a spus Andrei Gheorghe.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: