Politici de Sanatate

Cadru global de acțiune pentru sănătatea adolescenților

10 martie
13:26 2016
Cadru global de acțiune pentru sănătatea adolescenților

Organizația Mondială a Sănătății lucrează la realizarea unui cadru global de acțiune pentru a îmbunătăți sănătatea adolescenților. Documentul va oferi îndrumare țărilor din întreaga lume, dar și acces la programe cu privire la modul în care nevoile de sănătate ale adolescenților pot fi acoperite și monitorizate, astfel încât să îndeplinească cerințele Strategiei Globale de Sănătate.

În 2015, în cadrul celei de-a 68-a Adunări generale a Organizației Mondiale a Sănătății, Secretariatul OMS a fost rugat să dezvolte un cadru global de acțiune pentru sănătatea adolescenților, prin realizarea unor consultări cu tinerii, statele membre și partenerii majori. Cadrul trebuie să se alinieze la Strategia globală de sănătate pentru femei, copii și adolescenți (2016 -2030), lansată în septembrie 2015. Această strategie se concentrează pe nouă domenii cheie și stabilește o viziune ambițioasă pentru o lume în care „fiecare femeie, copil și adolescent își cunoaște drepturile în materie de sănătate, prezintă oportunități sociale și economice și poate participa la modelarea societăților prospere și durabile”.

“În ciuda progreselor considerabile înregistrate pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului din domeniul sănătății, am rămas în urmă cu abordarea problemelor și nevoilor adolescenților. Beneficiile obținute din investițiile realizate în sănătatea copilului sunt prea puțin menținute și se pierd adesea pe parcursul perioadei de adolescență”, explică reprezentanții OMS.

Primii pași pentru realizarea Cadrului global de acțiune în domeniul sănătății adolescenților au fost făcuți deja prin realizarea unui sondaj online. Astfel,  vor fi colectate opiniile, datele, recomandările și propunerile societății civile, ale grupurilor de tineri, reprezentanților guvernelor, ai sectorului privat și ai mediului academic. Experții OMS așteaptă răspunsuri la acest sondaj până la 28 martie 2016.

Informațiile obținute din sondaj vor fi analizate de grupul de lucru al Organizației Mondiale a Sănătății și vor sta la baza realizării primul draft al cadrului global de acțiune în domeniul sănătății adolescenților, așteptat să fie lansat în dezbatere publică înainte de sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

Sursa: www.who.int

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: