Politici de Sanatate

Călătoria pacientului cu cancer pulmonar: De la diagnostic de precizie la tratamente personalizate

24 mai
19:50 2019
Călătoria pacientului cu cancer pulmonar: De la diagnostic de precizie la tratamente personalizate

La nivel mondial, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate prin maladii oncologice. Conform datelor din Globocan 2018, 11,6% dintre cazurile noi de cancer sunt localizate în plămân, acest diagnostic fiind responsabil de 18,4% dintre decesele din cauze oncologice.

În România, conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, peste 8.000 de cazuri fiind înregistrate în rândul bărbaților. La nivel național, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața anual din cauza cancerului pulmonar.

Ultimii ani au adus o schimbare de paradigmă în managementul și tratamentul cancerului pulmonar, prin apariția și utilizarea din ce în ce mai frecventă a terapiilor țintite și a imunoterapiei care, alături de dezvoltarea tehnicilor din chirurgie, chimioterapie și radioterapie, generează o regândire a regulilor de interacțiune cu această boală, considerată, nu demult, fatală, și care datorită multiplelor soluții terapeutice existente devine tot mai mult o boală cronică.

Testarea biomarkerilor reprezintă astăzi un element cheie în oncologie și definitoriu pentru medicina personalizată. European Society for Medical Oncology (2018) recomandă testarea de la început, înainte de inițierea oricărui tratament, a următorilor biomarkeri: EGFR, ALK, ROS1, BRAF și PD-L1.

Prin punerea în evidență a biomarkerilor,se realizează un diagnostic de precizie al tipului de cancer pulmonar, care va orienta decizia specialistului cu privire la terapia țintită adecvată pacientului, cât mai curând posibil.

Pentru pacientul cu cancer pulmonar, schimbarea de paradigmă în managementul cancerului de plămân vizează dezvoltarea de soluții terapeutice prin care se abordează integrat nevoile acestuia, prin facilitarea accesului echitabil la tratament, la servicii de suport și la un sistem eficient de referire între nivelurile de asistență medicală. Parteneriatul medic-pacient are un rol esențial în stabilirea parcursului terapeutic adecvat ce face parte din călătoria pacientului oncologic, comunicarea continuă între medic, pacient și cei care stau alături de acesta, fiind un element-cheie în managementul eficient al bolii.

Managementul planului de tratament de către o echipă multidisciplinară reprezintă o fază esențială în călătoria pacientului oncologic, rolul acesteia în cancerul bronhopulmonar fiind validat prin creșterea supraviețuirii pacienților monitorizați de o echipă multidisciplinară.

În cazul cancerului pulmonar în stadii avansate, cum ar fi stadiul III nerezecabil, intervenția chirurgicală încetează să fie o opțiune pentru pacient, soluția terapeuticărecomandată fiind combinația între chimioterapie–radioterapie(CRT) și imunoterapie. După decenii în care chimioterapia și radioterapia au fost singura opțiune la acești pacienți, de curând a fost aprobată o terapie imunologică; aceasta consolidează răspunsul după CRT și oferă, astfel, șansa unei intenții curative la acești pacienți.

Existența terapiilor țintite și a imunoterapiei oferă soluții terapeutice pentru cancerul pulmonar local-avansat și metastatic. Accesul cât mai rapid la aceste terapii personalizate,prin testarea biomarkerilor și monitorizarea progresiei bolii, sunt imperative pentru un management corect și eficient, cu scopul de a prelungi viața pacientului oncologic.

 

de Prof. univ. dr. Tudor-Eliade Ciuleanu, UMF „IULIU HAȚIEGANU”, CLUJ-NAPOCA, DISCIPLINA ONCOLOGIE ȘI RADIOTERAPIE, INSTITUTUL ONCOLOGIC „PROF.DR. ION CHIRICUȚĂ”, CLUJ-NAPOCA

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: