Politici de Sanatate

Bulgaria: plățile „din buzunar” pentru asistență medicală reprezintă o provocare pentru acoperirea universală a sănătății

25 iulie
09:18 2022
Bulgaria: plățile „din buzunar” pentru asistență medicală reprezintă o provocare pentru acoperirea universală a sănătății

Bulgaria are o incidență ridicată a cheltuielilor de sănătate catastrofale în comparație cu alte țări europene. Un nou raport al OMS/Europa, lansat în Parlamentul bulgar, relevă că, în 2018, 1 din 5 gospodării a efectuat plăți „din buzunar” care au depășit cu cel puțin 40% capacitatea lor de a plăti serviciile de sănătate. Cheltuielile de sănătate catastrofale pot însemna că o gospodărie nu-și mai poate permite să satisfacă alte nevoi de bază, cum ar fi hrana, locuința și electricitatea.

Persoanele care plătesc „din buzunar” pentru medicamente în ambulatoriu reprezintă principalul factor care determină cheltuielile de sănătate catastrofale în Bulgaria. Acest tip de cheltuieli afectează cel mai mult gospodăriile mai sărace, persoanele în vârstă și persoanele care locuiesc în zonele rurale, și a crescut în timp, se arată în noul raport „Își pot permite oamenii să plătească pentru asistență medicală? Noi dovezi privind protecția financiară în Bulgaria”. Deși țara a făcut progrese în unele domenii, plățile din buzunar au reprezentat 39% din cheltuielile pentru sănătate în 2019, cu mult peste media Uniunii Europene (UE) de 21%, se arată în raport.

„Dependența puternică a Bulgariei de plățile din buzunar pentru asistență medicală reprezintă o provocare pentru acoperirea universală a sănătății – ideea că toată lumea ar trebui să poată utiliza servicii de sănătate de calitate fără a se confrunta cu dificultăți financiare”, a declarat Tamás Evetovits, șeful Biroului OMS din Barcelona pentru finanțarea sistemelor de sănătate. „Raportul recomandă să ne concentrăm asupra modalităților de a ne asigura că Fondul Național de Asigurări de Sănătate acoperă întreaga populație și că acesta face scutiri pentru persoanele care nu își permit să suporte coplățile pentru medicamente și alte servicii de sănătate”.

„Bulgaria a luat măsuri concrete pentru a îmbunătăți accesul la serviciile de sănătate și pentru a reduce dificultățile financiare pentru persoanele care utilizează serviciile de sănătate, dar rămân lacune importante în ceea ce privește acoperirea medicală, în special pentru gospodăriile cu venituri reduse”, a declarat Antoniya Dimova, decan al Facultății de Sănătate Publică de la Universitatea de Medicină-Varna și autorul principal al raportului. „Această nouă analiză oferă o imagine de ansamblu detaliată a situației actuale și identifică o serie de opțiuni pentru consolidarea protecției financiare în sistemul nostru de sănătate”, a declarat Anton Tonev, președintele Comisiei parlamentare pentru sănătate din Bulgaria.

Reformele introduse în ultimii 10 ani au extins gama de prestații de sănătate oferite de Fondul Național de Asigurări de Sănătate (NHIF) și au vizat creșterea nivelului de finanțare de la bugetul de stat pentru NHIF. În ciuda acestor evoluții pozitive, raportul atrage atenția asupra lacunelor persistente în ceea ce privește acoperirea medicală. Aproape 15 % din populație nu este asigurată și poate avea acces doar la câteva servicii de sănătate finanțate din fonduri publice. Numai cei care plătesc contribuții la asigurările de sănătate pot avea acces la beneficiile NHIF. Guvernul plătește contribuții doar pentru persoanele care trăiesc în sărăcie extremă; prin urmare, multe persoane cu venituri mici sunt obligate să achite contribuții, dar nu își permit să o facă.

Co-plățile sunt deosebit de mari pentru prescripțiile medicale în ambulatoriu, nu există scutiri de la co-plată pentru multe medicamente și nu există un plafon general pentru co-plată. Acest lucru este deosebit de dăunător deoarece oamenii trebuie să plătească o parte din prețul tratamentului în Bulgaria prin co-plățile procentuale, iar prețurile medicamentelor sunt ridicate în comparație cu alte țări din UE.

Asigurarea accesului la asistență medicală la prețuri accesibile pentru toată lumea

Pentru a îmbunătăți accesul la asistență medicală și protecția financiară, politicile ar trebui să se concentreze pe găsirea unor modalități prin care NHIF să acopere întreaga populație. Raportul OMS subliniază faptul că penalizarea persoanelor care nu își permit să achite contribuțiile la asigurările de sănătate, prin restricționarea accesului acestora la asistență medicală, subminează progresul către acoperirea universală a sănătății. Recomandările raportului pentru a aborda acest aspect includ:

  • asigurarea faptului că NHIF acoperă persoanele care trăiesc sub pragul sărăciei și care în prezent nu sunt eligibile pentru ajutor social;
  • scutirea gospodăriilor mai sărace și a persoanelor cu afecțiuni cronice de la co-plată și înlocuirea co-plății procentuale pentru medicamentele în ambulatoriu cu, de exemplu, o mică taxă pe rețetă; și
  • reducerea prețului medicamentelor și creșterea bugetului alocat sănătății, întrucât cheltuielile publice pentru sănătate sunt încă scăzute în Bulgaria în comparație cu majoritatea țărilor UE – 4 % din PIB în 2019, față de o medie de 6 % în UE.

Bogdan G.

 

sursa: www.who.int/europe/news/item/19-07-2022-bulgaria-s-high-out-of-pocket-payments-for-health-care-undermine-progress-towards-universal-health-coverage

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: